Een treinreis naar Tsjechië, Hongarije en Kroatië

Reismeisje 09 mei 2019

Plitvice

Geschreven door Stefanie

In een vorig artikel vertelde ik er al over. Er staat namelijk een leuk en interessant reisje voor mij op de planning Lachen.  Deze zomer ga ik Europa ontdekken met de trein! Ik heb er onwijs veel zin in en ik ben vooral ook erg nieuwsgierig. Want aan een rondreis door Europa, daar heb ik eigenlijk nog nooit echt goed over nagedacht. Laat staan met de trein. Als ik namelijk aan reizen dacht, dacht ik gewoon altijd simpelweg aan ver. Lange vluchten, andere klimaten en nieuwe culturen. Opzoek naar de onbekende plekjes met zo min mogelijk toeristen. Europa kwam dan niet in me op....

Maar is het eigenlijk altijd wel per sé nodig om ver te moeten reizen, om die dromen waar te kunnen maken? Om andere culturen te kunnen proeven of bijzondere, mooie steden, dorpjes of natuurlandschappen te kunnen ontdekken? Of beschikt ons eigen continent misschien ook over prachtige, of the beaten track pareltjes van plekken?

Ik deed wat research en kwam al snel tot de ontdekking dat mijn beeld bij Europa wat eenzijdig was geweest. Want wat hebben we een rijk cultureel en landschappelijk continent ♥. Op relatief korte afstanden kan de wereld er compleet anders uit ziet. Andere taal, van zee naar bergen en ook de lokale keuken verandert mee. Toen de festivalreis naar Hongarije vervolgens op mijn pad kwam, was ik helemaal om. Mijn volgende missie was duidelijk. Europa ontdekken!  

De easy way van reizen met Interrail

Dwars door Europa liggen kilometers aan spoor. Om het meest kleine dorpje te verbinden met de buitenwereld. Ik ben sowieso fan van treinreizen, dus de keus om per trein Europa te gaan ontdekken was snel gemaakt. Je stapt je huis uit in Nederland , gooit je backpack op je rug of je neemt je koffer mee in je hand en je avontuur kan beginnen. Meteen. Als Texels eilandmeisje zie ik dat wel zitten Knipogen. Reizen per trein is comfortabel, gemakkelijk en je beleeft het reizen zelf veel meer. In verre landen is dat al zo, maar daar zijn treinreizen soms nog niet altijd zo gemakkelijk te organiseren. In Europa is dat met Interrail wel anders. Interrail maakt het reizen zelf heel eenvoudig en met superveel keuzes van bestemmingen. Bovendien biedt het je dé manier om duurzaam te reizen en dat zie ik als een waardevol pluspunt. Daarnaast vind ik het een luxe dat je jezelf zo gemakkelijk kunt verplaatsen. Geen lange wachtrijen voor de bagage drop- off of paspoort controles. En in een mum van de tijd sta je met de snelle treinverbindingen in een prachtige stad of plek in Europa. Hoe relaxed!

Treinreis

Maar hoe werkt het? 

Een Interrail treinpas opent dus gemakkelijk deuren naar nieuwe bestemmingen en culturen. Je kunt kiezen uit meer dan 40.000 bestemmingen in 30 landen. Interrail werkt met verschillende treinpassen. Daarom is een beetje voorbereiding vooraf wel noodzakelijk. Bedenk vooral vooraf hoelang je wilt gaan rondreizen en waar je naar toe wilt. De prijs van je Interrail Pass heeft hier namelijk mee te maken. Kies je bijvoorbeeld voor één of juist meerdere landen? Daarnaast kun je met de handige Rail Planner app gemakkelijk je reisplannen, dienstregelingen checken of zitplaatsen reserveren via de reservering service. Bij de meeste treinen kun je gewoon eenvoudig instappen door je Interrail Pass te tonen aan de medewerker. Maar bij sommige treinmaatschappijen moet je tevens een zitplaatsreservering kopen. De reservering service van het account van je Interrail Pass helpt je hierbij.

Interrail

Welke passen zijn er dan allemaal? 

De Interrail Pass is dus eigenlijk een treinticket waarmee je kan reizen via vrijwel alle treinverbindingen in Europa. En er zijn verschillende passen die je kunt kiezen. Ik heb zelf gekozen voor de Global Pass. Dit omdat ik graag meerdere landen tijdens mijn reis door Europa wil bezoeken. Ik zet even voor je op een rijtje welke treinpassen je allemaal hebt:

Global Pass
Wil je gemakkelijk op je eigen tempo door Europa reizen zonder te veel te plannen? Kies dan voor de Global Pass. Deze pas geeft je de mogelijkheid om door maar liefst 30 Europese landen te reizen binnen een periode van een maand. De exacte kosten van deze pas hangen af van het aantal dagen dat je reist en de duur van je reis. 
One Country Pass
Besluit je om te gaan reizen door één land, dan is deze pas de beste optie. Hierbij zit ook het in- en uit- reizen van je eigen land.
Premium Pass
De Premium Pass geeft je de mogelijkheid om nooit extra te hoeven betalen voor een reservering. Je hebt met deze pas altijd een plek naar keuze zonder dat er reserveringskosten in rekening worden gebracht. In sommige landen is reserveren voor bepaalde treinen namelijk verplicht. Deze pas is vooral handig als je naar landen reist als Frankrijk, Spanje en Italië. De reserveringskosten voor een zitplaats in deze landen zijn namelijk hoog. 

Balaton Sound Festival2

Mijn treinreis met festival tintje

Mijn reis door Europa staat ondertussen gepland Lachen. Met het Balaton Sound festival in Hongarije als tussenstop. Dit leuke avontuur ga ik mede beleven samen met Festival Travel en geeft mij de leidraad van mijn reis door Europa. Waarbij ik vooraf natuurlijk goed heb nagedacht wat ik dan allemaal wil zien en bezoeken. De combinatie van prachtige steden, toffe natuur en heerlijke stranden lijkt me te gek. Dit alles komt dus terug in mijn route. Hieronder schets ik je de route globaal die ik af ga leggen. Onze trip staat gepland in de eerste weken van juli en duurt ongeveer drie weken. 

Van Amsterdam naar Tsjechië. We beginnen in de hoofdstad van Tsjechië, Praag. Om de interessante historie, eeuwenoude gebouwen en Tsjechische sfeer te mogen proeven. Daarna reizen we door naar Brno om te genieten van een iets rustigere en meer plek in Tsjechië dan Praag. Een plek die bekend staat om zijn sfeer en charme. Als afsluiter in Tsjechië hopen we dan nog een fietstocht langs de Zuid-Moravische wijngaarden in Breclav te maken! We beginnen dus met een cultureel voorproefje. 

Van Tsjechië naar Hongarije. Na Breclav reizen we dan door naar de hoofdstad van Hongarije, Boedapest! Hier zijn we van plan om veel local experience te beleven, zoals het bezoeken van badhuizen tot ruinbars. We hebben een fietstocht gepland door de stad en een sup sunrise tour vroeg in de ochtend. De sup sunrise tour lijkt me echt magisch! Met zonsopkomst, al peddelend de highlights in Boedapest bekijken. Daarna reizen we door naar het Balaton Sound Festival! Georganiseerd aan het prachtige Balaton meer en dus één van de grootste festivals van Europa. Hoe gaaf om dit allemaal mee te mogen maken! Genieten geblazen dus. 

Van Hongarije naar Kroatië. Na al dat cultuur gesnuif, de lokale ervaringen en feestjes willen we graag nog even relaxen in het mooie Kroatië. We beginnen in de hoofdstad, Zagreb. Om daarna door te reizen naar de prachtige Plitvice meren of de Krka watervallen! Deze watervallen lijken mij echt een geweldig mooi natuurwonder. Tussen al dit natuurschoon in wil ik graag nog één van de vele mooie stadjes bezoeken die Kroatië rijk is. Zoals bijvoorbeeld Zadar of Sibenik. Onze trip door Europa zal daarna eindigen in de kustplaats Split. Waar ik heel graag de fort kills wil bezoeken. Deze prachtige historische plek is namelijk gebruikt voor één van de settingen van Game of Thrones. Laat dat nou net mijn lievelingsserie zijn Knipogen. Voor de kust van Split liggen ook nog een paar prachtige eilanden. Zoals Brac en Vis eiland. Als eilandmeisje ben ik natuurlijk gek op eilandjes. Dus het bezoeken van één van deze eilanden staat hoog op mijn wensenlijstje! Door het gebrek aan tijd vliegen wij vanuit Kroatië weer terug naar huis. Maar heb je nog langer de tijd? Reis dan vooral op de terugweg nog even door het prachtige Slovenië, Italië, Frankrijk of Oostenrijk. Ook deze landen lijken mij namelijk te gek. 

Mijn conclusie is dus zeker dat er echt genoeg te zien en te beleven is in het prachtige Europa. Ik kan zelf niet wachten om alle geplande avonturen te beleven! Op Reismeisje zal ik jullie hier zeker van op de hoogte houden. Ben jij ook zo benieuwd geraakt naar het Interrailen door Europa? Lees dan vooral nog even alle ins and outs op de website van Interrail. Of laat een comment achter in de reacties hier beneden. Ik help je namelijk graag verder ♥. Via Instagram kun je me ook volgen!@Europa @Hongarije @Tsjechië @Kroatië #hongarije #Tsjechië #Kroatië #interrail #treinreis #reistips #reisroute #festivalreis

1 reactie

  • Fleur

    13 januari 2024 om 14:26

    Hey, wij denken eraan om deze trip te doen met 4 vriendinnen, eind augustus tot 13/9 ongeveer. Kan je jullie reisplan met ons delen?
    Wat was jullie budget per persoon?

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.