Op weg naar de andere kant van de zee

Reismeisje 29 november 2019

Schotland bootreis

Wie had dat gedacht?! Dat er dit jaar tóch nog een reisje in zou zitten? Toen we 6 weken geleden besloten om, door persoonlijke omstandigheden, niet in het vliegtuig naar Thailand te stappen, was dat een heel bewuste keuze. Eentje waar ik nog steeds achter sta. Op dat moment waren mijn gedachtes niet meer bij reizen. Ik wilde thuis zijn. En dat is goed geweest… De omstandigheden zijn nu veranderd en plots kwam er iets op ons pad. Een bestemming waar ik zelf nog nooit ben geweest. Dichtbij en tegelijk ver weg. Een historisch en cultureel rijke regio, vol oude tradities en gebruiken. Dramatische landschappen en een heel eigen taal. Waar we heen gaan? Schotland it is!

Met de ferry naar Schotland

Morgen vertrekken we. Dan stappen we op de ferry van DFDS, die ons van IJmuiden naar Newcastle brengt. Officieel nog Engeland. We komen er zondagochtend aan en reizen dus met onze eigen auto. Ik heb één keer eerder zo’n bootreis gemaakt; een najaar roadtrip door Engeland. Iets vergelijkbaars gaan we nu doen, maar dan in Schotland. Onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, maar een ‘land’ met een eigen rechtsstelsel, bankbiljetten en binnenlands bestuur. Om over de cultuur en tradities nog maar niet te spreken!

Stedentrip Edinburgh en roadtrippen

Vanuit Newcastle is het een kleine 2.5 uur rijden naar Edinburgh. Dat is in feite grotendeels onze bestemming gedurende dit reisje. Het eerste idee was namelijk om een stedentrip Edinburgh te boeken. Ik hoor veel goede verhalen over de Schotse hoofdstad en had ’t al langer op mijn lijstje staan. We zullen dan ook zeker een dag of drie in Edinburgh blijven. Ik heb een leuk hotel in het oude centrum van Edinburgh geboekt. Vanaf daar is het een kwartiertje lopen naar het prachtige Edinburgh Castle, het labyrint van Real Mary King’s Close en het gezellige Princes Street. Het lijkt me een onwijs mooie stad, waar je uren door straatjes kunt slenteren waar de tijd stil heeft gestaan. Prachtig.

Bekijk hier hotels in Edinburgh

Roadtrip Schotland

Ondanks dat we maar vier volle dagen in Schotland zijn, willen we zeker ook een stukje gaan roadtrippen. Ik ben vooral heel benieuwd naar de Schotse Westkust. Daar waar de lochs liggen. Meren. Ingebed tussen ruig, diep groen en waar de meest mystieke legendes de ronde over doen. Fascinerend vind ik ‘t. Het is bijvoorbeeld ook één van de redenen waarom IJsland één van mijn favoriete bestemmingen blijft. Dat mystieke. De historie. Het intense geloof van de locals in natuurkrachten. Dat is ook mijn beeld bij Schotland. Om onze roadtrip wel een beetje behapbaar te houden, denken we nu aan de regio rond Loch Lomond. In het Trossachs National Park. De beelden die ik er van zie, zijn adembenemend mooi en precíes wat ik me bij Schotland voorstel. Wellicht dat we een ronde maken via de Schotse Hooglanden, die iets noordelijker liggen. We gaan het zien. Mooie plekken genoeg!

Al met al hebben we er heel veel zin in. Sowieso om kennis te maken met Schotland en ook omdat het een heftige periode is geweest. Het is fijn om dit samen te doen. Een paar dagen in een andere omgeving en een diepe hap lucht nemen. Ik kijk er naar uit! Via Instagram kun je ons ‘live’ volgen tijdens deze reis.

Nu ben ik natuurlijk ontzettend benieuwd naar jullie tips! Voor in Edinburgh zelf (restaurantjes, bezienswaardigheden, leuke pubs) én daarbuiten. Ik ben vooral op zoek naar mooie natuur en landschappen; waar moeten we dan naar toe? Vertel!

autohuur Engeland

@Europa @Verenigd Koninkrijk #schotland #Edinburg #stedentrip #Trossachs #europa

2 reacties

 • Jeroen

  29 november 2019 om 08:23

  Als ik aan Schotland denk dan denk ik met name aan Isle of Skye. Echt zoals Schotland hoort te zijn in mijn beleving. Kunt er ook mooie wandelingen maken.
  Of ga langs de (heerlijke) whiskey stokerijen in de Spey-side. Iets minder ruig Schotland maar het blijft mooi.
  Helaas zal het met maar een paar dagen behoorlijk keuzes maken zijn. Gelukkig kom je redelijk vroeg in de ochtend aan en kun je de dag vol besteden!
  Groetjes uit Myanmar
  Jeroen

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   29 november 2019 om 09:21

   Hey Jeroen! Wat leuk weer van je te horen. Ik zou dolgraag naar Isle of Sky gaan, maar inderdaad; we hebben niet superveel tijd dus ik denk dat we dat bewaren voor een volgend bezoekje ;-). De foto's zien er fantastisch uit! Ik wens je heel veel plezier in Myanmar!

 • Lex Niekel

  30 november 2019 om 01:12

  Ik zou zeker naar Urquhart Castle gaan aan Loch Ness. Het meer en de ruïne vertellen alles over de historie en het landschap van Schotland.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Lex Niekel

   02 december 2019 om 08:14

   Dank voor je tip Lex!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.