Highlights op Nieuw-Guinea

13 oktober 2014

Guinea 1

Nieuw-Guinea, waar ligt dat ook alweer? Wonen daar niet de bosjesmannen? En wat valt daar te doen dan? Dat zijn de eerste vragen die vaak naar boven komen bij het horen vallen van de naam Nieuw-Guinea. Om de boel wat op te helderen, daarom vandaag een artikel over een wel heel ver weg bestemming: Nieuw-Guinea :-) !


Nieuw-Guinea moet vooral niet worden verward met Papoea Nieuw-Guinea. Beiden zijn onderdeel van hetzelfde eiland in de Pacifische Oceaan. Papoea Nieuw-Guinea is een zelfstandig land en Nieuw-Guinea maakt tegenwoordig onderdeel uit van Indonesië. Met dank aan het koloniale bewind van de toen niet zo vredelievende Nederlanders. Het eiland is destijds letterlijk met een liniaal doormidden gesplitst. En hoewel Nieuw-Guinea dus onderdeel uitmaakt van Indonesië, zie je bij aankomst al dat dit in de verste verte niet lijkt op Indonesië. Geen scootertjes, lekkere gado-gado en mensen met een klein Aziatisch neusje. In plaats daarvan was de eerste man die ik zag lopen iemand met alleen een peniskoker om, een toog met veren op zijn hoofd en in zijn handen een pijl en boog. Over cultuurschok gesproken ;-) .

Guinea 2

Later bleek dit wel een uitzondering te zijn. De meeste mensen in Nieuw-Guinea dragen dezelfde kleren als wij doen, doen boodschappen bij een buurtwinkeltje en gedragen zich ook niet anders. De eerste man die ik zag, behoorde tot de oorspronkelijke bevolking uit Nieuw-Guinea; klein, donker en bijna Afrikaans met een wat grotere, platte neus. En sommigen, vooral de ouderen, spreken nog heel goed Nederlands uit de tijd dat wij dit hen hebben verplicht.


Guinea 3

Mannen met peniskokers.
In Nieuw-Guinea is genoeg te zien en te doen. Misschien denk je als eerste aan mannen met peniskokers ;-) . Deze mensen wonen in een heel specifiek deel van Nieuw-Guinea; de Baliem Vallei. Deze Vallei werd pas eind jaren 30 ontdekt door Westerlingen ontdekt, waardoor de originele bevolking dus ook zo lang hun eigen inheemse cultuur heeft weten te behouden. Gelukkig ook maar! In de Baliem Vallei leven 3 verschillende stammen; de Dani, de Lani en de Yali. Deze stammen leven in een min of meer continue staat van oorlog met elkaar. Maar wees niet bang, als toerist zal je echt niets overkomen! Met een gids kun je vanuit de hoofdstad van de Vallei, Wamena, fantastische meerdaagse trekkings maken, die ik zeker aan zou raden. Als je flexibel bent, zou ik proberen in augustus naar de Baliem Vallei te reizen. Dan is er namelijk het spectaculaire Baliem festival; een festival waarbij de verschillende stammen zich uitdossen in oorlogskleding en traditionele dansen uitvoeren om de tegenstander te imponeren. Echt te gek om te zien! Ook kun je op Nieuw-Guinea andere stammen bezoeken, zoals de Korowai, die hun woningen hoog in de bomen bouwen.


What else?
Nieuw-Guinea is vooral een mooie bestemming als je erg van natuur houdt. Dat vind je er volop! Je kunt zelfs paradijsvogels spotten, die nergens anders ter wereld voorkomen. Zo mooi! Houd je meer van strand en duiken of snorkelen? Kan ook! Vooral in het Westen vind je werkelijk fantastische, onaangetaste duikplekken. Bijna nergens op aarde vind je een grotere diversiteit aan onderwaterleven. Het beste kun je hier kiezen voor een live-a-board. Je vaart dan enkele dagen met een boot langs de mooiste eilanden en duikspots. In deze omgeving kun je ook een trektocht per kano maken langs onbewoonde eilanden.   Hoewel Nieuw-Guinea zeker niet het meest makkelijke land is om naar en doorheen te reizen, zou ik het zeker aanraden. Ik zou nog dolgraag een keertje terug willen en dan Papoea Nieuw-Guinea mee pakken. Nu Reismeisje nog zo ver krijgen ;-) .

Is Nieuw-Guinea een plek waar jij wel eens naartoe zou willen? Wat spreekt jou wel of niet aan?

@Azië @Indonesië #reizen #backpacken #Azie #reistips #highlights #indonesie #nieuw-guinea

4 reacties

 • Robert | Traveljunks

  13 oktober 2014 om 07:16

  Lijkt me een super bestemming. Ik heb enkele routes voor de toekonst in mijn hoofd, waarvan Kuala Lumpur - Tasmanië er één is. Dan wil ik ook graag door Nieuw-Guinea reizen. Ik moet ook eerst mijn reismeisje overtuigen, maar bij Madagaskar is me dat ook gelukt ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert | Traveljunks

   13 oktober 2014 om 09:06

   Hahaha! Herkenbaar :-)

   Beantwoorden

 • Jenny

  13 oktober 2014 om 07:35

  Ik heb afgelopen zomer 3 weken door Papua gereisd. Een topbestemming!

  Ik heb gedoken bij Raja Ampat en Biak, heb een trekking gemaakt in de Baliem vallei (en het festival meegepakt) en heb vanaf een bootje Danau Sentani en onbewoonde eilanden ontdekt.

  Ik wil zeker terug. Maar eerst m'n blog bijwerken en de vele foto's uitzoeken ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jenny

   13 oktober 2014 om 09:06

   Thanks voor je aanvullingen, leuk!

   Beantwoorden

  • Gerben Jenny

   14 oktober 2014 om 09:43

   Hoi Jenny,

   Dat klinkt goed zeg! Te gek hoor. En dat je ook nog eens naar het Baliem festival geweest bent :-). Hoe was dat?
   Heb je nog tips?

   Beantwoorden

 • Mandy

  13 oktober 2014 om 13:52

  Klinkt als een super mooi bestemming! Nieuw Guinea gaat ook op mijn to travel list!

  Beantwoorden

 • Judith

  13 oktober 2014 om 14:11

  Is het een dure plek om te verblijven? Wil er dolgraag volgend jaar augustus heen en de genoemde feesten mee te maken!

  Beantwoorden

  • Gerben Judith

   14 oktober 2014 om 09:45

   Hoi Judith,

   An sich is het er niet zo duur, wat het wel duurder maakt is dat je veel moet vliegen (of je moet de boot willen nemen, maar dat is heeel tijdrovend dus dat ga je niet makkelijk klaarspelen in een vakantie). Maar als je geen rare dingen doet hoeft het niet zo heel duur te zijn.

   Beantwoorden

   • Judith Gerben

    15 oktober 2014 om 13:19

    Thanks Gerben!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.