Peru, Ecuador en Colombia: de verschillen

Reismeisje 28 oktober 2016

Twee weken geleden schreef ik een artikel over Costa Rica, Nicaragua, Guatemala en Belize. Over waarom ik deze landen juist zo verschillend vind en, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een enorme diversiteit kennen. In cultuur, mensen en landschappen. Aangezien ik ook regelmatig vragen krijg over landen in Zuid-Amerika, leek het me leuk daar ook eens een vergelijk in te maken. Daarom vertel ik je vandaag wat de verschillen tussen het prachtige Peru, Ecuador en Colombia zijn Lachen. Ik ben heel benieuwd welk land jou het meeste aanspreekt!

Peru 3381

Authentiek en rauw Peru. Peru heeft iets vreemds. Want, hoewel het waarschijnlijk jaarlijks meer toeristen trekt dan Ecuador en Colombia en je er op bepaalde plekken bepaald niet alleen loopt, is het toch het meest rauwe land van deze drie. Rauw in de zin van arm en onontwikkeld, maar ook qua authenticiteit en eigenheid. Zodra je ook maar een paar kilometer buiten de pulserende hoofdstad Lima reist of het megatoeristische Machu Picchu, waan je je terug in de tijd. Geen shoppingmalls, grote supermarkten of fastfood ketens. Daarvoor in de plaats mensen in klederdracht, huisjes die al eeuwen lang op dezelfde manier gebouwd worden en gezamenlijk koken boven een haardvuur. Hoewel ik tijdens onze reis door Peru af en toe best wel eens klaar was met het stoffige, zanderige sfeertje en de wat doodse dorpjes, vind ik het wel een land met een heel eigen ziel. Een eeuwenoude ziel, die je vooral in Machu Picchu en omgeving heel goed voelt en ziet. Tel daar het relatief lage prijsniveau bij op en je hebt echt een prachtige backpack bestemming te pakken Lachen.

Ecuador 5481

Groen en schattig Ecuador. Ecuador is misschien wel het land in Zuid-Amerika wat mij het meeste heeft verrast. Ik had er van tevoren ook niet een heel goed beeld van, behalve dat het best wel groen moest zijn. En groen it is! Een groot deel van dit relatief kleine land bestaat uit jungle en de Amazone. Ondoordringbaar woest gebladerte, waar inheemse stammen, zoals de Huaorani, al eeuwen leven volgens hun eigen tradities en gebruiken. Prachtig! Maar Ecuador heeft méér dan dat; koloniale steden als Quito en Otavalo, de bergachtige streek rondom Quitlotoa en zelfs een heerlijke kustlijn. En dan hebben we de Galapagos eilanden nog niet eens gehad! Yes, die behoren officieel ook tot Ecuador en zijn zonder twijfel één van de meest bijzondere plekken waar ik ooit geweest ben. Niet goedkoop, maar zó de moeite. Kortom, Ecuador heeft echt superveel te bieden en je kunt er met gemak een week of 3-4 (ex Galapagos) rondreizen.

Colombia 0986

Divers en favoriet Colombia. Ha! Mijn favoriet Lachen. Het heerlijke Colombia. Een land waar ik van tevoren al enorme verwachtingen van had en wat me op geen enkele manier heeft teleurgesteld. Man man, wat een fan-tas-tisch land vind ik Colombia! Allereerst vanwege de supervriendelijke mensen. Overal waar je komt, zul je als toerist met open armen en een enorme gastvrijheid worden ontvangen. Buiten de grote steden spreken de Colombianen vaak nauwelijks Engels, maar zelfs als je geen Spaans spreekt is dat geen enkel probleem. Je zult de Colombiaanse hartelijkheid evengoed voelen Lachen. En dan de diversiteit van het land! Van de zacht glooiende koffieplantages in het Zuiden tot ruige bergmassieven, de mooiste strandjes ever en de gaafste miljoenensteden als Medellín. Er zijn niet heel erg veel bestemmingen waar ik voor een tweede keer heen zou willen reizen, maar Colombia is er wel eentje van. Love it!

Hoewel Peru, Ecuador en Colombia achtereenvolgens buurlanden zijn en ook zeker wel raakvlakken hebben, zijn het voor mij 3 heel verschillende landen met allemaal hun eigen charme. Ben jij al eens in één van deze landen geweest? Welk land sprak je het meeste aan?

@Colombia @Ecuador @Zuid-Amerika @Peru #colombia #ecuador #peru #reistips #zuid-amerika

9 reacties

 • Denise

  28 oktober 2016 om 09:42

  Hi Wendy! Wat een leuk stukje om te lezen, Ik ben net een week terug uit Peru, we zijn ook een week in Bolivia geweest beide prachtige landen en ik herken veel in wat je schrijft. Helaas was fotograferen lastig in deze landen en de mensen vaak gesloten of onvriendelijk. Had ik niet verwacht.. hebben jullie dat ook zo ervaren? Je schrijft over Colombia dat de mensen super moeten zijn ik ben erg benieuwd! Colombia staat nog hoog op m'n lijstje! :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Denise

   28 oktober 2016 om 10:14

   En terecht! Colombia is echt mijn favoriete land geworden :-). Zeker ook door de superaardige mensen. Ik vond de mensen in m.n. Peru inderdaad ook wat gesloten en stug. Foto's zijn daardoor wat lastiger ja.

 • Diewer

  28 oktober 2016 om 11:01

  Hey! Ik word helemaal enthousiast van al jullie reisverhalen! Zoveel zin om richting zuid-Amerika te gaan. Ik denk er over na om in Colombia te starten. Eerst wil ik een Spaanse ( intensief) curcus volgen. Spraken jullie de taal? Uit mijn onderzoek blijkt dat het Spaans in Colombia goed is. Welke plek zouden jullie aanraden om een tijdje te blijven voor deze curcus?
  Of misschien nog andere tips :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Diewer

   28 oktober 2016 om 12:37

   Klinkt te gek zeg! Ons Spaans is zeker niet fantastisch, maar we kunnen ons wel prima redden. Ik zou Medellin als grotere stad echt aanraden. Ontzettend gave en fijne stad! Cartagena is ook leuk. Kleiner, knusser en meer op toeristen ingericht. Succes!

 • Kim

  28 oktober 2016 om 12:55

  Ik ben een maand terug uit Peru en vond het fantastisch. Lima vond ik een stad van het ene uiterste na het andere. Cuzco vond ik een leuke stad met een klein nadeel dat de mensen daar behoorlijk opdringerig waren. Arequipa heeft qua stad mijn hart gestolen. Er hangt daar een hele relaxte sfeer, eten is heerlijk en voelde mij erg veilig. En dan de natuur.... De bergen rond Machu Picchu, andescondor in de Colca Canyon en back to basic in Tambopata rainforest.

  Colombia lijkt mij ook erg mooi net als Argentinië

  Beantwoorden

 • Danielle

  28 oktober 2016 om 16:54

  Leuk Artikel! Ben in geen van de drie landen geweest maar ze staan wel allemaal hoog op m'n lijstje. Heb me wel al die tijd afgevraagd waarom jullie Bolivia overgeslagen hebben, of is daar niet een reden voor? Dat lijkt me ook een uniek land, zeker de zoutvlaktes daar.

  Beantwoorden

 • Tjarda

  02 januari 2017 om 16:55

  Leuk om deze blog te lezen, Wij willen in de zomer graag 3,5 tot 4 weken backpacken en hebben toevallig juist deze drie landen op ons lijstje staan! We kunnen alleen nog niet zo goed kiezen. We twijfelen ook nog over het weer hier in juli/augustus. Heb je daar ook ervaring mee? Het lijkt ons wel leuk om ook mooi weer te hebben en een paar dagen op het strand te liggen.

  Beantwoorden

  • Marion Tjarda

   09 februari 2017 om 14:47

   Ik ben hier ook heel erg benieuwd naar.
   Wij willen 6 weken naar zuid-amerika in juli/aug, maar twijfelen heel erg tussen Peru, Ecuador, Colombia of Brazilië.
   We houden ook van mooi weer en strand, hoeft niet 6 weken lang, maar een weekje op het einde is wel fijn, het is onze honeymoon :)

   • valerie Marion

    15 maart 2017 om 23:48

    Hoi Marion,

    Brazilië vind ik een echte aanrader. Daar vind je echt alles!

 • valerie

  15 maart 2017 om 23:49

  Is er iemand die dit leest en net als mij graag in augustus naar Peru of Colombia zou willen gaan en nog geen reispartner heeft? Ik zou zo graag één van deze twee landen zien, maar niet in mijn eentje.
  Reismeisje: als je zou moeten kiezen, zou je dan naar Colombia of Peru gaan?

  groetjes,
  Valerie

  Beantwoorden

  • Esther valerie

   20 april 2019 om 16:22

   En ben je al geweest?

 • Annemieke

  09 mei 2017 om 22:14

  Super interessante blogs allemaal! Peru, Ecuador en Colombia lijkt me een mooie combi om te gaan backpacken komend jaar. Is 3 maanden voor deze 3 landen een redelijke tijd om op een rustig tempo te kunnen reizen of is dat te optimistisch gedacht?

  Beantwoorden

 • Desiree

  20 september 2017 om 15:53

  Hoi!
  Wij willen volgend jaar graag naar Colombia, Brazilië en peru.
  Ik weet al welke plaatsen ik wil doen en wat ik wil zien en we hebben hier 5,5 week voor. het enige probleem waar ik tegen aan loop is dat de vluchten van en naar hartstikke duur. Hoe ben jij van het ene land naar het andere land gereisd?

  Groeten desiree

  Beantwoorden

 • Marja

  06 april 2018 om 14:29

  Wij zijn net terug van een reis van drie maanden door Colombia.Inderdaad een fantastisch land ,wat onze verwachtingen ruim heeft overtroffen.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.