Tips om veilig te reizen

09 januari 2015

Onlangs las ik het nog in de krant “15 doden en vele gewonden na ravage busongeluk in Ecuador”. Ook in India, Nepal, Bolivia en meer landen zie je dit soort ongelukken vaker terug. Volgestouwde busjes storten vol bepakt met mensen en bagage een ravijn in omdat de chauffeur te hard of te lang heeft gereden. Maar ook op een ferry of in het vliegtuig is het goed om extra op je veiligheid te letten. Wat zijn nou eigenlijk slimme vervoersmiddelen om mee te reizen en welke niet? En wat is nou eigenlijk de beste plek in het vliegtuig? En in welk land kun je nou beter niet met de bus reizen? Ik zet het voor je op een rijtje!

Written by Gerben

Waar beter niet te reizen met de bus?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; in India wil je, als het aankomt op veiligheid, liever niet met de bus reizen… De Indiase wegen behoren tot de gevaarlijke wegen ter wereld. Ieder jaar komen er 110.000 mensen om het leven, wat vooral te wijten is aan de slechte kwaliteit van de wegen, slecht onderhoud van bussen en roekeloos rijden.


Veilig reizen 2

Vooral het uiterste noorden van India, de regio Kashmir en Ladakh, staat er om bekend extreem onveilig te zijn qua wegen. Alleen is dit nu net wel een supermooie regio om doorheen te reizen :-?  en ook zeker de moeite waard. Naast India doen ook Thailand, Nepal en Bolivia het niet al te best op het gebied van verkeersveiligheid. En ook in China rijden ze niet bepaald rustig. In al deze landen is het daarom raadzaam geen nachtbussen te nemen. Veel ongelukken gebeuren ‘s nachts wanneer het zicht slechter is of de buschauffeur zo moe is dat hij in slaap valt. Beter vermijden dan dus. Of kies ervoor op sommige (bergachtige) trajecten een taxi of private of shared jeep te nemen. Dit kost je wel iets meer, maar dan weet je in elk geval dat je een stukje veiliger op pad gaat. Over wat nu de veiligste plek in een bus is, verschillen de meningen. Op verre bestemmingen zou ik persoonlijk niet aanraden direct achter de chauffeur te gaan zitten, dat doen de locals ook vaak niet. Is er een botsing dan vlieg je gegarandeerd door de voorruit. Een goede plek is in het midden bij de nooduitgang en dan het liefst in het gangpad, aan de kant van de rijrichting.


Veilig reizen 3

Waar te zitten in het vliegtuig?
Oké, vliegtuigongelukken kunnen overal gebeuren. Dat hebben we de laatste tijd genoeg gezien helaas... Toch is vliegen met een Europese maatschappij veruit het veiligste. Minder dan 5% van alle vliegtuigongelukken in de wereld gebeurt met vliegtuigen van Westerse maatschappijen. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met verkeersveiligheid en onderhoud. Dat is dus al iets waarmee je rekening kunt houden. Voor mij zijn er weinig maatschappijen waarmee ik niet snel zou vliegen. Aeroflot en maatschappijen die bij landen behoren waartegen embargo’s gelden zijn daarop een uitzondering ;-) . Denk bijvoorbeeld aan een vrij recente crash in Teheran. Vliegtuigen vliegen net wat langer door op onderdelen die in het Westen al vervangen zouden zijn, wat de risico’s behoorlijk vergroot. Gelukkig is vliegen nog steeds veruit de veiligste manier van reizen. De veiligste plek in het vliegtuig? Als die al bestaat, dan schijnt dat de plek in het midden, net achter de vleugels te zijn. Denk hier dus aan bij het reserveren van je volgende vlucht.


Veilig reizen 4

Of toch maar met de boot?
Voor boten in het buitenland geldt hetzelfde als bij vliegtuigen; buiten Europa neemt de kans op ongelukken toe. Maar dan blijft het nog steeds een gok. Kijk bijvoorbeeld naar recentere bootongelukken in Italië met de Costa Concordia en in Zuid-Korea. Toch is het raadzaam op te letten bij het nemen van een boot in landen als Indonesië, Filipijnen en sommige Afrikaanse landen als Congo en Zanzibar. De beste tip die ik kan geven bij een boot met overnachting is: loop even goed rond om de boot te verkennen. Zo heb je in ieder geval een wat beter idee van de in de buurt aanwezige nooduitgangen.  

Gelukkig is de kans klein dat je ooit te maken krijgt met een verkeersongeluk, daarom moet je je vooral niet al teveel zorgen maken. Hoewel een paar kleine voorzorgsmaatregelen verstandig zijn, moet je vooral gewoon lekker genieten van je reis! Want reizen is het mooiste wat er is :-) ! Heb jij nog aanvullende tips?

#reizen #backpacken #reistips #transport #veiligheid

5 reacties

 • Kiki

  09 januari 2015 om 09:59

  Goede tips! Ik wil er nog bij zeggen dat je echt naar je gevoel moet luisteren. Doe waar jij je goed bij voelt!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kiki

   09 januari 2015 om 10:36

   Ja klopt, helemaal gelijk. Nooit in een bus stappen waar je een slecht gevoel bij hebt...

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  09 januari 2015 om 10:07

  Ik ken beste een aantal mensen die op reis toch wel een ongelukje hebben gehad met de huurauto of bus. Maar dat soort dingen kun je helaas niet voorspellen. Ik denk altijd maar: de buschauffeur rijdt dit stukje al jaren, het zou wel heel toevallig zijn als het net vandaag niet goed gaat... Desondanks zit ik toch vaak doodsbang in het lokale vervoer ;)!

  Beantwoorden

 • Danny

  09 januari 2015 om 15:09

  Het achterste gedeelte van het vliegtuig het 'veiligste', niet het midden. Dit is al een aantal maal bij Air Crash Investigation ter sprake gekomen. Hier heb je achterin de uitgangen (in het midden alleen de nooduitgang). Voorin zit je in ieder geval het 'onveiligste'. Standaard boek ik altijd de achterste stoelen als we vliegen. Maar goed, alles heeft natuurlijk ook de maken met de factoren...

  Beantwoorden

 • Joost | TheWorldAround

  09 januari 2015 om 20:30

  Ik vind het een beetje overdreven om meteen voor heel Thailand etc. af te raden om de nachtbus te nemen. Dan kan je ook maar beter geen scooter etc. nemen. En vliegen is nog steeds de veiligste manier van transport. Ook met Aeroflot. Die hebben vrij recentelijk een nieuwe vloot aangeschaft en horen gewoon bij Sky Team, waar ook KLM onder valt. Ik hou nooit zo van die bangmakerij. In India is het misschien wat extremer, maar het is gewoon wat Kiki zegt; volg je gevoel! Met logisch nadenken en een beetje inschatten, kom je een heel eind :-)

  Beantwoorden

 • Jacqueline

  10 januari 2015 om 07:36

  Die bussen.. ja ik ken ze wel! Om die reden heb ik in vietnam ook geen nachtbussen genomen. Schijnen daar ook te rijden als gekken en gebeuren veel ongelukken. Dan maar gewoon het vliegtuig die maar een paar tientjes duurder was.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.