Najaar roadtrip door Yorkshire in Engeland

Reismeisje 11 oktober 2019

Roadtrip Yorkshire

De herfst. Wat houd ik daar toch van. Van de kleuren, de overgang en de prachtige landschappen die het geeft. Thuis kan ik al enorm genieten van dit seizoen, maar ook in andere landen kan de herfst juist een prachtige reistijd zijn. Ja, je zult rekening moeten houden met de wispelturigheid van het weer en sommige buitenactiviteiten zijn dan misschien niet mogelijk. Tegelijkertijd is het ook vaak wat rustiger qua reizigers en kan de herfst in vooral Europese landen landschappelijk supermooi zijn! Deze week dacht ik na over wat nou een een goede tip zou zijn qua bestemming voor het najaar. Er kwam meteen één specifieke bestemming bij me boven. Engeland. De roadtrip die ik er een paar jaar geleden maakte midden in het najaar, vond ik te gek! Ik kan me voorstellen dat Engeland niet de eerste bestemming is waar je aan denkt voor deze periode, maar ik hoop je met dit artikel op andere gedachten te brengen Knipogen.

Engeland ferry

Reizen naar Engeland

Er zijn verschillende opties om naar Engeland te reizen natuurlijk. Wat je beste optie is, hangt sterk af van de exacte route die je volgt. Ik ben zelf met de ferry vanaf Rotterdam naar Engeland gereisd. Eigen auto mee en gáán. Voornamelijk omdat ik graag het meer onbekende platteland van centraal Engeland wilde ontdekken. P&O Ferries vaart tussen onder meer Rotterdam en Hull, wat aan de Noordzee ter hoogte van Manchester is gelegen. Alternatieven zijn om voor een paar tientjes naar Engeland te vliegen en daar een auto te huren óf met de trein reizen, waarbij je auto eventueel mee kan. 

Vliegtickets naar Engeland vergelijk je hier

Een auto huur je hier vanaf €25 per dag

Je treinreis naar Engeland regel je hier

Roadtrip Engeland

De reisroute van de roadtrip: #1 Kingston upon Hull

Hierboven zie je de route die ik heb gereden. Slechts een heel klein stukje van het grote Engeland Knipogen. De regio Yorkshire. De ferry vanuit Rotterdam vertrok 's avonds tegen 9 uur. Je kunt een slaaphut boeken, wat ik absoluut aan kan raden. Ik heb er een prima nacht gemaakt! De volgende ochtend kwamen we tegen 8 uur 's ochtends in Hull aan. Officieel: Kingston upon Hull. Hull is een redelijk grote stad met rond 250.000 inwoners. Ik zal niet zeggen dat het een wereldse stad is, maar ik vond het wél de moeite om een aantal uurtjes te verblijven. Zeker omdat wij er dus met de boot aan kwamen en weer vandaan vertrokken. Dan ben je er toch.

Hull Holy Trinity

Hull heeft een mooi oud centrum, veel typisch Engelse restaurantjes en pubs én een prachtige kerk, Holy Trinity Church, die uit de 13de eeuw stamt. Erg het bezoeken waard! Wat verder erg leuk is, is de zogeheten 'Ale trail'. Je maakt dan een stadswandeling door Hull, die je naar verschillende pubs in het stadje brengt. Inclusief de alleroudste pubs. Je kunt deze trail zelf lopen. Download hier de kaart

's Avonds bezochten wij een voetbalwedstrijd in het stadion van Hull Knipogen. Ik ben geen voetbalfan, maar op reis vind ik het altijd erg leuk om her en der een voetbalwedstrijd mee te pakken. Dat is begonnen in Brazilië en Colombia. In dat soort landen is voetbal onderdeel van de cultuur. Zo ook in Engeland natuurlijk. Wij gingen naar een wedstrijd tussen Hull en Crystal Palace. Ik heb me enorm vermaakt! Mocht je naar Engeland gaan, kan ik je zeker aanraden een voetbalwedstrijd te bezoeken. Het beste kun je dan even op de website van de lokale voetbalclub kijken. Kaartjes kun je veelal online regelen.

Accommodaties in Hull vind je hier

Yorkshire

#2 Kirkby Mills bij North York Moors National Park

Na de voetbalwedstrijd zijn we door gereden naar het Noorden. Naar het kleine dorpje Kirkby Mills. We gingen niet specifiek voor dit dorpje die kant op, maar voor de omgeving waarin het ligt. Een national park; North York Moors. Het is alles wat je je voorstelt bij het Engelse platteland. Pittoreske boerderijtjes op grote lappen grond, rollende heuvels vol akkerbouw, bossen afgewisseld met heide en dan die vurige herfsttinten in dit seizoen. Zo onwijs prachtig! Ik denk dat de foto's wel voor zich spreken Knipogen. In Kirkby Mills ligt een oude molen, die tegenwoordig is omgebouwd tot een B&B. Als je op zoek bent naar een typisch Engelse accommodatie met type stevig ontbijt, kan ik je The Cornmill zeker aanraden!

Boek The Cornmill hier vanaf €110 per nacht, inclusief ontbijt

North York Moors

North York Moors 2

North York Moors staat vooral bekend vanwege de eindeloze heidevelden, die over gaan in diepe valleien en bossen. Het is een prachtig gebied om zelf door heen te rijden en te stoppen waar en wanneer je wilt. Ik vond vooral de weg dwars door het national park heen erg mooi. Je rijdt dan, vanuit Kirkby Mill, eerst richting het Noorden en dan buig je geleidelijk Oostelijk af naar de Noordzee. 

Runswick Bay

#3 Runswick Bay

Onze volgende stop was Runswick Bay, aan de zee. Het was een tip van Neill, de eigenaar van The Cornmill in Kirkby Mills. Runswick Bay is onder de Engelsen wel bekender, maar wordt door buitenlandse toeristen vaak over geslagen. Het nabij gelegen Scarborough wordt veelal alleen bezocht. Ik ben blij dat we deze tip kregen, want Runswick Bay vond ik een plaatje! Het dorpje is idyllisch gelegen in een kleine baai en heeft een mooi eigen zandstrandje. Daar heb je op zich gedurende het Engelse najaar weinig aan Knipogen, maar het maakt de ligging van Runswick Bay wel extra charmant. In het dorpje staan allemaal typisch Engelse cottages met rode daken. Je kunt er tussendoor struinen en zo de kustlijn wat volgen. Een prachtig dorp en een heerlijke plek om een tussenstop te maken!

Scarborough

#4 Scarborough

Scarborough was onze volgende stop. Toeristisch of niet; ik wilde het graag gezien hebben. Plus dat plekken vaak met een goede reden toeristisch zijn. Dat bleek ook het geval bij Scarborough. Ook dit stadje ademde een typisch Engels sfeertje en heeft een prachtig oud centrum, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Scarborough ligt, net als Runswick Bay, aan de Noordzee en heeft een klein schiereiland voor de deur liggen. Daar is het kasteel van Scarborough op gevestigd. Er wordt gezegd dat het kasteel maar liefst 2.500 jaar oud is! In Scarborough zit verder ook een geologisch museum, Rotunda. Ik ben over het algemeen niet zo'n museumbezoeker, maar dit museum vond ik wel de moeite waard. Het bevat levensgrote skeletten van walvissen, dolfijnen en allerlei opgravingen uit de Bronstijd. Mocht het regenen, is het leuk hier even rond te kijken. Ga daarna een heerlijk Engels taartje eten bij Sally Middlewood Lachen . Zalig!

Accommodaties in Scarborough vind je hier

York

#5 York

De volgende dag was het tijd voor onze laatste stop. Een grotere stad; York. De rit vanaf Scarborough meer landinwaarts naar York was echt weer prachtig! York is een oude, middeleeuwse stad met oude vestingmuren. Hoewel het voor mij eigenlijk iets te druk was, vond ik het een erg mooie stad. Wij waren op een zondag in York en dat was onwijs levendig. Je kunt mooi wandelen over de vestingmuren en bezoek zeker de York Minster; het is één van de grootste kathedralen in Noord-Europa en vanbinnen prachtig gotisch gebouwd. Verder moet je in York zéker verdwalen door de zogeheten The Shambles; ze schijnen de inspiratiebron te zijn geweest voor elementen uit de Harry Potter films. The Shambles zijn een serie straatjes en stegen, die stammen uit de Middeleeuwen. Ze zijn nog geheel intact en worden gekenmerkt door een heel eigen huizenbouw. Superleuk om doorheen te dwalen. En daarna een lekkere Engelse pint in één van de gezellige pubs Knipogen.

Na York was het voor ons weer tijd om terug te rijden naar Hull en weer de ferry op te rijden richting Rotterdam. Ik ben ontzettend genoten van deze roadtrip door het Engelse platteland. Van de typisch Engelse cultuur en de fantastische herfst landschappen. Juist in het najaar is dit een supermooie roadtrip en leuk reisje om te maken! Vertel, heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar Engeland in dit jaargetijde? Of ga je liever naar een andere bestemming?

 

@Europa @Verenigd Koninkrijk #engeland #roadtrip #reistips #reisroute #europa #yorkshire #york

1 reactie

  • Cecile

    21 september 2023 om 22:03

    Op weg naar Schotland wilden we een indruk krijgen van North York Moors. We hebben enkele tips gebruikt. Vooral van de weg vanuit Kirkby mill hebben we genoten. Dank!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.