Mini roadtrip naar Hoorn, Volendam & Marken

Reismeisje 11 februari 2021

Als je me op Instagram volgt, heb je het vorige week vast voorbij zien komen: onze mini roadtrip door Noord-Holland. Ik had ontzettend veel zin om er even uit te gaan. Even een andere omgeving en iets leuks doen. Meestal kiezen we dan voor een lekkere wandeling in een gebied wat we niet kennen, maar aangezien de weersverwachting niet al te best was, kozen we voor even lekker toeren. Maurice was nog nooit in Volendam geweest, dus dat werd ons vertrekpunt Knipogen. Uiteindelijk zijn we vanaf huis op de Veluwe helemaal binnendoor naar Hoorn gereden, vervolgens naar Volendam en daarna nog naar het ‘eilandje’ Marken. Ondanks dat het weer inderdaad niet goed was, vond ik het erg leuk en zeker de moeite waard! Op veler verzoek daarom vandaag een verslagje van onze mini roadtrip, inclusief tips waar je ook in deze tijd iets aan hebt.

Hoorn 2

Prachtig Hoorn

Onze tocht startte dus in Hoorn. Dat vond ik echt de verrassing van de dag! Ik was zelf nog nooit in Hoorn geweest, maar wat een pláátje van een stad is dat zeg! Hoorn ligt in de regio West-Friesland, direct aan het Markermeer. De oude binnenstad wordt doorsneden door grachten, oude bruggetjes en prachtige oude panden met mooie trapgeveltjes. De tijd lijkt er op een bepaalde manier stil te hebben gestaan. Hoorn was vroeger ook al erg welvarend, omdat het in de 17de eeuw één van de belangrijkste steden was voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Die grandeur straalt Hoorn nu nog steeds uit vind ik. Ik raad je vooral aan om lekker wat rond te slenteren door het oude centrum. Sla dan zeker deze plekken niet over:

- De jachthaven. Er liggen nog een aantal ‘oude’ schepen en mooie, nieuwe bootjes.

- De Hoornse Straatjes. Hier zie je het ene na het andere mooie pand. Kijk vooral ook omhoog, want de gevels zijn hier prachtig!

- De Waag. Deze stamt uit 1609 (!) en traditioneel werd hier de kaas gewogen. De Waag is gelegen aan een het Roode Steen plein in het hart van Hoorn en je kunt hier op verschillende plekken koffie en lunch to go halen.

- De Verdedigingstoren uit de 16de eeuw. Vroeger was dit letterlijk de toren van waaruit men Hoorn verdedigde. Vandaag de dag staat de toren nog fier overeind en kun je er, wanneer ’t weer open is, lunchen in het restaurant bovenin.

- Er zijn mogelijkheden om een boottochtje door Hoorn te maken. Dit kun je doen vanuit de jachthaven.

Volendam

Vissersdorp Volendam

Voor mij was het echt jaren geleden dat ik Volendam bezocht. En Maurice was er dus nog nooit geweest. Eerlijk is eerlijk; in deze tijd is er weinig te beleven. Alles is natuurlijk gesloten en je loopt er echt bijna alleen. Dat is echter ook wat het meteen een bepaalde charme geeft, want Volendam voor jezelf hebben: wanneer gebeurt dát nou Knipogen?! Volendam is vooral bekend als vissersdorp en dat is het al eeuwenlang. Dat komt omdat Volendam vroeger via de Zuiderzee in directe verbinding stond met de Noordzee. Ook vandaag de dag is de visserij nog een belangrijke bron van inkomsten voor Volendam. Een aantal tips voor Volendam:

- Slenter door de nauwe straatjes met traditionele huisjes. Dat vind ik toch wel het allerleukste in Volendam. Je kunt er echt alleen maar lopen en achter elke hoek schuilt weer een nieuw, typisch Hollands plaatje. Prachtig! Je vindt deze huisjes achter de dijk in het centrum.

- Vis eten. Dat kan niet anders toch?! Wij hebben heerlijke, boterzachte haring gegeten aan de Zeestraat. Daar vind je trouwens ook een tentje waar je lekker schijnt te kunnen lunchen: Romy’s Kitchen. Ik ben er zelf niet geweest, maar ik kreeg de tip van meerdere mensen.

- Een boottocht naar het eiland Marken. Dit is op dit moment gesloten, maar ik noem het toch even. Lijkt mij namelijk ontzettend leuk! Een retourtje kost €12.50 en je vertrekt vanaf de dijk in Volendam.

Marken

Schiereiland Marken

Je kunt dus ook naar Marken toe rijden. Vanaf Volendam is dat ongeveer 20 minuten. Marken is echt ontzettend prachtig! Omdat de inwoners van Marken vroeger regelmatig te maken kregen met flinke overstromingen, bouwden ze hun huizen op terpen. Dat geeft Marken een uniek aangezicht. Officieel is Marken trouwens nu een schiereiland; in de 13de eeuw werd het gescheiden van het vasteland door een heftige storm en pas in 1957 werd het eiland door middel van een weg weer verbonden met het vasteland. Doordat dit dus relatief laat is gebeurd en Marken afgezonderd was, is de traditionele cultuur erg behouden gebleven. Als je met de auto naar Marken rijdt, moet je ‘m parkeren op het grote parkeerterrein bij de supermarkt. Vanaf daar loop je verder. Een aantal tips:

- Slenter door Marken heen en bewonder de houten huisjes. Je waant je echt eeuwen terug in de tijd.

- Maak de wandeling naar de prachtige, oude vuurtoren van Marken. Vanaf het parkeerterrein loop je er in ongeveer 30 minuutjes heen. De vuurtoren is ook nog steeds in gebruik.

- Koffie to go en lunch kun je krijgen bij Taverne De Visscher in de haven.

Hoorn

Kortom, dit was een superleuk rondje langs typisch oude Hollandse plekken Lachen. Ik vind ’t een aanrader! Mocht je dit leuk vinden en graag in de buurt willen overnachten, heb ik nog een aantal tips voor je:

☛ Een vakantiehuisje aan het water bij Hoorn, op dit mooie vakantiepark.

☛ Als je op Marken wilt overnachten, is Hof van Marken een aanrader. Je overnacht hier vanaf €130 per nacht.

☛ Roompot heeft een supermooi gelegen vakantiepark bij Volendam.

#nederland #roadtrip #Weekendje weg

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.