MERS, SARS en hoe te voorkomen

Reismeisje 11 juni 2015

  MERS

De afgelopen weken was het al een aantal keren in het nieuws: het MERS virus is weer uitgebroken. Dit keer in Zuid-Korea. Eerst was er een vermoeden van besmetting, toen een eerste serieus geval en inmiddels verblijven er 2.300 Zuid-Koreanen in quarantaine…Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik word toch altijd een beetje gespannen van dit soort berichten. TBC, rode hond, gele koorts en zelfs rabiës; tegen al dit soort nare virussen en besmettingen kun je je vóór je op reis gaan in laten enten. Maar tegen virussen als MERS, SARS en ook Ebola is niets te doen. Natuurlijk kun je voorzorgsmaatregelen nemen, maar dan nog. Het blijft een soort Russische roulette.


MERS en SARS.

Zowel MERS als SARS zijn redelijk nieuw ontdekte virussen. Nog maar drie jaar geleden werd het eerste geval van MERS vast gesteld in Saoedi-Arabië, waar ook de naam vandaan komt: Middle East Respiratory Syndrom. Waar het exact vandaan komt of hoe het is ontstaan is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Het virus is destijds aangetroffen bij dromedarissen, waardoor men denkt dat deze dieren MERS hebben over gedragen op mensen. Het eerste MERS geval in Zuid-Korea werd eind mei geconstateerd, bij een zakenman die net terug was van een reis naar Saoedi-Arabië. Sindsdien is het snel gegaan :-? . Inmiddels ligt het totaal aantal besmettingen op 87 en zijn er 6 mensen overleden. Vorig jaar rond deze tijd werd de eerste besmetting van MERS in Nederland geconstateerd. Uiteindelijk werden het er twee, beiden bij mensen die net terug waren gekeerd van een reis naar Saoedi-Arabië en gelukkig zijn beiden helemaal genezen. Gelukkig kan dat dus ook. SARS is een aan MERS gelinkt virus, dat in 2002 voor het eerst opdook in Azië. Ken je die beelden nog van Aziaten die massaal mondkapjes gingen dragen? Juist. Dat was dus toen. Zowel SARS als MERS zijn virussen die de luchtwegen infecteren met allerlei nare klachten tot gevolg. MERS is echter heftiger, omdat dat ook ernstige schade aan de nieren kan toe brengen.

Wat kun je doen om het te voorkomen?

Zowel MERS als SARS zijn best lastig te voorkomen, omdat een besmetting al kan gebeuren door adem of contact met huid. Vandaar dus ook die mondkapjes en zelfs handschoentjes. Verder schijnt het belangrijk te zijn uit de buurt van wilde dieren en zeker kamelen of dromedarissen te blijven en geen rauw voedsel te eten. Handen wassen is nog zo’n open deur. Kortom, het is best lastig om deze nare virussen voor te blijven… Laten we hopen dat de uitbreiding van MERS ingeperkt wordt en dat er niet nog meer mensen slachtoffer gaan worden.

Ik ben benieuwd of jij voor je op reis gaat zorgt dat je alle inentingen hebt?  

Bron: Volkskrant.nl

#reizen #Azie #saoedi-arabie #inenting #vaccinatie #SARS #MERS

1 reactie

 • Yvon

  11 juni 2015 om 09:31

  Hey, ik kan weer op je site! :) Ik kreeg een tijd lang doorverwijzingen en dat was héél vervelend. (Lang leve het internet in China).

  Ik heb alle inentingen, maar geloof dat ik een paar moet vernieuwen.
  Verder ga ik over drie weken naar Korea en ben heel benieuwd hoe het zal zijn met de MERS.... Vind het enerzijds wel spannend, maar ga er vanuit dat het wel goed gaat komen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Yvon

   11 juni 2015 om 10:28

   Ow echt?! Dat is jammer ;-). Ik ben benieuwd hoe Korea gaat zijn joh! Komt zeker goed, ben benieuwd naar het land!

   Beantwoorden

  • gerben Yvon

   11 juni 2015 om 11:37

   Hoi Yvon,

   Ik heb me er zelf niet zo in verdiept, maar als je zelf een goede weerstand hebt dan is MERS niet levensbedreigend. Dacht ik??

   Dus misschien nog een rondje over de fruitmarkt in China ;-)

   Veel plezier daar!

   Beantwoorden

   • Yvon gerben

    11 juni 2015 om 14:43

    Haha, ik heb me er ook nog niet in verdiept, dat ga ik van het weekend eens doen :)
    Maar inderdaad, volgens mij zijn het tot nu toe vooral mensen met een zwakkere weerstand die slachtoffer zijn geworden.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.