Rituelen op Sulawesi in Indonesië

06 april 2015

Sulawesi 1

Sulawesi. Één van de duizenden eilanden in Indonesië. Het mooie van reizen in Indonesië vind ik, dat ieder eiland verschillend is en zijn eigen gebruiken, rituelen en tradities kent. Je kunt dus verschillende keren afreizen naar dit land en telkens weer een compleet andere reis beleven! Maar Sulawesi heeft toch wel een bijzonder plekje in mijn hart. Gewoon omdat het zo mooi is en bijzondere tradities kent. Tijdens een eerdere reis naar dit eiland heb ik twee uitersten meegemaakt; een huwelijk en een begrafenis. Dat laatste was een bizarre ervaring. Echt compleet de wereld op z’n kop. Vandaag een artikel over twee bijzondere rituelen die ik op Sulawesi mee maakte.


Begrafenissen bij de Toraja.
Op Sulawesi leven verschillende etnische groeperingen. Één van die groeperingen zijn de Toraja. Zij staan bekend om de grootste rituelen rondom huwelijken en begrafenissen. Dat heb ik geweten ;-) . Toen ik op Sulawesi was, kreeg ik de kans een begrafenis van de Toraja bij te wonen. En hoewel ik daar niet bepaald naar uit keek, leek het mij wel een heel bijzondere ervaring. De Toraja geloven dat een goede en juist uitgevoerde begrafenis de overledene helpt om door te gaan naar het hiernamaals. Daarom is het dus ook erg belangrijk voor hen dat een begrafenis tot in de puntjes klopt. Sommige begrafenissen duren wel 7 dagen! Tijdens de begrafenis worden buffels geofferd. Echt een heel naar iets voor ons Westerlingen…Hoe rijker de familie, hoe meer buffels er worden geofferd. Het is echt een statussymbool. Het schijnt dat de Indonesische regering boetes uit deelt op buffels die geofferd worden om dit dus tegen te gaan, maar een eeuwenoude cultuur laat zich niet zo maar veranderen…Als de begrafenis eenmaal is afgerond, wordt de overledene begraven in de rotsen, samen met zijn/haar bezittingen. De Toraja geloven namelijk dat je materiële zaken mee kunt nemen naar het hiernamaals.


Andere begrafenissen.
Naast de ‘standaard’ begrafenis hebben de Toraja ook nog een apart ritueel voor kinderen die zijn overleden. Die worden namelijk begraven in bomen. Niet in ieder boom. Maar er zijn speciale, grote bomen waarin een soort van uitsparingen gemaakt zijn waarin kinderlijkjes gestopt worden. Na verloop van tijd groeit dit langzaam dicht. En terwijl de boom alsmaar hoger de lucht in groeit, wordt het kindje verder meegenomen richting hemel. Want dat is de reden waarom de Toraja dit doen. De mensen geloven dat baby’s namelijk niet de kracht hebben zelf naar de hemel af te reizen en daarom geholpen moeten worden. Op zich zit daar wel weer iets moois in vind ik. Maar bizar blijft het ook wel weer.


Sulawesi 2

Bijzondere rituelen en oeroude cultuur zijn (gelukkig!) niet de enige redenen waarom een bezoekje aan Sulawesi de moeite waard is. Je kunt er een brommertje huren en prachtige meerdaagse tochten maken over het groene eiland, vol met rijstvelden. Je eet er zeker net zo lekker als in de rest van Indonesië en….je kunt er te gek slapen. Want hoewel buffels massaal worden geofferd tijdens begrafenissen, zijn de inwoners dol op de beesten en verzorgen ze ze als familieleden. Zelfs de daken van de huizen doen aan een buffel denken! De daken steken fier de lucht in en zijn vaak prachtig versierd. Mooi om met eigen ogen te zien. En ben je uitgekeken in de regio van de Toraja, rijdt dan wat verder door naar het Noorden waar je in Manado en Bunaken te gek kunt ‘muckdiven’. Bij deze plaatsen botsen een aantal stromingen tegen elkaar aan en blijft er allerlei rommel op de bodem liggen. Dit heeft ertoe geleid dat er allerlei rare beestjes op de bodem leven die zich aan deze omstandigheden hebben aangepast. Schijnt echt een gave duikbestemming te zijn!

Kortom, Sulawesi is echt een bijzondere bestemming binnen Indonesië. Ben jij er al eens geweest? Wat vond je er van?

@Azië @Indonesië #reizen #Azie #rituelen #eiland #indonesie #sulawesi

3 reacties

 • Iris

  06 april 2015 om 09:47

  Heeeel vet! Ik wil er ook heen! Hoop na mijn studie eenn paar maanden af te kunnen reizen :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Iris

   06 april 2015 om 14:10

   Te gek zeg!

 • Sacha | Turtlesandgiraffes.nl

  06 april 2015 om 18:27

  Gaaf, daar wil ik zeker nog heen!

  Beantwoorden

 • gerben

  07 april 2015 om 07:42

  Moet je zeker doen, is echt de moeite waard!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.