Ebola & reizen

Reismeisje 25 augustus 2014

Ebola en reizen

De afgelopen maanden worden we af en toe opgeschrikt door nieuws over een enge ziekte. Eentje die altijd al als een soort slapend spook in met name Afrika rond doolt. En in 25 tot 90% van de gevallen dodelijk is. Ebola. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt op dit moment al over de meest dodelijke variant van ebola ooit. Er zijn dit jaar al bijna 2.500 mensen mee besmet, waarvan er inmiddels 1.350 zijn overleden. Hoewel er natuurlijk veel meer vreselijke ziektes en aandoeningen zijn, is ebola er wel eentje waar ik zelf ook extra voor terug deins. Ik bedoel, een vaccin is er nog niet en het ziektebeeld verloopt niet heel rustig. Plus dat ik natuurlijk ook graag reis en net terug ben van een reis door Oeganda en Rwanda. Toch redelijk in de richting van de brandhaard.


Wat is ebola precies?
Ebola is een zeldzaam voorkomend virus dat ernstige afwijkingen in je bloed veroorzaakt, waardoor je inwendige bloedingen krijgt en je organen uiteindelijk onherstelbaar aangetast raken. Ebola epidemieën zijn over het algemeen vrij klein in aantallen, maar ze zorgen vaak wel voor flinke onrust. Zoals nu bijvoorbeeld ook een beetje gebeurt. Dit komt met name omdat er dus nog steeds geen vaccin tegen ebola is. Er zijn wel experimentele behandelingen mogelijk, maar of die aanslaan is maar heel erg de vraag. In de VS worden er momenteel ook 2 besmette patiënten met dat experimentele vaccin behandeld en dat lijkt aan te slaan volgens mij. Maar in basis is er gewoon niets dat een ebola besmetting kan bestrijden. Besmetting met ebola kan door contact met besmet vocht ontstaan. Denk aan speeksel, bloed, ontlasting of sperma. Artsen en verpleegkundig personeel die op dit moment patiënten in West-Afrika verzorgen lopen wat dat betreft dus ook een aardig risico. Helden wat mij betreft! Je kunt ebola trouwens ook van bepaalde dieren krijgen, denk aan vleermuizen en bepaalde apensoorten. De incubatietijd ligt ergens tussen de 2 en 21 dagen.


Waar is ebola nu uitgebroken?
In de laatste 10 jaar was er slechts sporadisch sprake van een ebola uitbraak en dan met name in Congo en Oeganda. De uitbraak die echter dit jaar in maart-april plaats vond in Guinee is van een andere orde. Nog steeds niet extreem groot in omvang, maar het virus verspreidt zich snel naar buurlanden. Zo zijn er nu gevallen bekend in Sierra Leone, Liberia en Nigeria en zijn er ook wat losse besmettingen richting Westerse landen. Mensen die alleen al verdacht worden van een besmetting met ebola worden trouwens meteen in quarantaine geplaatst om een verdere verspreiding te voorkomen. Zeker in Westerse landen waar de gezondheidszorg beter is.


Reizen naar West-Afrika.
Ik heb even overwogen om in het najaar naar Senegal te gaan. Even een weekje niet heel veel doen, Afrikaanse cultuur en mooie stranden. Ik heb echter besloten er van af te zien. Juist. Vanwege ebola. Er is geen enkel geval bekend in Senegal, sterker; er is geen buurland waar op dit moment een besmetting bekend is. Toch heb ik er geen lekker gevoel bij. Normaal gesproken ben ik niet zo bang aangelegd en kies ik eerder voor een avontuurlijke, pittige bestemming dan iets dat een eitje is, maar dit zijn geen grappen. Je hebt ebola op zich zo te pakken lijkt me. De buschauffeur die naast je niest, de kok die zijn handen niet goed heeft gewassen of een gids die een wondje aan zijn hand heeft. Bam. Dan kan het dus al mis zijn. Aan de andere kant moeten we ook niet in paniek raken en alles wel in perspectief blijven zien, maar ik zou op dit moment geen reizen naar West-Afrika maken. Kies dan maar even de andere kant van dit mooie continent.  

Hoe denk jij hierover? Zou jij gewoon naar West-Afrika reizen?  

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl

#reizen #Afrika #reistips #ebola

7 reacties

 • Robert

  25 augustus 2014 om 08:39

  Groot gelijk, want het is het risiko van besmetting niet waard. Ik was ten tijde van de uitbraak van de Mexicaanse griep in Mexico en kwam er door het niet echt hebben van communicatiemiddelen pas na enkele dagen achter door het zien van een Mexicaanse krant. Het is geen vergelijk met Ebola, maar de impact die het heeft op de rest van de reis is best groot. Op vliegvelden en busstations door ontsmettingsbakken lopen, lichaamstemperatuur checken ze vaak etcetera etcetera. Je krijgt geen rust meer tijdens je trip. Ook de deels terechte reactie(s) van het thuisfront, die alleen maar de vaak aangedikte verhalen via de media horen, is niet te onderschatten. Maar Ebola, brrr, ik moet er niet aan denken.. :(

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert

   25 augustus 2014 om 10:36

   Oei, lijkt me ook vervelend inderdaad.

   Beantwoorden

 • Kirsten

  25 augustus 2014 om 08:48

  Handige post! Ik geef je groot gelijk.. Ikzelf zat er al langere tijd aan te denken om naar Gambia te gaan. Voor zover ik weet zijn daar op dit moment geen gevallen bekend, maar ik heb toch besloten om dit idee voorlopig nog even weg te stoppen.. Helaas!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kirsten

   25 augustus 2014 om 10:34

   Ja, same here. Toch maar liever niet opzoeken he...

   Beantwoorden

 • Sander

  25 augustus 2014 om 21:06

  Op het moment dat wij in 2012 het vliegtuig in Uganda uitstapten, werd daar Ebola ontdekt. Tijdens onze reis zijn we langs de besmettingshaarden getrokken. Ons werd geadviseerd uit de buurt van ziekenhuizen (besmettingshaarden) te blijven, maar voor de rest om je ook niet te veel zorgen te maken. Moet wel gezegd worden dat we de indruk kregen dat het in Uganda wel heel snel in de kiem werd gesmoord doordat men toch wel redelijk goed wist hoe het onder controle te krijgen. Maar ook nu valt het risico om als toerist besmet te raken wel mee mee volgens sommige officiële bronnen: http://www.lcr.nl/
  OK, om dan naar de besmette landen te gaan is misschien te veel van het goede, maar Gambia lijkt me veilig. Tot nu toe lijkt het niet verder uit te breiden. Afrika kan zonder meer! Wij gaan over 3 weken zonder zorgen naar Namibië, maar voor jou is Zanzibar misschien een goede optie om lekker te relaxen?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   26 augustus 2014 om 06:40

   Ja, zou ook leuke kunnen zijn ja. Alleen is Gerben daar al geweest ;-). We kijken nu een beetje naar de Caraïben :-). Goede aanvulling!!

   Beantwoorden

 • Ayla

  25 augustus 2014 om 22:00

  Ik vertrek volgende week naar Ghana voor twee maanden. Hopelijk blijft het allemaal veilig daar!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ayla

   26 augustus 2014 om 06:39

   Oei, dat is wel spannend ja. Maar als je gewoon zelf goed oppast gaat het ongetwijfeld helemaal goed. Geniet er vooral van, lijkt me mooie ervaring!

   Beantwoorden

 • gerben

  26 augustus 2014 om 07:20

  Ik moet zeggen dat ik er niet heel bang voor ben eea op te lopen. Dat zou dan gewoon echt vette pech zijn. Maar het is wat teveel van het goede om dingen bewust op te zoeken. Zo zul je nu ongetwijfeld prima kunnen reizen in Gambia, maar wie weet hoe de wereld er over bv twee maanden uit ziet. Misschien zijn daar dan ook tal van gevallen bekend. En dan zijn er op dit moment toch vast nog wel meer landen waar je naartoe zou kunnen :-)

  Beantwoorden

 • Mieke

  06 september 2014 om 10:59

  ik ben vaak in west afrika geweest, maar voel daar nu niet meer voor, het lijkt me moeilijk om verspreiding van ebola daar tegen te gaan, ik vrees daar ook voor de omliggende landen simpelweg omdat er geen hygiene is, ze doen daar allemaal aan neuspeuteren wassen hun handen niet, zo kan je volgens mij ook besmet worden het is ook iets wat uit een lichaam komt, trouwens over water gesproken, we hebben vaak dagen na mekaar geen water gehad, konden ook geen wc doortrekken, ik blijf lekker hier.
  ,

  Beantwoorden

 • Reismeisje | Geen ebola in Gambia | Reismeisje

  02 november 2014 om 10:56

  […] poosje geleden schreef ik een artikel over ebola in West Afrika. Over wat ebola nou precies is, maar ook over of het veilig is om naar […]

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.