Is een reis naar Egypte nog veilig?

03 augustus 2015

Written by Gerben

Egypte. Half Nederland is er inmiddels wel eens geweest. Om te duiken boven de prachtige riffen in Sharm-el-Sheik of Hurghada of om gewoon lekker te relaxen in de zon van een welverdiende vakantie. Daarbij worden er ook steevast uitstapjes gemaakt naar de piramides van Gizeh, Luxor of de Valley of the Kings. Zelf ben ik jaren geleden ook naar Hurghada geweest, in combinatie met een trip naar Luxor en de Valley of the Kings. Wat mij betreft beiden erg de moeite waard overigens. Al had die reis toen al wel wat weg van een legerkonvooi door Bagdad ten tijde van de val van Saddam Hoessein. Stel ik me zo voor. Vroeg in de morgen verzamelden tientallen touringcars zich om vervolgens gezamenlijk in colonne, begeleid door legerjeeps, te verplaatsen naar Luxor. Onderweg checkpoints passerend. Dit vanwege Bedoeïenen die geregeld aanvallen uitvoerden op militairen en overheidsgebouwen. En natuurlijk vanwege de aanslagen op bussen in de Sinaï en Luxor waarbij in het verleden tientallen toeristen zijn omgekomen.

Veiligheid in Egypte.
De laatste tijd is het weer raak, nu zijn het echter vooral aan Al-Qaeda gelieerde groeperingen die aanslagen plegen. Vorig jaar februari was er nog een aanslag op een toeristenbus waarbij een aantal Zuid-Koreanen om het leven komen en een zelfmoordaanslag in juni van dit jaar in Karnak. Tel daar de onrustige politieke situatie van de laatste tijd bij op en je kunt langzamerhand je vraagtekens zetten bij een reis naar Egypte. Reden genoeg voor de Nederlandse overheid om het reisadvies in het negatieve aan te passen. Vaak genoeg zet ik mijn vraagtekens bij die reisadviezen van de overheid. Natuurlijk, ze zijn zeker ergens op gebaseerd en je moet ze ook niet volledig naast je neer leggen, maar soms vind ik zelf wel wat voorbarig… De vraag is nu: zou jij afreizen voor een vakantie naar Egypte? Misschien vind je dat je sowieso weinig risico loopt. Of houd je het bij een zonvakantie op het strand bij je hotel. Of “durf” je toch een excursie te maken door de woestijn naar bijvoorbeeld Luxor? Net als in Tunesië zijn toeristen het mikpunt van terroristen omdat ze weten dat ze de overheid veel schade toebrengen wanneer de toeristendollars uit blijven…

Ik denk dat ik op dit moment toch niet zo snel een reis naar Egypte zou boeken. Hooguit een all inclusive vakantie waarbij je niet van je resort af zou komen. Wat denk jij; zou jij nu naar Egypte gaan?

#reizen #backpacken #egypte #veiligheid #midden oosten

7 reacties

 • Celine

  03 augustus 2015 om 14:45

  Ik ben vijf keer in egypte geweest en de laatse keer was ook echt de laatste keer voor mij. Dit komt vooral omdat wij toen naar Caïro zijn geweest en twee dagen voordat wij aan kwamen ontplofte er een bom bij een toeristische markt. Wij waren toen best bezorgd over dat maar de gids zei( terwijl er twee doden waren gevallen) "het leek net op vuurwerk het was niets ergs". Door dit te zeggen ben ik zo klaar met dat land. Een jaar eerder had trouwens een hostes ons verteld dat bepaalde kaartjes 40 pond waren terwijl dit 20 pond bleek te zijn. Ik zou sowieso niet meer op het strand durven te liggen daar aangezien die terroristen in tunesie ook via het strand kwamen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Celine

   04 augustus 2015 om 06:31

   Hm, dat lijkt me erg heftig. Dat er dan net voor je komst zoiets gebeurt...

   Beantwoorden

 • Adi

  03 augustus 2015 om 19:10

  Al vind ik bepaalde steden, het snorkelen en het weer in Egypte helemaal prima, ik wil geen onnodig risico lopen en zal voorlopig geen reis naar Egypte boeken. Het is best jammer voor de inwoners want geen toerisme betekent veelal geen inkomsten.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Adi

   04 augustus 2015 om 06:30

   Inderdaad ja. Die zijn eigenlijk echt het slachtoffer he...

   Beantwoorden

 • Lotte - scratchingmymap

  03 augustus 2015 om 20:27

  Ik was twee jaar geleden in Egypte op last-minute all-in reis (wouden er nog even tussenuit) en wou dolgraag Luxor bezoeken. Jammer genoeg was dit ook juist in een woelige periode en mocht je als toerist niet naar ginder. Nu was de situatie toen nog een heel stuk "rustiger" dan nu, nu zou ik het denk ik ook niet doen omwille van bijvoorbeeld de recente aanslag in Tunesië...

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lotte - scratchingmymap

   04 augustus 2015 om 06:30

   Ja inderdaad ja, dat zou bij mij ook wel meespelen ja.

   Beantwoorden

 • Sander

  03 augustus 2015 om 22:32

  Brenda en ik zijn eind 2008 in Egypte geweest. Begonnen in Cairo, daarna naar Aboe Simbel in het uiterste zuiden en via Luxor naar Dahab en de grens over naar Jordanië. Ook toen al overal konvooien. Terwijl we er waren zorgde een rotsblok voor dertig doden in Caïro, zijn twee toeristen ontvoerd bij Aswan, 8 toeristen omgekomen tijdens een ongeluk in de Sinaï. Dus drie keer toe (want op dat moment zaten we telkens in de buurt) zat het ongeluk ons op de hielen. En een paar maanden nadat we terug waren, was er een bomaanslag bij de beroemde Khan el-Khalil Bazaar. Daar zijn wij ook geweest. Aanslagen zijn al sinds de jaren negentig schering en inslag, vandaar de konvooien. Dus voor mij is de situatie net zo onveilig als zeg maar vijf jaren terug... Ps. Het beruchte Tahrirplein is ook de locatie van het Egyptisch museum, daar waar het masker van Toetanchamon te bewonderen is. Daar is het ook al jaren onrustig. En nog iets, een viezer land dan Egypte bestaat volgens mij niet...

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   04 augustus 2015 om 06:30

   Hm, heftig hoor...

   Beantwoorden

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  04 augustus 2015 om 08:31

  Ik zou graag nog eens naar Egypte willen om de oude schatten te bekijken, maar denk dat ik nog even wacht met dat avontuur. Komt wel :)!

  Beantwoorden

 • eva - eighty7

  04 augustus 2015 om 22:47

  Ik zou me er totaal niet op m'n gemak voelen, dus nee, ik zou er (voorlopig) niet naartoe gaan.

  Beantwoorden

 • Dalion

  08 april 2017 om 20:36

  Ik ben drie keer in egypte geweest op een vakantie park in hurghada en behaleve het levensgevaarlijke verkeer was het best veilig

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.