5 tips voor een bezoekje aan Machu Picchu

Reismeisje 11 januari 2016

Machu Picchu 1

Machu Picchu. Lange tijd stond het op mijn bucketlist. Het leek me gewoon zo’n bijzondere en prachtige plek. Niet voor niets is Machu Picchu één van de wereldwonderen. Hoewel het er sinds een aantal weken regentijd is, besloten we de gok toch te wagen en naar Cuzco te reizen. De eerste uitvalsbasis voor Machu Picchu. Hoewel het uiteindelijk reuze mee viel met de regen, hebben we helaas geen hike naar Machu Picchu toe gedaan…Dat was natuurlijk wel de max geweest, maar goed. Je kunt niet alles hebben Knipogen. Op Instagram kreeg ik behoorlijk wat vragen over Machu Picchu, dus het leek me leuk daar vandaag eens een artikel over te schrijven met handige, praktische tips. Komen ze!

1. Zorg dat je om 6 uur bovenop staat. Alleen. Mocht je net als wij niet naar Machu Picchu gaan hiken, is het dorpje Aquas Calientes je uitvalsbasis. Vanaf daar ga je wandelend of per bus de heuvel op richting de entree van Machu Picchu. Hoeveel tourtjes of gidsen je ook krijgt aangeboden van tevoren, mijn tip zou echt zijn om in eerste instantie zonder begeleiding bij de entree te staan. Machu Picchu is heel goed op eigen gelegenheid te bezoeken. Zeker als je een boekje bij je hebt waar meer informatie in staat. Zorg echt dat je uiterlijk om 6 uur ’s ochtends bij de ingang staat. Dan gaat de poort namelijk open en ben je één van de eersten die naar binnen kan. Machu Picchu bijna helemaal leeg geeft toch nog iets extra magisch.

2. Ga met de bus naar boven en wandel naar beneden. Alles rondom Machu Picchu is duur. Echt duur. Zeker als je weet hoe het prijsniveau in Peru verder ligt. Een goede bespaartip is daarom om het laatste stuk vanaf Aquas Calientes naar Macu Picchu te lopen of vice versa. Of natuurlijk beiden Tong uitsteken. Zelf zou ik wel aanraden ’s ochtends vroeg de bus te nemen, zeker als je om 6 uur dus boven wilt staan. Als je naar boven wilt klimmen vóór die tijd, zal je zeker al vanaf 4 uur moeten gaan lopen en dan loop je een niet interessante route in het donker. Een enkel buskaartje kost $12.50. Terug is het heerlijk relaxt om naar beneden te wandelen, je doet er ongeveer een uur over naar Aquas Calientes. Zonde om de bus te pakken!

Machu Picchu 2

3. Koop je kaartje de dag van tevoren (in het laagseizoen). In het hoogseizoen schijnen de toegangskaartjes voor Machu Picchu al maanden van tevoren uitverkocht te zijn. De regentijd heeft het voordeel dat je daar geen last van hebt Knipogen. Wij hebben letterlijk de avond vóór we naar Machu Picchu gingen ons kaartje in Aquas Calientes gekocht. Inclusief toegang voor Wayna Picchu; de berg vanwaar je een hoger uitzicht hebt over Machu Picchu. Let wel op, want voor Wayna Picchu zijn dagelijks slechts 400 toegangskaartjes beschikbaar! Mocht je dus heel graag dat uitzicht mee willen pakken, zou ik aanraden op tijd kaartjes via deze website te reserveren. Een kaartje voor Machu Picchu en Wayna Picchu kost ruim €40 per persoon.

4. Skip de dure trein naar Aquas Calientes. Het officiële verhaal is dat je vanuit Cuzco alleen naar Aquas Calientes kunt komen via een speciaal treintje. Ongetwijfeld een prachtige reis, maar niet heel fijn voor je portemonnee. Je betaalt letterlijk honderden euro’s voor een enkele reis. Na lang zoeken kwamen we er achter dat je ook met een minibusje naar Hidroelectrico kon komen voor nog geen €14! Top! Vanaf Hidroelectrico kun je vervolgens als nog 20 minuutjes de trein nemen of zelfs langs het spoor lopen naar Aquas Calientes. Dat laatste klinkt misschien wat vaag, maar er zijn heel veel backpackers die dat doen. Ik vond zelf een stukje trein nog wel leuk om mee te maken, maar er zijn in elk geval dus opties om goedkoper naar Aquas Calientes te komen.

Machu Picchu 3

4. Neem zonnebrand mee, een trui, een regenjack en eten/drinken mee. Het is niet te geloven hoe snel het weer bij Machu Picchu kan veranderen. Het ene moment licht de oude stad er prachtig en volledig zichtbaar bij, het andere moment zie je letterlijk geen hand voor ogen door de dichte mist. Zeker in het regenseizoen is het weer helemaal onvoorspelbaar. Zo hebben wij letterlijk felle zon, mist en een dikke hoosbui gehad. Goed dus om daar op voorbereid te zijn. Verder staat in de Lonely Planet dat je geen eten en/of drinken mee mag nemen naar Machu Picchu. Dat is NIET zo! Neem dus gewoon lekker wat mee, want anders is het een lange zit tot aan je lunch Knipogen.

Mocht je naar Machu Picchu gaan, hoop ik dat je iets aan deze tips hebt. Ben jij er al eens geweest? Wat vond je er van?

@Zuid-Amerika @Peru #peru #machu picchu #wereldreis #reistips #RTW

9 reacties

 • Marijn

  11 januari 2016 om 06:05

  Ga ooit nog eens terug en doe de Inca Trail, een van m'n beste ervaringen ooit! Goed te doen, fantastisch uitzicht en als eerste bij de sungate om 5 uur s ochtends! Briljant!

  Beantwoorden

  • Coby Marijn

   11 januari 2016 om 07:22

   Ik sluit me volledig bij Marijn aan, een fantastische ervaring!!

  • Reismeisje Marijn

   11 januari 2016 om 22:55

   Owwww, had ik zo graag willen doen!! Het weer zat ons niet mee, dus hebben we uiteindelijk besloten niet te gaan lopen, maar het moet prachtig zijn zeg!

  • Chantal Marijn

   16 november 2016 om 16:18

   ik vroeg me af of jullie de inca trail van tevoren hadden geboekt? of dat je dat ook gewoon kunt doen wanneer je in Peru bent. Ik ga in juli en augustus naar Peru en ben een beetje bang dat het straks uitverkocht is. alvast bedankt!

   groetjes Chantal

 • Jeroen

  11 januari 2016 om 07:25

  Erg bruikbare tips allemaal! Ook super gaaf om een Machu Picchu te zien zonder hordes toeristen. Helaas geen trek maar dit is ook wat waard zeg. Uniek zo.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   11 januari 2016 om 22:55

   Ja, was wel erg jammer hoor, van dat wandelen. Maar desalniettemin een heel gave ervaring. Met recht een wereldwonder!!

 • Theo

  11 januari 2016 om 07:48

  Als ik je verhaal zo lees, is er wel heel veel veranderd sinds ik er ben geweest in 2006. Vooral de kosten. :-(
  Waynu Picchu was toen nog gratis te beklimmen.

  Wat toen al wel het geval was, en nu waarschijnlijk nog steeds: als je de Inca trail wil lopen naar Machu Picchu, reserveer dan van tevoren. Ook voor de trail geldt een maximum aantal mensen per dag.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Theo

   11 januari 2016 om 22:57

   Dat kan inderdaad kloppen. Wij schrokken ook van de kosten hoor. De toegang was uiteindelijk ietsje minder geworden, maar alles er om heen zoals de bus, trein etc is echt schandalig duur helaas...

 • Kristof

  11 januari 2016 om 09:36

  Hey,

  Toen ik er een aantal maanden geleden toekwam na 3 dagen hiken, was de hemel helemaal uitgeklaard en ik was daar toen heel blij om.
  Nu moet ik toch toegeven dat de nevel op de foto's de locatie nog iets mysterieuzer maakt. Trouwens heel mooie foto's :-)

  Groeten,

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kristof

   11 januari 2016 om 22:58

   Thanks, leuk te horen. Credits voor Gerben hoor! Maar ik kan me voorstellen dat je dan een paar dagen intensief hiken heel blij bent met mooi uitzicht!

 • Marit

  11 januari 2016 om 10:00

  Een hike naar machu picchu toe is net zo indrukwekkend en adembenemend als de inca stad zelf. Wij hebben niet de orginele inca-trail gedaan omdat je deze ver van te voren moet vastleggen en we niet wisten wanneer precies in Cuzco zouden zijn. We kozen voor de inca jungle trail en dit zou ik iedereen aanraden! Je hebt daarnaast ook nog andere mooie trails. Als je de tijd en mogelijkheid hebt... Het zou echt doodzonde zijn om de bus of trein te nemen vanuit Cuzco!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marit

   11 januari 2016 om 22:59

   Klinkt te gek Marit! Thanks voor je aanvulling.

 • Anna

  13 januari 2016 om 22:18

  Hoi reismeisje
  Mijn vriend en ik zijn momenteel in cusco en we willen via de salkantay trek naar machu pichu hiken. Nu maakt het qua prijs erg veel uit of je wel of niet met de trein gaat. De goedkoopste tour bied aan dat je vanaf hidroelectrico zelf moet lopen en je de rest met de bus doet. Ik vroeg me af hoeveel jullie voor het korte stukje trein hebben betaald en hoe jullie dat hebben geregeld?

  Beantwoorden

 • Linda | One Day Trip

  11 februari 2016 om 01:11

  Hoe is de weg naar Hidroelectrica? Goed te doen?

  Beantwoorden

 • Elise

  04 april 2016 om 11:37

  Hoi,

  Er staat in je artikel ; "Let wel op, want voor Wayna Picchu zijn dagelijks slechts 400 toegangskaartjes beschikbaar! Mocht je dus heel graag dat uitzicht mee willen pakken, zou ik aanraden op tijd kaartjes via deze website te reserveren.'
  Welke website is dit?

  Groetjes

  Beantwoorden

 • jk²!"è,,²n

  19 februari 2018 om 13:35

  -oàij("knq(,!ss!ue'çs!ubrq (rtnk,s! §aé'

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.