Het fijne en het mindere aan Bali

Reismeisje 09 mei 2018

Bali. God wat keek ik dáár naar uit. We reisden al bijna 8 maanden de wereld over. Over land door ruig Zuid-Amerika en eilandhoppend door het Pacifisch gebied. Dat eilandhoppen klinkt romantisch, maar dat ligt wat genuanceerder Knipogen. Frans Polynesië, ok. Romantisch in hoofdletters. Samoa en de Cookeilanden idem. Maar dan. Bestemmingen als Vanuatu, de Salomonseilanden en Papoea Nieuw Guinea. Bijzonder. Authentiek. Bestemmingen om nooit te vergeten. Dát zeker. Maar ook rauw en pittig qua reizen. Het slokte me aan het einde op. Ik kreeg een nare ontsteking aan mijn voet. Voelde me beroerd en was er moe van.

Bali 12

En toen was daar Bali ♥. Het eiland waar ik zó veel over had gehoord, gelezen en gezien. Weelderig, intens groene rijstvelden, blauwe oceaan, het meest zálige eten en een zachtaardige, boeddhistische cultuur. We landden op Denpasar. De hoofdstad. Drukte, chaos, backpacks die bijna zoek raakten. Midden in de nacht. Buiten nog een klamme hitte. Een meneer die keurig met een bordje in zijn hand op ons wachtte. We reden door de nacht. Toeterend en manoeuvrerend. Ik was te moe om het echt helemaal op te slaan, maar wát een drukte. Overal auto's en scooters. Overal. Na een uurtje kwamen we aan in Ubud. Het dorpje uit mijn dromen. Julia Roberts die door de rijstvelden fietst. Op weg naar haar geluk. De volgende ochtend kon ik Ubud pas echt goed zien. We zaten in een prachtig, klein hostel. Een oase achter grote, houten deuren. Zoals je er in Ubud zo veel vindt. Buiten die deuren is het een heel andere wereld. Een wereld vol backpackers, boetiekjes, tourbureautjes, massage salons en wat toeristen maar verder nodig lijken te hebben. Ubud barst er van. En toch...Toch deed Ubud meteen iets met me. Het was verre van idyllisch. Had niets te maken met het schattige rijstveld dorpje waar ik het voor had gehouden. Maar de sfeer klopte voor mij. Loop 300 meter van de hoofdweg vandaan en je staat in die rijstvelden. Merkt niets meer van die drukte. Je moet er wat je best voor doen, maar het ís er wel.

Bali 13

De dagen er na de rest van Bali ontdekken. Er was te weinig tijd en te veel lust om te duiken Lachen. Wat in Bali fantastisch mooi is. We hingen dagen in het water bij Padang Bay. Visjes en haaien kijken. Uiteindelijk zijn we nog een week op Bali gebleven. Rond rijden, wandelen, eindeloos lekker eten en de verborgen plekken ontdekken. Die er zijn. Ik had alleen niet verwacht dat je er echt moeite voor zou moeten doen. Eerlijk is eerlijk. Mijn beeld van Bali was romantischer. Authentieker. Rustiger. Het ís er, maar zeker niet vanzelfsprekend. Bali is een heerlijk eiland als je voor relatief weinig geld een fijne, relaxte vakantie wilt hebben. Als je lekker eten belangrijk vindt, de boeddhistische cultuur interessant vindt en gewoon op z'n tijd de toerist uit wilt hangen. Geen betere spot dan Bali. Maar kom niet met een al te roze bril op naar dit stukje Indonesië. Het beeld uit 'eten, bidden & beminnen' klopt niet geheel met de werkelijkheid.

Ben jij al eens op Bali geweest en wat vond je er zelf van?

 

@Azië @Indonesië #bali #indonesie #reistips #reizen #backpacken #ubud

4 reacties

 • Monique

  09 mei 2018 om 14:11

  Helemaal mee eens! Maar de meerderheid van Bali is toch echt Hindoeïstisch, niet Boeddhistisch ;)

  Beantwoorden

 • Danique

  10 mei 2018 om 05:15

  Mee eens! Je had een bezoekje aan Nusa Penida moeten brengen :) Daar vonden wij zeker de authentieke stukjes van Bali terug.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Danique

   10 mei 2018 om 18:44

   Leuke aanvulling Danique!

 • Kelly

  13 mei 2018 om 07:49

  Ik ben net terug van een reis naar Flores en heb afgelopen zomer 5,5 week over Lombok, Bali en Java gereisd en Bali blijft mijn minst geliefde eiland. Ik ben echt dol op Indonesië, maar dan met name het rauwere, minder ontdekte. Afgelopen zomer was Bali even een fijne en noodzakelijke stop na een ongeluk en kon ik in Ubud weer even opladen en uiteindelijk in Munduk heel fijn hiken. Maar afgelopen 1,5 dag was ik in Canggu voordat ik naar huis vloog en toen wist ik weer precies wat ik niet leuk vond. Ik kan me wel voorstellen dat Bali voor veel mensen een makkelijk, toegankelijk eiland is, maar het is voor mij inderdaad ook niet het Indonesië waar ik verliefd op ben.

  Beantwoorden

 • Rien

  19 oktober 2018 om 00:34

  Na een prachtig en boeiend verblijf op Sulawesi, was Bali voor mij te toeristisch, te druk en compleet verwesterd. De authentieke sfeer is een beetje weg. Helaas beaamden meer reizigers die we ontmoetten dat. Sommigen kwamen er vaker maar vonden het tegenvallen. Desondanks zijn er nog wel kleine pareltjes te vinden. En maakt de Hindu cultuur wel indruk. Maar terug hoef ik niet meer, helaas.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.