Lange reisdagen: 5 tips hoe je ze door komt

Reismeisje 29 januari 2020

Reisdagen

Lange reisdagen. 8 uur lang in een mini busje dat hobbelend over het platteland van Oeganda rijdt. Een nachtbus die je dwars door de Andes van Peru naar Ecuador brengt. Of 5 uur wachten op een vliegveld in Papoea Nieuw Guinea. Het zijn maar zo wat voorbeelden van lange reisdagen die ik heb mee gemaakt Knipogen. Als je zelf regelmatig naar verre bestemmingen reist, zal dit je ongetwijfeld bekend voor komen. Hoe punctueel en gestructureerd we in Nederland kunnen zijn, zo ontspannen en met een zekere laissez faire is dat in andere landen. Zeker als het aan komt op lokaal vervoer. En de locals vinden dat volstrekt normaal. Dat wachten op bussen die niet blijken te rijden, een rit waar je uren langer over doet. Voor mij is het ondertussen onderdeel van het reizen zelf geworden. Ik probeer mijn Hollandse punctualiteit thuis te laten. Mee te gaan met het lokale ritme. Maar hoe doe je dat? En hoe kun je je vermaken tijdens een lange reisdag? In dit artikel geef ik je graag mijn persoonlijke tips!

Reizen bus

#1 Maak contact met locals

Wat mij betreft de allerbeste én -leukste manier om door lange reisdagen heen te komen; contact maken met de lokale bevolking. Zeker als het gaat om bus- of treinreizen. Je zit al snel naast iemand die je niet kent. Misschien is je natuurlijk reactie om op jezelf te zijn. In Nederland is het immers niet zo gebruikelijk met een wildvreemde te praten. In veel verre landen is dat anders. Daar is het soms zelfs normaal als je een kind op je schoot gedrukt krijgt. Ik vind het altijd superleuk een gesprek te beginnen met een local, tijdens zo’n lange reisdag. Te horen hoe het leven daar is. Waar hij/zij blij van wordt, naar streeft of verlangt. Het is wat reizen voor mij zo fascinerend maakt; dat het leven er overal anders uit ziet. Maak de volgende keer dat je een lange reisdag mee maakt dus een praatje met locals. Het zal je reis verrijken en de tijd vliegt voorbij!

Reizen Tijdschrift nl

#2 Download de Tijdschrift.nl app

Ik kan me al bijna niet meer voorstellen hoe het was om te reizen zónder smartphone of tablet. Nog niet zo lang geleden belde ik in een telefooncel, stuurde ik updates naar familie per e-mail en downloadde ik muziek op mijn iPod. Bizar hoe snel die technologische ontwikkeling is gegaan! Het maakt dat de wereld steeds kleiner wordt én er meer flexibele manieren van vermaak zijn. De app Tijdschrift.nl is daar een voorbeeld van. Via deze app kun je maar liefst 75 (!) Nederlandse tijdschriften lezen via je smartphone, tablet of computer. Juist op reis kan ik erg genieten van het lezen van tijdschriften; daar heb én neem ik dan meer de tijd voor. Vroeger nam ik zelf een aantal tijdschriften mee of ruilde ik ze bij hostels; nu heb ik ze met deze app altijd bij de hand. Waar en wanneer ik maar wil, want na een download heb je geen internet meer nodig om het gedownloade tijdschrift te lezen. Ideaal als je bijvoorbeeld een lange vlucht of busrit voor de boeg hebt! Uren genieten van de reisinspiratie in Lonely Planet Magazine, leren over wat bestemmingen uniek maakt in National Geographic Traveler en ontspannen bij mijn favoriete tijdschriften JAN en LINDA. Heerlijk. Én je kunt met 5 devices gebruik maken van de Tijdschrift.nl app. Een aanrader als je van reizen houdt én de eerst maand is gratis Lachen!

Bekijk hier de Tijdschrift.nl app

Headphone reizen

#3 Neem een koptelefoon en powerbank mee

Twee van de beste ‘investeringen’, die ik jaren geleden heb gedaan: een goede hoofdtelefoon én powerbank om mijn smartphone onderweg mee op te kunnen laden. Vroeger had ik altijd normale oortjes bij me. Op zich kan dat natuurlijk prima, maar tijdens langere reisdagen vond ik ze niet comfortabel. Ik besloot uiteindelijk te switchen naar een koptelefoon en heb toen mijn eerste noise cancelling koptelefoon gekocht. En ik wil nooit meer anders. Het geluid is geweldig, je kunt er uren mee op je hoofd zitten en het neutraliseren van de omgevingsruis is echt heerlijk. Zelfs als je geen muziek of een podcast luistert. Absoluut een aanrader! En een powerbank is sowieso een goede investering. Je koopt ze tegenwoordig al voor een paar tientjes en je kunt er heel wat plezier van hebben tijdens lange reisdagen.

Roadtrip

#4 Verdiep je in je volgende bestemming

Als je toch uren de tijd hebt, kun je een deel van die tijd prima nuttig besteden. Door je al vast in te lezen in je volgende bestemming. Ik reis zelf nog altijd het liefste met papieren versies van een Lonely Planet, van de bestemming waar ik op dat moment ben. Tijdens lange reisdagen verdiep ik me al vast in de plek waar ik naar toe reis. Tourtjes, accommodaties, fijne eettentjes. Leuk én nuttig om mee bezig te zijn.

Reizen locals2

#5 Stap bij elke tussenstop uit; klets, stretch en eet iets

Het ligt een beetje aan welk type vervoermiddel je hebt, maar bij lange bus- en treinritten worden over het algemeen volop tussenstops gemaakt. Bij verlate stationnetjes waar oude dametjes hun eigen gemaakte snacks staan te verkopen. Eethuisjes waar de buschauffeur een verre neef kent en gerust 1.5 uur pauze neemt Knipogen. Of busstations waar je bijvoorbeeld een overstap maakt. Hoe dan ook; ik raad je aan bij elke tussenstop even uit te stappen. Strek je benen, maak een praatje met andere passagiers en koop die snack van dat oude dametje. Het geeft even een andere omgeving en dynamiek. Let er trouwens wel op dat je je belangrijke spullen bij je draagt. Je weet maar nooit.

Reizen onderweg

Tot zo ver mijn tips om lange reisdagen door te komen. Uiteindelijk heeft het natuurlijk ook erg met je mindset te maken. Overgave aan de reisdag die voor je ligt. Hoelang die ook duurt en hoeveel hobbels je, soms letterlijk, ook over moet. Geef je er aan over en geniet. Laat dit soort dagen echt onderdeel zijn van de reis die je maakt en ontspan. Je zult zien dat ook dit soort dagen dan voorbij kunnen vliegen en je er achteraf vaak met veel plezier op terug kijkt.

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is! Maak jij regelmatige lange reisdagen mee tijdens het reizen? En zo ja, wat doe je om deze dagen zo aangenaam mogelijk te maken?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening.

#reizen #backpacken #reistips

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.