Tips voor een veilige bootreis in Indonesie

27 augustus 2014

Written by Gerben

Het was de afgelopen dagen volop in het nieuws; het zinken van een toeristenboot in Indonesië. Het bootje maakte een driedaagse tocht van Lombok naar Komodo. Onderweg is de boot vastgelopen op een rif en vervolgens gezonken. De opvarenden hebben tot wel veertig uur rondgedobberd in het koude water. Een andere groep mensen heeft ervoor gekozen meer dan acht uur te zwemmen om het dichtstbijzijnde eiland te bereiken. Toevallig heb ik deze zelfde tocht ook gemaakt een aantal jaren geleden. En eerlijk gezegd verbaast het me niets dat er een boot gezonken is. Het valt me zelfs mee dat dit nog niet veel eerder gebeurd is! Want ook tijdens onze reis zijn we vast komen te zitten op een rif, middenin de nacht. De houten rammelboot had natuurlijk geen enkele navigatie aan boord en de kapitein vertelde ons dat hij navigeerde op de sterren…. Ach, als je jong bent en aan het backpacken bent, dan zal het allemaal wel. Als het maar niet te duur is ;-) . Toch is het goed om wel op te letten met de boot die je kiest. Hier wat tips:

  1. Laat je bij het boeken van de reis niet afschepen met mooie verhalen. Vraag nadrukkelijk of je de boot mag zien waarmee gevaren wordt. Of vraag op zijn minst afbeeldingen van de precieze boot waarmee je op pad gaat. Neem hiervan een foto zodat je later altijd iets in handen hebt wanneer iets niet volgens afspraak is.

2. Vraag precies welk eten en drinken en hoeveel er is inbegrepen en neem voor de zekerheid altijd wat extra’s mee.

3. Vraag of er een reddingsboot aanwezig is of dat er met meerdere boten gevaren wordt.

4. Kijk bij aankomst of er voldoende reddingsvesten aan boord zijn.

5. Wanneer je in landen waar veel met de boot gereisd wordt, een ferry neemt, zoals Indonesië of de Filippijnen, loop dan voor vertrek altijd goed rond om de omgeving te verkennen. Sommige boten daar zijn echt enorm (en vaak overvol) en het is altijd handig om te weten welke kant je op moet bij een eventuele calamiteit. Je weet maar nooit.

6. Neem voldoende warme kleding mee. Het is op zee soms een stuk kouder dan aan land.

7. Ook bij de apotheek in het buitenland kun je vaak pillen krijgen tegen zeeziekte. Of ze echt werken of niet, geen idee. Maar het is het proberen waard wanneer je echt groen en geel ziet.

8. Bij het boeken van een meerdaagse boottocht van Lombok naar bijvoorbeeld Komodo, vraag goed na waar je komt te slapen. Wij sliepen bijvoorbeeld buiten onder een zeiltje. Er werd ook s’ nachts gevaren en op momenten dat de zee ruw was, sloegen de golven overboord je slaapzak in. Niet bepaald topavonden waren dat ;-) .

9. En last but not least: vertrouw op je gevoel en probeer niet alleen te varen op financiële overwegingen. Je hebt gezien wat er de afgelopen dagen gebeurd is…  

Wil je dingen goed geregeld hebben en vooraf een bootje hebben vastgelegd voor een aantal van de bekende Indonesische eilanden? Neem dan eens een kijkje op Gili Bookings. Je boekt er boten naar de Gili eilanden, Lombok en meer!

@Azië @Indonesië #reizen #backpacken #veiligheid #indonesie

1 reactie

 • nancy alexander

  27 augustus 2014 om 08:20

  Ik kreeg de tip om bij de ferry altijd bij de deur te gaan zitten of buiten...dan kun je tenminste het snelste van de boot af als het fout gaat.

  Beantwoorden

  • Reismeisje nancy alexander

   27 augustus 2014 om 08:25

   Goede aanvulling inderdaad!

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.