Fietsen en liften door Vietnam

Reismeisje 12 maart 2017

Soms kom je van die bijzondere reisverhalen tegen. Van globetrotters die het anders durven te doen. Hun hart volgen en de gaafste dingen mee maken Lachen. Toen ik over de Nederlandse Elske hoorde die sinds een poosje in Vietnam woont en het land op de fiets en liftend verkend, was ik om! Vandaag vertelt Elske zelf over wat inmiddels een beetje haar thuisland is en hoe ze Vietnam als rasechte Hollandse verkent. Ow en in juni vertrekt Elske naar India. Inderdaad, op haar fiets Knipogen. Je kunt haar volgen via Facebook

Elske 2

Meet the blogger! Xin chào Nederland! Mijn naam is Elske (27) en ik woon in Saigon, Vietnam. Een stad waar ik anderhalf jaar geleden mijn hart verloor aan de noedelsoep, duizenden steegjes om in te verdwalen, tandeloze dames achter een grill en het chaotische straatleven. Naast dat ik Saigon te gek vind, heb ik ook redelijk wat door Vietnam gereisd. Zo'n beetje alle toeristische highlights heb ik gezien. Denk aan Sapa, Hanoi, Halong Bay, Hue, Hoi An en de Mekong Delta. Deze plekken zijn zeker de moeite waard om te bezoeken, maar een paar maanden geleden ontdekte ik een nieuwe manier van reizen, namelijk: fietsen en liften op het platteland! Hoe ik dat doe en ervaar, vertel ik je graag!

Fietsen en liften door Vietnam. Bij vertrek uit de stad merk ik meteen verschil met de drukte in toeristengebieden. In plaats van grote resorts fiets ik langs traditionele huisjes, spelende kinderen op straat en brandend afval. Ik ruik de geur van eten en er hangt een gemoedelijke sfeer. Bijna alle mensen kijken verbaasd; zo te zien komt er niet dagelijks een westers meisje langsgefietst. Bijna iedereen roept me gedag, komt naar het hek gelopen om te zien wat ik aan het doen ben, nodigt me uit voor wat eten of probeert een gesprekje aan te knopen. Ik slaap in een tent, maar omdat kamperen niet echt een begrip is in Vietnam (en ik nog te bang ben om mijn tent in het wild op te zetten) besluit ik om een boer van een pitajaboerderij te vragen of ik op zijn land mag staan. Om je een beeld te geven van de Vietnamese gastvrijheid, het gaat ongeveer zo:

Elske 1

In mijn allerbeste Vietnamees murmel ik dat ik aan het fietsen ben (lees: wijs naar fiets en maak fietsbewegingen Tong uitsteken) en vervolgens vertel ik dat ik een tent heb en een nachtje op het erf wil slapen (lees: beeld een tent uit en wijs naar een plekje in de boer zijn tuin). Is dit oké? Misschien? Alsjeblieft? De boer roept zijn vrouw, zoon en dochter erbij. Na een paar minuten overleggen word ik aan mijn hand meegetrokken langs de cactussen met hun grote paarse vruchten, naar een huisje verderop. Het blijkt zijn dochters huis te zijn. Zij isop vakantie en de goedlachse man vindt dat meisjes maar beter in een huis kunnen slapen dan alleen in een tent.

's Avonds eet ik mee met de familie aan een grote ronde tafel in een kale woonkamer. Vietnamezen geven niet veel om een sfeervol huis en verlaten de tafel als ze klaar zijn met eten, zonder op elkaar te wachten. Zoon en dochter staren me gedurende de hele maaltijd ongegeneerd aan. Na het eten komt er een verstofte rol Oreo's op tafel. Twee koekjes voor de gast en een halve voor de kinderen. Over gastvrijheid gesproken Lachen.

Elske 3

Na een paar dagen fietsen besluit ik wegens tijdgebrek terug naar huis te liften. Dit houdt in: aan de weg gaan staan en rustig je hand op en neer wapperen. Mensen vinden het een tikkeltje vreemd, maar stoppen vrijwel gelijk en je komt met de meest uiteenlopende mensen in aanraking. Ik lift en lunch mee met een groep vrienden die een stranddag voor de boeg hebben en zit met mijn fiets achterin een tuktuk. Een vrolijke trucker, waarmee ik me misselijk eet aan te veel cakejes, brengt me weer veilig terug naar Saigon.

Wil je meer weten over (alternatief) reizen in Vietnam? Laat een berichtje achter! Ik help je graag verder.

 

 

 

@Azië @Vietnam #vietnam #Azie #reizen #backpacken

2 reacties

 • Marjo Timmermans-Bruekers

  18 januari 2018 om 20:49

  Hallo Elske, Wat leuk om jouw verslag te lezen.
  Mijn man en ik gaan naar Vietnam en willen daar fietsen van Vinh naar Hue via oa Pho Chau en Da Nang.
  Heb jij ervaring met die route en weet jij iets meer van mogelijkheden voor overnachtingen.
  Groetjes Marjo

  Beantwoorden

  • Elske Marjo Timmermans-Bruekers

   08 februari 2018 om 05:20

   Hoi Marjo!
   Bedankt voor je reactie! Ik lees hem nu pas dus excuses voor de late reactie. Zijn jullie inmiddels al op weg??
   Ik heb helaas geen ervaring met die route maar weet wel dat het prachtig moet zijn daar. Op het moment dat je niet in de grote stad bent en je wil een slaapplaats let dan op de borden 'nha nghi' dit betekent iets als slaaphuis en dit zijn over het algemeen prima (en betaalbare) plekken om te overnachten! Kamperen is ook een optie, al moet je wel bereidt zijn om wild te kamperen. Ik ben nog nooit weggestuurd door autoriteiten en locals brengen je eerder bananen en eten dan dat ze het vervelend vinden dat je er bent.

   Ik twijfel er niet aan dat jullie een mooie reis gaan hebben, Vietnam is een prachtig land!
   Geniet ervan! :)

   Groetjes Elske

 • lisa

  17 januari 2024 om 14:47

  Dag iedereen. Mijn naam is Lisa Thompson. Ik weet dat het raar lijkt om hulp te zoeken voor huwelijksproblemen, maar niemand is voorbij de onvolkomenheden en Dr. Sunny heeft mijn huis gered van de sloop toen ik problemen had met mijn man. We vochten elke dag voor irrelevante kwesties en het werd een norm en hij kon de problemen niet aan en verliet ons. Ik ging hem zoeken en kon hem nog steeds niet dwingen terug te komen. Ik had geen andere keus dan hulp te zoeken bij Dr. Sunny. Ik nam contact met hem op en hij verzekerde mij dat de problemen opgelost zouden worden. Hij vertelde mij wat ik van mijn kant moest doen, wat ik graag deed, en hij werkte voor mij. De liefde en verbinding tussen mij en mijn man was terug en ik was verbaasd toen hij een paar dagen later terugkwam met een geschenk om zich te verontschuldigen voor alles wat we hebben meegemaakt. Dr. Sunny adviseerde mij ook om mijn best te doen om ervoor te zorgen dat het geluk ons nooit meer ontgaat. Vertrouw me hierop dat hij de beste is die je nu nodig hebt om de oplossing te krijgen die je zoekt. e-mail hem vriendelijk via e-mail hem nu via (drsunnydsolution1@gmail.com) of zijn WhatsApp..+2348082943805

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.