Een weekendje Friesland: 3x favoriete Elfsteden

Reismeisje 16 oktober 2020

Friesland varen3

Dit jaar heb ik Friesland leren kennen. Één van onze noordelijke provincies. In een ver verleden was ik er één keer geweest. In een vakantiehuisje aan de Friese meren, maar daar hield het dan ook wel mee op. Maurice kende Friesland al wel erg goed, omdat hij er een aantal jaren veel heeft gevaren. Toen we dit voorjaar dus voor het eerst samen naar Friesland gingen, liet hij me zijn favoriete dorpjes en gebieden zien. Ik vond ’t meteen prachtig! Waarom had ik dit geweldig mooie stukje Nederland nog niet eerder ontdekt?! Toen we, later dit jaar, een uitnodiging kregen vanuit VVV Waterland van Friesland om het Zuidwesten van de provincie te verkennen, twijfelde ik dan ook geen moment Knipogen. En dus waren we, een aantal weken geleden, opnieuw in Friesland. Dit keer ontdekten we Friesland over land en bezochten we een aantal van de Friese Elfsteden. Stuk voor stuk plaatjes om te zien, authentiek en prachtig gelegen. In dit artikel deel ik mijn 3 favoriete Elfsteden met je. Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke bestemming voor een weekendje weg, kan ik ze je zeker aanraden!

Hindeloopen Elfsteden

#1 Hindeloopen

Dit was niet het eerste stadje dat we bezochten, maar het is wél mijn favoriet Lachen. Hindeloopen. Pittoresk, historisch en volstrekt eigen. Op een bepaalde manier anders dan de andere Elfsteden die we hebben bezocht. Dat klopt ook wel, als je naar de historie van Hindeloopen kijkt. In tegenstelling tot andere Friese steden, was Hindeloopen vroeger namelijk meer gericht op de handel met ‘Holland’ (de regio Amsterdam) en de landen aan de Oostzee. Dat had met de strategische ligging van Hindeloopen te maken. Het maakte dat Hindeloopen al in de 14de eeuw een onwijs bloeiende handel dreef met regio’s en landen, waar de rest van Friesland (en andere delen van Nederland) nog weinig toegang tot hadden. Hindeloopen ontwikkelde zich van daaruit tot een welvarend stadje met een volstrekt eigen cultuur en zelfs een eigen taal, die in niets op het Fries lijkt. Die rijkdom uit het verleden zie je vandaag de dag nog steeds terug in Hindeloopen: de mooie gebouwen, rijke schilderkunst en originele kapiteinswoningen. Het ademt allemaal een rijke, welvarende historie uit.

Wat ik verder zelf zo leuk vond aan Hindeloopen, zijn de knusse straatjes en bruggetjes. Het lijkt op sommige plekken net een kleine versie van Venetië. De stad wordt doorkruist door water en bruggen, die de ene straat met de andere verbinden. Superleuk om doorheen te slenteren! Daarnaast is Hindeloopen prachtig gelegen aan het IJsselmeer. Je kunt er heerlijk lopen en een drankje doen bij één van de gezellige restaurantjes aan de jachthaven of dijk. De zonsondergang is hier overigens ook magnifiek!

☛ Restaurant tip: Oost Achterom (Italiaans), Kalverstraat 13

☛ Accommodatie tip: oude kapiteinswoning Hylperhuis

Sneek Elfsteden

#2 Sneek

De grootste van de Friese Elfsteden die we bezochten. En misschien ook wel de meest bekende. Sneek vond ik, daardoor, iets minder pittoresk dan de kleinere stadjes, maar desalniettemin ontzettend leuk én de moeite waard! Sneek heeft een prachtig oud centrum, waar ook hier veel water doorheen loopt. Wij maakten een boottocht met gids Robert door de grachten van Sneek, wat ik enorm aan kan raden. Los van dat Robert veel weet over Sneek en erg enthousiast vertelt, gaat de stad op deze manier ook meer voor je leven. Zeker als je dit combineert met een bezoekje aan het Fries Scheepvaart Museum. Nu ben ik in de basis niet zo’n musea fan, maar dit museum vond ik zeker interessant. Het geeft een blik op hoe het leven vroeger (in Sneek) was en hoe belangrijk de scheepvaart is geweest voor de ontwikkeling van Friesland. Ik raad je zeker aan een nacht in Sneek te verblijven, omdat het er juist ook ’s avonds zo gezellig is aan de grachtjes. Overal heb je leuke restaurants en het aangezicht van de bekende Waterpoort van Sneek is bij zonsondergang extra mooi.

☛ Restaurant tip: Aan de Gracht, Grootzand 4

☛ Accommodatie tip: Hotel Sneek

Stavoren Elfsteden

#3 Stavoren

Stavoren is ook al zo’n prachtig oud stadje. Het was de eerste Friese gemeenschap die stadsrechten kreeg! Stavoren beschikt over meerdere havens en was daarmee erg strategisch gelegen. Vandaag de dag telt Stavoren nog geen 1.000 inwoners en tóch heeft het stadje een bepaalde ‘stadse’ allure. De stadskern bevindt zich rond de centrale haven van Stavoren. Hier vind je een aantal restaurantjes én het bekende Vrouwtje van Stavoren. Vanaf daar kun je over de dijk lopen, helemaal tot aan Hindeloopen als je zou willen. Ik vond zelf het gebied rond de grotere jachthaven ook erg leuk. Je kunt er mooi weg kijken over het IJsselmeer en genieten van alle boten die voorbij komen. Als je van vogels en natuur houdt, ga dan zeker bij zonsondergang naar Bocht fan Molkwar. Dit is een klein natuurreservaat net buiten Stavoren, waar wij puur toevallig langs reden. Een pad leidt je in 5 minuutjes naar een vogelkijkhut, vanwaar je een geweldig wijds uitzicht hebt over de omliggende natuur en het water. Een aanrader!

☛ Restaurant tip: De Potvis (in de jachthaven), Suderstrand 32

☛ Accommodatie tip: B&B Basalt aan See

Er zijn natuurlijk nog 8 Elfsteden. Ik heb er nog een aantal gezien, maar zeker niet allemaal. Een mooie reden om nog eens terug te gaan! Hindeloopen, Sneek en Stavoren waren mijn favoriete Friese Elfsteden voor nu.

Ben jij wel eens in één van de Friese Elfsteden geweest? Wat is jouw favoriet?

#staycation #Friesland #Elfsteden #Sneek #Hindeloopen #Stavoren #nederland #Weekendje weg

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.