Een reis door Vanuatu in foto's

Reismeisje 28 december 2017

Vanuatu. Niet de meest voor de hand liggende bestemming. Zeker niet als je deze eilandengroep vanuit Nederland aan wilt doen. Sowieso omdat het letterlijk aan de andere kant van de wereld ligt en je verschillende keren zult moeten overstappen om er te komen. Maar ook omdat het reizen door Vanuatu wel wat tijd kost. Vliegtuigen tussen de eilanden gaan alleen op bepaalde dagen en soms zelfs dat niet eens Knipogen. Kortom, je moet wel wat tijd hebben om Vanuatu te kunnen bekijken. Een week of 3 a 4 zou ik er wel voor uittrekken. Omdat er niet heel veel geschreven wordt over deze afgelegen en onwijs gave bestemming, leek het me leuk je vandaag eens mee te nemen op reis naar Vanuatu. In foto's! Ik ben benieuwd of het je aanspreekt.

Vanuatu kind 1

De mensen op Vanuatu maken deze eilandengroep wat mij betreft zo uniek. Je ziet het al aan deze prachtige kindjes. De ruim 282.000 inwoners van Vanuatu hebben, mede door de afgelegen ligging, hun roots en Melanesische cultuur erg kunnen behouden. Dat ervaar je eigenlijk op alle eilanden wel in de rijkdom aan tradities en rituelen. Maar je ziet het simpelweg ook aan hoe de locals er uit zien met hun unieke huidskleur in combinatie met veelal blond ogend kroeshaar. Prachtig!

Vanuatu vulkaan 2

Ha! Mount Yasur op het eiland Tanna. Volgens mij was ik hier jarig Knipogen. Yasur is een extreem actieve vulkaan, op eigenlijk slechts 361 meter hoogte. Het geweld waarmee Yasur zo'n beetje elke 5 a 10 minuten uitbarst doet echter vermoeden dat je op een enorme hoogte staat. De zwaveldampen slaan je tegemoet. Ik kan niet zeggen dat een expeditie naar de top van Yasur helemaal veilig is, want daar geloof ik niets van. Maar onder begeleiding van de locals heb ik me zeker niet onveilig gevoeld en wat het een van de gaafste ervaringen die ik ooit heb op gedaan.

Vanuatu vulkaan 3

En dit is 'm dan. Borrelende, kokende, vlammende Yasur. Hier houdt hij zich nog rustig, maar geloof me; je voelt de grond schudden en hoort de aarde diep van binnen borrelen. Wat een natuurverschijnsel!

Vanuatu locals 4

Dit is eveneens op Tanna. Daar leeft een kleine, heel authentieke stam genaamd Yakel. Hoewel de Yakel zeker wel in aanraking komen met het iets modernere leven en een handjevol toeristen ondertussen ook haar weg vindt naar deze stam, blijven de stamoudsten er voor kiezen hun tradities en cultuur te behouden. En over te dragen op de jongere generatie. Zonder starheid. Mocht je eens op Tanna zijn, zou ik je zeker aanraden om de Yakel te bezoeken. Superlieve, open en toegankelijke mensen met een heel eigen verhaal.

Vanuatu landdiving 5

Ja, dit zie je goed. Hier duikt een jongeman van een soort mikado bouwwerk naar beneden, slechts bungelend aan een liaan. Uit de jungle. Het is een traditie die ze op het eiland Pentacost hoog houden. Jongemannen die in de overgang van puberteit naar volwassenheid zitten, worden in een klap een 'echte man' als ze zich hier aan over durven te geven. Het doel is dat ze met hun voorhoofd net de grond aan tikken. Juist. Dat gaat wel eens mis inderdaad. Ik vond het eerlijk gezegd best eng om hier getuige van te zijn, maar het was wel mooi om te zien hoe de bewoners van Pentacost zo'n oeroude traditie ten volle beleven.

Vanuatu grot 7

Dit is ook Vanuatu! Groen, zacht en weelderig. Dit is op het eiland Espiritu Santo. Daar kun je een supermooie hike doen, die je dwars door allerlei grotten en watertjes voert. Tikkeltje glibberig en het is wel handig als je redelijk fit bent, maar ontzettend de moeite.

Vanuatu snorkelen 8

Dit is ook op Espiritu Santo, bij het zogeheten Million Dollar Point. In Nederland hebben we de Tweede Wereldoorlog natuurlijk vooral vanuit Europees perspectief beleefd, maar in de regio waar Vanuatu ligt was de Tweede Wereldoorlog ook erg levend. Toen het einde naderde, werden er duizenden tanks, geweren, auto's en bommenwerpers de oceaan in gereden. Een deel daarvan kwam bij Espiritu Santo terecht, wat ze dus Million Dollar Point zijn gaan noemen. Vanaf het strand loop je zo met je snorkel op de zee in en zie je al heel snel de eerste tanks opdoemen. Een bizar gezicht!

Vanuatu vliegtuig 10

En dit is hoe je je hoofdzakelijk vervoert tussen de eilanden van Vanuatu. Met dit soort kleine vliegtuigjes. De locals vliegen er ook mee, post wordt zo vervoerd en bepaalde eilanden worden op deze manier van levensmiddelen voorzien.

Vanuatu Tanna 9

Op de eilanden zelf rijdt geen openbaar vervoer. Behalve op het hoofdeiland Efate. Op alle andere eilanden ben je een beetje afhankelijk van de locals, waar er altijd wel eentje een 4x4 heeft. Ik vind het heerlijk om in de open achterbak van zo'n auto mee te rijden Lachen.

Vanuatu espirito 6

Och. Dit kindje <3. We kwamen haar tegen bij een prachtig, azuurblauw meertje in de middel of nowhere. Kijk de duikbril die ze vol trots draagt! Dit soort plekken vind je op heel veel eilanden van Vanuatu. Afgelegen, authentiek en prachtig mooi. Als je van avontuurlijke en pure bestemmingen houdt, is Vanuatu echt een dikke aanrader!

Tot zo ver een reis door Vanuatu in foto's. Vanuatu is echt een compleet eigen bestemming, die ik je meer dan aan zou raden. Ik ben benieuwd of 't jou aanspreekt?

@Oceanië @Vanuatu #vanuatu #Pacific #reizen #reisfotografie

6 reacties

 • Dominique || dominiquetravels.com

  28 december 2017 om 15:22

  Vanuatu lijkt me super mooi en bijzonder om te ontmoeten. Ik heb nog nooit iemand "in het echt" ontmoet die daar geweest is! Dat vind ik best intrigerend!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   30 december 2017 om 15:58

   Haha, leuke reactie Dominique ;-). Vanuatu is echt ontzettend de moeite!

 • Mariska

  02 januari 2018 om 11:17

  Hi Wendy, wat leuk om Vanuatu langs te zien komen! Heerlijk terugzwijmelen bij de mooie indrukken daar. Zó leuk dat we jullie daar ontmoetten en we veel van deze momenten samen hebben beleefd. Take me back please!

  Beantwoorden

 • Nynke

  13 januari 2018 om 12:15

  Hoi!!

  Mede door jouw blog gaan mijn verloofde en ik naar Vanuatu. We willen misschien het land diving gaan bezoeken, maar twijfelen over de beschikbaarheid en de toch wel hele hoge prijs. Hoe hebben jullie dit gave ritueel bezocht? En bij welke organisatie? Alvast super bedankt, en ik hoop nog meer over Vanuatu te lezen binnenkort :))

  Groetjes, Nynke

  Beantwoorden

 • Charelle - charisfar.com

  02 september 2019 om 14:49

  Wauw wat ontzettend gaaf dat je hierheen bent geweest, dit staat al zo lang op mijn bucket list. Prachtige foto's ook.

  Beantwoorden

 • Menno

  01 mei 2020 om 00:30

  En ook op Vanuatu geweest! Heel gaaf, unieke cultuur en super aardige mensen. Misschien niet het meest 'bounty eiland' bestemming van de Pacific, maar wel een met de meeste sfeer en varieteit. Heb 2 maanden rondgezeild, Efate, Tanna, Ambrym, Santo, Epi, Malekula. Zoveel goede herinneringen!

  Beantwoorden

 • Nicole

  10 december 2023 om 09:49

  Thnx voor de mooie blogs over Vanuatu, mijn man en ik hebben besloten om in januari/februari te gaan. Het lijkt ons een geweldig land! Op het moment reizen we nog door Nieuw Zeeland, maar hierna dus Vanuatu

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.