Hoe word je reisblogger?

Reismeisje 12 februari 2015

Reisblog tips

Tja. Dat is een vraag die ik heel regelmatig krijg. Hoe word je nou reisblogger? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog een beetje awkward vind om mezelf 'reisblogger' te noemen, maar goed. Lijkt me duidelijk dat ik daar na bijna 2 jaar dagelijks bloggen over reizen lastig onderuit kan ;-) . Aangezien ik regelmatig vragen krijg over hoe ik nou met Reismeisje ben begonnen, leek het me leuk om daar eens een artikel over te schrijven. Ik wil er wel graag bij zeggen dat ik he-le-maal geen techneut ben, maar simpelweg door dingen te proberen nu op zo'n 55.000 bezoekers per maand zit. De tips die ik je ga geven zijn dus puur gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik hoop dat je er iets aan hebt!


Ik wil wel gaan bloggen.
Met die gedachte beginnen de meeste bloggers in spe natuurlijk een blog. En hoewel het ook echt geen hogere wiskunde is, is het wel belangrijk dat je na denkt waarom je wilt gaan bloggen over reizen. Is het omdat je superveel van de wereld hebt gezien en dat graag wilt delen? Wil je andere reizigers helpen met informatie? Of wil je eigenlijk wel fulltime je baan maken van het bloggen en wil je zo snel mogelijk geld gaan verdienen? Voor iedereen is het vertrekpunt weer anders, maar 1 ding staat voor mij als een paal boven water: start met bloggen vanuit passie. Passie voor reizen en bij voorkeur ook passie voor schrijven. Zonder enthousiasme voor waar je zelf over schrijft, ga je het gewoon niet lang vol houden. Bloggen lijkt misschien lang leve de vrijheid, maar dat is het echt niet alleen. Zeker als je wat meer volgers gaat krijgen, kan de druk om leuke, toffe en informatieve artikelen te schrijven op lopen. Als je dan niet volledig vanuit je eigen passie blogt, gaat de lol er snel van af.


Kies een goede naam en claim 'm!
Ok, je hebt er goed over nagedacht, bent superenthousiast en hebt al 1001 ideeen voor blogartikelen. Mooi :-) . Dan moet je gaan nadenken over je blognaam. Ik zou eigenlijk altijd adviseren je eigen domeinnaam te registreren. Tegenwoordig hoeft het registreren van je eigen domeinnaam helemaal niet veel geld te kosten en er zitten zo veel voordelen aan. Van betere vindbaarheid voor Google tot aan dat je blog beter te onthouden is voor mensen. Reismeisje is een naam die als eerste in mij op kwam, omdat het goed bij mij als persoon past en het wel een lekker bekkende naam is. Ik heb vanaf het begin af aan ook een duidelijke voorkeur gehad voor een Nederlandse URL. Hoezeer ik ook van reizen houdt, ik voel me bovenal Hollandse en vond dat mijn blog dat ook uit moest stralen. Wat je ook doet, kies een naam die bij jou past en waardoor mensen meteen een idee krijgen wat ze op je blog kunnen verwachten.


Vullen maar!
Dan breekt de fase aan waarin je de voorkant van je blog kunt gaan aan pakken; een leuk design, een praktische indeling en natuurlijk de artikelen zelf. In het begin zou ik zeker gaan voor een gratis Wordpress design. Ik ga er tenminste even van uit dat je als startende blogger voor Wordpress als platform zult kiezen ;-) . Verreweg het meest gemakkelijke platform en met superveel handige plugins. Hier vind je voorbeelden van gratis Wordpress templates, die een design aan je blog geven. Deze designs zijn vaak wel wat beperkt qua functionaliteiten, maar in het begin is dat echt meer dan prima. Via je Wordpress login kun je vervolgens de indeling van je blog maken. Categorieën, tags, een about me stukje, dat werk. Als je dat allemaal voor elkaar hebt, kun je echt gaan beginnen met bloggen.


Inspiratie om te schrijven.
Zelf heb ik eigenlijk bijna nooit moeite met onderwerpen vinden voor Reismeisje. De wereld is zo enorm groot en er zijn zo veel onderwerpen om over te schrijven! Mijn advies zou echter wel echt zijn om elk artikel qua onderwerp wat kleiner en gedetailleerder te houden. Dus bijvoorbeeld de leukste hostels in Bangkok in plaats van de leukste hostels in Thailand. Dat laatste kan natuurlijk ook prima, maar het maakt dat je wat sneller door 1 land heen bent. Vergeet ook niet dat een blog iets vluchtigs is. Mensen bezoeken een blog om eventjes snel iets leuks of informatiefs te lezen en willen zo'n artikel dan ook snel tot zich kunnen nemen. Maak dus geen hele epistels. Daar is een blog niet helemaal het juiste medium voor.


Komt u maar!
En dan is het hopen dat bezoekers jouw reisblog weten te vinden. Hoewel het voor mij nooit de insteek is geweest enorm veel mensen te trekken, wil je uiteindelijk wel graag voor iets meer dan 10 mensen schrijven. Zeker als die 10 ook nog voor 80% uit familie en vrienden bestaat, zoals bij mij ;-) . Als je maar steady door blijft bloggen en interessante informatie te bieden hebt, zul je op een gegeven moment een omslagpunt gaan merken. Je krijgt er wat meer bezoekers bij, ze komen zelfs binnen op oudere artikelen en je vindbaarheid in Google wordt beter. Als je dan vol blijft houden, zul je zien dat je blog serieus gaat groeien. Wat tot slot ook goed helpt, zijn social media. Bij mij hebben Facebook, Instagram en Twitter echt geholpen in het uitbreiden van mijn bereik. Maak er niet te veel gebruik van, dan kan het nogal irritant worden, maar gedoseerd kunnen social media je zeker helpen.

Dat zijn een aantal tips die ik op basis van mijn eigen ervaringen met jullie wilde delen. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Zou je het leuk vinden om vaker iets te lezen over reisbloggen?      

#Inspiratie #persoonlijk #blog #bloggen #reismeisje #reisblog

8 reacties

 • Paul

  12 februari 2015 om 10:01

  En denk je dat ik goed op weg ben of heb je tips? Http://Gobackpackgo.com Cheers Paul!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Paul

   12 februari 2015 om 10:37

   Haha, je bent sowieso goed bezig Paul!

 • Gaby

  12 februari 2015 om 10:13

  Juiste artikel op het juiste moment... Het spookt al zo lang door mijn hoofd. Ik heb al heel wat stukjes klaar staan en al een paar reisverhalen gedeeld via andere websites (gezin op reis, allinmom, Riksja). Dus de hoogste tijd om het gewoon te doen! Leuk om te lezen hoe het bij jou is ontstaan!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Gaby

   12 februari 2015 om 10:37

   ;-) Go go go Gaby! Gewoon doen!

 • Danny van der Meijden

  12 februari 2015 om 10:22

  Goed stukje! Als aanvulling kan ik wel meegeven dat je enorm goed moet denken aan de SEO van je website, want vindbaarheid staat en valt daarbij. Natuurlijk kun je met social media veel bereiken en als je eenmaal een aardige lijst volgers hebt komt het helemaal in orde. Maar als je begint van 0, kan dit lastig zijn.

  Met mijn site begin ik in feite met 0. Ik blog nog niet heel veel, omdat het voor mij momenteel weinig nut heeft. Ik blog dan voor een paar tiental mensen die het dan lezen. Dat is zonde. Dus ik ben nu meer bezig met de vindbaarheid van mijn website. Pagina's aanmaken met relevante content. Een gratis WordPress zoals je zegt is een goed begin, maar in een gratis versie van WordPress zit enorm veel rotzooi aan scripts en codes die je eigenlijk niet nodig hebt. Kijk dus uit met dit soort sites. Heb je een WordPress template gedownload? Zorg er dan ook voor dat alle plugins en themes geupdate worden. Doe je dit niet, is de kans groot dat je website lek is en hackers hun gang kunnen gaan om allerlei rotzooi op je site te zetten. En een plugin die je ten alle tijden moet installeren is SEO by Yoast.

  Jij bent in ieder geval goed bezig. Vind het ook enorm knap dat je iedere dag een goed bericht kunt posten. Ga vooral zo door!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Danny van der Meijden

   12 februari 2015 om 10:36

   Thanks Danny :-). Leuk om te horen zeg! En bedankt voor je uitgebreide aanvulling, top!

 • Mandy

  12 februari 2015 om 11:08

  Goede tips!! Je mag jezelf zeker een reisblogger noemen, en een goede ook!! Je gaf mij in het begin ook de tip om meteen een domein te claimen en ik ben blij dat ik naar je hebt geluisterd. Ik ben er elke dag nog steeds onwijs blij mee. Het reageren op andere blogs wil ook helpen om je blog bekender te maken, maar daar moet je wel tijd voor hebben.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mandy

   12 februari 2015 om 15:06

   Ah superlief Mandy ;-). Graag gedaan joh. Je doet het zoooooooo gaaf en eigen!

 • Daphne | LiveTheLifeYouLove

  12 februari 2015 om 16:17

  Fijne tips Wendy! Ik vind het altijd leuk je blogs te lezen en vind je zeker een reisblogger :) Ik zou het zeker leuk vinden om meer te lezen over reisbloggen. Zelf ben ik nu een half jaartje bezig en kan wel wat tips gebruiken haha. Het is eigenlijk ontstaan doordat ik 4 maanden na m'n wereldreis het schrijven ging missen en weer wilde beginnen. Nu zijn we een half jaar verder en ook al heel wat artikelen. Het is nog steeds erg leuk om te doen en ik merk wel dat de blog begint te groeien! Dus tips zijn zeker welkom ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Daphne | LiveTheLifeYouLove

   13 februari 2015 om 07:26

   Helemaal te gek Daphne! Ga lekker zo door!!!!

 • Kimber

  12 februari 2015 om 20:09

  Heel leuk geschreven! Ik vind je ook een echte reisblogger met vrijwel altijd leuke artikelen. Ik sta helemaal achter je eerste stelling: blog vanuit een passie. Ik merk dat ik het zo heerlijk vind om de schrijven over reizen en om er weer helemaal in te duiken. Het kost veel tijd, het is veel werk, maar ik krijg er zo veel energie van! Als dat het geval is, ben je goed bezig, denk ik :).

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kimber

   13 februari 2015 om 07:26

   Thanks Kimber, lief!

 • Ester

  13 februari 2015 om 16:38

  Fijne tips! Waar ik zelf vooral tegenaan loop de laatste tijd is tijd. Naast een fulltime baan, twee avonden 3 uur Franse les en een marathon-training en een vriendje waarmee ik af en toe de dag wil doorspreken vindt ik het lastig om in die enkele vrije avond te besteden aan bloggen, ook al heb ik nog zoveel inspiratie. Ik moet nog even een balans vinden :-)

  Beantwoorden

 • melanie

  19 februari 2015 om 16:40

  hee,
  ik zit al heel lang al erover na te denken over een blog
  en ik heb een passie voor reizen dus ik dacht al meteen aan een reisblog
  maar met deze tips kom ik al een heel eind.
  maar ik wacht toch nog even tot dat ik mij cursus journaliste heb afgemaakt.
  ik wil meteen goed beginnen en ik kan ook meegeven dat je ook goed je markt moet onderzoeken
  en moet uitzoeken wat jou uniek maakt om juist die bijzondere en uniek bezoeker te trekken en vooral te laten blijven.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.