Het wonder van Machu Picchu in Peru + reistips

Reismeisje 14 mei 2018

Machu Picchu. Vóór we op wereldreis gingen droomde ik er al van. Eigenlijk sinds ik jaren geleden Midden-Amerika ontdekte. Dat prachtige, cultureel rijke Midden-Amerika. Met Tikal in Guatemala als één van de hoogtepunten ♥. Verdwalen kon ik er. De voormalige Maya stad was groot. Echt groot. En dan die bouwwerken. Midden in de jungle en compleet symmetrisch gebouwd. In een tijd waar gereedschap niet bestond. Fascinerend vond ik 't. Het was precies dáár dat Machu Picchu op mijn wensenlijstje terecht kwam. In Peru. Een wereldwonder gebouwd door de Inca's. Een al net zo fascinerende, oude beschaving. 

Machu Picchu 4

We bezochten Machu Picchu op nieuwjaarsdag. Vanuit het dorpje Aguas Calientes; de uitvalsbasis vanwaar je Machu Picchu kunt bezoeken. Helaas was het weer die dag slecht. Regen. Lage wolken. Maar wat voldeed het aan mijn verwachtingen! Op elke manier. Machu Picchu is lang zo groot niet als bijvoorbeeld Tikal is. Het bevat veel minder bouwwerken. Die bovendien veelal afgebrokkeld zijn. Het ligt ook niet verspreid door dichte jungle. En toch deed Machu Picchu méér met me. Er hangt een magisch sfeertje. Mystiek bijna. Vanaf Aguas Calientes is het een klim van zo'n 400 meter voor je bij het gebied bent waar Machu Picchu ligt. Midden in de Andes. Het is enorm afgelegen, wat heel erg bijdraagt aan die mystiek. Niet te bevatten hoe de Inca's in staat zijn geweest een stad als Machu Picchu dáár te bouwen. Er wordt aangenomen dat Machu Picchu om die reden geen traditionele stad was. De ligging is te ingewikkeld. Men denkt dat het een buitenverblijf was. Van koningen en hun dienaren. Er zijn veel opgravingen gedaan die dat doen vermoeden. Ook dat fascineert me. Dat niet weten wat deze stad was. Waarom het midden in de ondoordringbare Andes ligt. Wat de 750 mensen die er ongeveer moeten hebben gewoond er deden. Waar ze van leefden. 

Machu Picchu 5

Vandaag de dag zijn er veel zorgen om Machu Picchu. Het is werelderfgoed. En een kaskraker. 400.000 bezoekers per jaar trekt de stad. Dat kan de Peruaanse economie goed gebruiken. En dus komen er jaarlijks nog meer hotels bij. Nog meer bureaus die begeleide tourtjes aanbieden. En lopen er nog meer groepen de bekende Inca trail naar Machu Picchu toe. Van bescherming van erfgoed is daarin geen sprake. Mensen lopen overal op en over. Laten hun rommel achter. Beschadigen wat zo belangrijk is om te behouden. Toen wij er 2.5 jaar geleden waren, gingen er geluiden op dat ze de toegang tot het terrein zelf willen gaan verbieden. Om die reden. Ik weet niet wat er van waar is, maar triest is het wel. 

Machu Picchu 6

Mocht je naar Machu Picchu willen reizen, heb ik nog een aantal praktische tips voor je:

♥ Boek je kaartjes voor Machu Picchu ruim van tevoren. In het hoogseizoen wordt er zelfs aangeraden dit maanden van tevoren te doen. Mijn ervaring is dat een dag of 5 ook wel lukt. Je kunt je kaartje boeken via deze website

♥ Er zijn 3 verschillende typen kaartjes; entree voor alleen Machu Picchu, een combinatie van Machu Picchu en Huayna Picchu en tot slot Machu Picchu en Machu Picchu Mountain. Persoonlijk zou ik deze tweede aanraden. Dan heb je toegang tot Machu Picchu en de bekende, hoge berg die je altijd op foto's áchter Machu Picchu ziet. Dat is een extra klim van ongeveer 2 uur + de afdaling van rond 50 minuten. 

♥ Vanaf halverwege vorig jaar is het alleen nog mogelijk een dagdeel Machu Picchu te bezoeken. Je moet dus kiezen voor de ochtend óf de middag. Ik ben zelf 's ochtends heel vroeg bij Machu Picchu geweest, wat ik zeker aan kan raden. Zeker als het weer een beetje ok is en je de zon hier geweldig mooi op kunt zien komen.

♥ Je kunt Machu Picchu op een daguitstapje bezoeken, maar dat zou ik je niet aanraden. Je beleeft het dan minder, omdat het allemaal wat hectisch is. Lijkt me. Vanuit Ollantaytambo gaat een trein die je naar het stadje Aguas Calientes brengt. Daar barst het van de hostels. Blijf daar een nachtje slapen en ga de volgende ochtend vroeg op pad. Je ziet Machu Picchu 'ontwaken' en Aguas Calientes is, ondanks het toerisme, best een leuk stekje voor een nacht.

Machu Picchu. Het is voor mij één van de meest bijzondere plekken in Zuid-Amerika. Toeristisch of niet. Magisch, fascinerend en indrukwekkend. Gá als je kunt. Heb jij nog tips voor een bezoekje aan Machu Picchu?

@Zuid-Amerika @Peru #machu picchu #peru #zuid-amerika #reizen #maya

2 reacties

 • Gerdien

  14 mei 2018 om 14:03

  De Inca trial naar Machu Picchu toe is vaak ook al maanden vooruit volgeboekt. Zelf hebben wij de Salkantey trek gedaan. Deze is supermooi, minder druk en goedkoper.
  En er hangt daar inderdaad een magisch sfeertje, wat je niet kan omschrijven maar zelf moet ervaren.

  Beantwoorden

 • Mariska

  14 mei 2018 om 22:19

  MP was geweldig, De hele reis in Peru met als hoogtepunt MP heeft mijn leven veranderd.
  In 2008 waren er minder regels en toch heel schoon en je mocht er de hele dag blijven. Soms zijn deze beperkende maatregelen nodig....

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.