De mooiste wandelingen op de Veluwe

Reismeisje 27 januari 2021

De Veluwe. Mijn thuis. Ik ben er geboren en getogen. Hoewel ik langere tijd weg ben geweest en op andere plekken heb gewoond, keerde ik er een aantal jaren geleden terug. Terug naar die wortels. En ik ben niet meer weg gegaan Knipogen. Je weet natuurlijk nooit hoe het leven loopt, maar ik denk dat de Veluwe altijd mijn thuisbasis zal blijven. Nu nog in een stad en op niet al te lange termijn een boerderijtje midden in de natuur. Dat is de droom. Via Instagram plaats ik regelmatig stories van wandelingen die ik hier maak. Op die mooie Veluwe. Altijd krijg ik daarna vragen over waar dat is geweest. Superleuk! Voor mij is dit natuurlijk gewoon thuis en om de hoek, maar het inspireerde me om dit artikel te schrijven. Om de allermooiste wandelingen op de Veluwe met je te delen. Hier komen mijn favorieten, inclusief adres én accommodaties om de hoek. Voor als je er een wat langer uitje van wilt maken.

Kroondomein

#1 Kroondomein Het Loo – Paleispark in Apeldoorn

Dit is één van mijn laatste ‘ontdekkingen’. Idioot eigenlijk, want dit prachtige natuurgebied ligt letterlijk om de hoek van waar ik woon. Nog geen 10 minuten rijden. Ondertussen ben ik er wekelijks te vinden Knipogen. Het is wat mij betreft oprecht één van de mooiste gebieden rondom Apeldoorn. Paleispark is onderdeel van het Kroondomein Het Loo en is maar liefst 650 hectare groot. Een enorm heuvelachtig gebied vol met bossen, heide en wild. Je kunt er een viertal wandelingen doen (2, 5, 7 en 9 kilometer), die perfect met kleuren staan aangegeven. Er is ook een hertenkamp te vinden én dit deel van het Kroondomein vormt de achtertuin van Het Oude Loo; een supermooi, oud kasteeltje omringd door grachten. Ook daar kun je mooi wandelen. Wie weet kom je de koning met zijn gezin tegen, want hij is hier regelmatig te vinden.

Adres: Pijnboomlaan kruising met de Amersfoortseweg in Apeldoorn. Je rijdt hier zo’n 600 meter door het bos en dan kom je bij de parkeerplaats uit. Per bezoeker betaal je €2 om het Paleispark hier in te wandelen.

Accommodatie tip: Hotel De Echoput (letterlijk om de hoek!) en Landal Miggelenberg in Hoenderloo (vakantiehuisjes)

Dellen

#2 De Dellen en het Veluwse Bos in Epe

Één van de meest noordelijke delen van de Veluwe; de bossen bij Epe. Met name in het voorjaar en de zomer zijn wij hier bijna elke zondag wel te vinden. Sowieso omdat het bos en de heide hier enorm uitgestrekt zijn, maar óók omdat hier één van mijn favoriete brasserietjes ziet: Floor. Hier kun je heerlijk eten, een kop koffie drinken of gezellig borrelen. Zowel binnen als buiten, een perfecte afsluiting van een lange wandeling toch?! Hier vind je trouwens geen uitgezette wandelingen, dus je loopt op je eigen gemakje door het bos en over de heide. Als je toch wat leidraad wilt hebben, raad ik je aan je wandeling bij Floor te beginnen en door het bos richting De Ossenstal te lopen en vervolgens over de meer open heide delen weer terug. Dan loop je ruim een uur en zie je van alles wat.

Adres: Dellenweg 109 in Epe (dan parkeer je gratis bij Floor)

Accommodatie tip: Bospark De Schaapskooi (vakantiehuisjes)

Leesten

#3 ‘t Leesten in Ugchelen

Dit is een wat bekender wandelgebied en het kan hier met mooi weer dan ook wel eens wat drukker zijn. Toch is het er prachtig en wil ik het om die reden dan ook tippen. ’t Leesten bestaat uit een enorm uitgestrekt en heuvelachtig heidegebied, met aan de randen dicht bos. Ook hier kun je gerust op eigen houtje gaan wandelen. Her en der op ’t Leesten vind je picknick bankjes, waar het zeker met mooi weer echt heerlijk zitten is. Sinds kort is er ook een mooi Bospaviljoen bij ’t Leesten geopend, waar je lekker iets kunt eten en drinken. Daar ben ik zelf nog niet geweest, maar de ligging alleen al is de moeite waard!

Adres: Hoenderloseweg 191 in Ugchelen

Accommodatie tip: Droompark De Zanding (vakantiehuisjes én tiny houses) en Hotel De Cantharel (op loopafstand)

Sprielderbos

#4 ’t Speulder- en Sprielderbos in Ermelo

Nog zo’n parel! Het Speulder- en Sprielderbos is enorm uitgestrekt en wordt een echt oerbos genoemd. De schattingen lopen uiteen, maar geologen zijn het er over eens dat dit één van de oudste bossen van Nederland is. En dat is te zien. Bij vlagen is dit een erg dichtbegroeid bos, vol met knoestige oude eiken. Prachtig! Wat dit bos extra bijzonder maakt is de zogeheten krachtplek die er te vinden is. Je hebt vast wel eens van Stonehenge in Engeland of Paaseiland in Chili gehoord. Dat zijn voorbeelden van meer bekende, internationale krachtplekken. Het zijn in elk geval plekken in de natuur, waarvan men uit onderzoek weet dat er in vroegere tijden bijzondere rituelen werden gevierd. Zo’n plek vind je ook in het Speulder- en Sprielderbos; het Solse Gat genaamd. Je kunt een prachtige wandeling maken van ongeveer 15 kilometer, die je ook langs deze plek voert. Deze wandeling begint bij Boshuis Drie, waar je gratis kunt parkeren en na afloop een hapje kunt eten.

Adres: Sprielderweg 205 in Ermelo

Accommodatie tip: Hotel ’t Speulderbos

Radio Kootwijk

#5 Radio Kootwijk

Last but not least. Verre van! Radio Kootwijk blijft voor mij een fascinerende plek, hoe vaak ik er ook al ben geweest. Het is de combinatie van de zo typisch Veluwse natuur en dat bizarre gebouw. Misschien heb je er wel eens foto’s van gezien. Radio Kootwijk is namelijk een oud zendstation, waar een aantal decennia geleden zelfs nog mensen gestationeerd waren. Vandaag de dag is het industrieel erfgoed en het geeft het gebied iets rauws en mysteries. Je kunt hier een mooie wandeling maken, waarbij je feitelijk om het gebouw heen loopt. Door bos en over open heide. De kleinere ronde is een loopje van ongeveer 45 minuten, de grotere ronde 5 kwartier. Een aanrader!

Adres: Radioweg 1 in Radio Kootwijk (parkeren kost €5)

Accommodatie tip: Landal De Heideheuvel (vakantiehuisjes) en Hotel De Sterrenberg (supermooi!!)

Dit zijn mijn favoriete wandelingen op de Veluwe. Ik hoop dat je er inspiratie uit haalt en één van deze wandelingen (of meerdere) gaat doen. Laat me zeker weten wat je er van vindt Knipogen! En mocht je nog op zoek zijn naar wandelingen op zowel de Veluwe als ook in de rest van Nederland, kan ik je dit supermooi vorm gegeven boek bomvol fijne wandelingen aanraden:

#nederland #Veluwe #Weekendje weg

5 reacties

 • Jacqueline

  28 januari 2021 om 09:41

  Ik heb nog een leuke tip. Wandelen op landgoed Staverden, gemeente Ermelo. Accommodatietip ; Bierbrouwerij De Uddelaer. Prachtige terras en/of sfeervol tafelen tussen de ketels. Gevestigd in het koetshuis recht tegenover het kasteel.

  Beantwoorden

 • DAVINA CLAIRE

  04 augustus 2022 om 07:42

  Hallo dames en heren; Heeft u binnen 24 tot 48 uur een snelle lening nodig? Als uw antwoord ja is, zal ik u adviseren om een ​​lening aan te vragen bij Novelty Finance op e-mail via: noveltyfinances@gmail.com OF WhatsApp via: +447915601531

  NOVELTY FINANCE biedt financiële oplossingen. We bieden allerlei soorten leendiensten (persoonlijke lening, zakelijke lening en vele andere). We bieden ook flexibele en meerdere leningopties, waaronder beveiligde en ongedekte leningen, langlopende en kortetermijnleningen die zijn afgestemd op uw financiële behoeften.

  ✓ Eenvoudige goedkeuring
  ✓ Flexibele aflossingstermijn 6 - 360 maanden
  ✓ Zeer handig - U kunt een lening aanvragen op uw geschikte plaats en tijd.
  ✓ Direct toegang tot uw geld na goedkeuring.
  ✓ Gesubsidieerde rente (3% per jaar)
  ✓ U wordt niet gehaast om de lening terug te betalen, u krijgt de tijd om met de terugbetaling van de lening te beginnen.
  ✓ Geen verborgen kosten
  ✓ Je wordt door het hele proces begeleid

  Hoe toepassen:
  Een lening aanvragen bij ons gaat snel en gemakkelijk!
  Stuur ons uw leningaanvraag via;
  E-mail: {{ noveltyfinances@gmail.com }
  Bel of sms ons via WhatsApp via: +447915601531.
  Voorwaarden zijn van toepassing.

  Beantwoorden

 • DAVINA CLAIRE

  22 september 2022 om 23:27

  Hallo dames en heren; Heeft u binnen 24 tot 48 uur een snelle lening nodig? Als uw antwoord ja is, zal ik u adviseren om een ​​lening aan te vragen bij Novelty Finance op e-mail via: noveltyfinances@gmail.com OF WhatsApp via: +447915601531.

  NOVELTY FINANCE biedt financiële oplossingen. We bieden allerlei soorten leendiensten (persoonlijke lening, zakelijke lening en vele andere). We bieden ook flexibele en meerdere leningopties, waaronder beveiligde en ongedekte leningen, langlopende en kortetermijnleningen die zijn afgestemd op uw financiële behoeften.

  ✓ Eenvoudige goedkeuring
  ✓ Flexibele aflossingstermijn 6 - 360 maanden
  ✓ Zeer handig - U kunt een lening aanvragen op uw geschikte plaats en tijd.
  ✓ Direct toegang tot uw geld na goedkeuring.
  ✓ Gesubsidieerde rente (3% per jaar)
  ✓ U wordt niet gehaast om de lening terug te betalen, u krijgt de tijd om met de terugbetaling van de lening te beginnen.
  ✓ Geen verborgen kosten
  ✓ Je wordt door het hele proces begeleid

  Hoe toepassen:
  Een lening aanvragen bij ons gaat snel en eenvoudig!
  Stuur ons uw leningaanvraag via;
  E-mail: {{ noveltyfinances@gmail.com }}
  Bel of sms ons via WhatsApp via: +447915601531.
  Voorwaarden zijn van toepassing.

  Beantwoorden

 • DOMINIQUE

  20 november 2022 om 16:53

  Lening aanbieding tussen serieus en eerlijk U bent werkloos of werkloos, CDD, CDI, tijdelijk, in een moeilijke financiële situatie, overmatige schuldenlast, bankdocumenten, investeerders, Handelaren die hun kapitaal winstgevend willen maken? Maak je geen zorgen meer over jezelf, ik zal mijn kennis tot je beschikking stellen om je de eer te geven Wat voor u het beste werkt, is het rentepercentage van 2% over de hele lening, en de voorwaarden van de leningaanbieding zijn heel eenvoudig. Financier al uw projecten: - Autoleningen - Consumentenleningen - Woningleningen - Doorlopende leningen - Persoonlijke leningen - Arbeidsleningen - Terugkoop van een lening. Let op: u heeft uw lening voor elke betaling op uw bankrekening staan. E-mail: dellenbach.dominique1964@gmail.com

  Beantwoorden

 • DOMINIQUE

  20 november 2022 om 16:53

  Lening aanbieding tussen serieus en eerlijk U bent werkloos of werkloos, CDD, CDI, tijdelijk, in een moeilijke financiële situatie, overmatige schuldenlast, bankdocumenten, investeerders, Handelaren die hun kapitaal winstgevend willen maken? Maak je geen zorgen meer over jezelf, ik zal mijn kennis tot je beschikking stellen om je de eer te geven Wat voor u het beste werkt, is het rentepercentage van 2% over de hele lening, en de voorwaarden van de leningaanbieding zijn heel eenvoudig. Financier al uw projecten: - Autoleningen - Consumentenleningen - Woningleningen - Doorlopende leningen - Persoonlijke leningen - Arbeidsleningen - Terugkoop van een lening. Let op: u heeft uw lening voor elke betaling op uw bankrekening staan. E-mail: dellenbach.dominique1964@gmail.com

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.