Een reis door Oeganda in foto's

Reismeisje 19 januari 2018

Oeganda. Het was niet meteen de eerste bestemming in Afrika waar ik aan dacht. Tot ik over de berggorilla's las. Die prachtige, machtige dieren. Ernstig met uitsterven bedreigd en nog levend op het Afrikaans continent. Waaronder dus in Oeganda. Toen was ik om Lachen. Uiteindelijk werd onze reis door Oeganda en Rwanda een heel bijzondere en heb ik ontzettend genoten van de prachtige landschappen, lieve mensen en bovenal het fantastisch mooie wild. Puurder vind je het bijna niet. Vandaag neem ik je mee op reis naar Oeganda. Ik ben reuze benieuwd of het je aanspreekt!

Oeganda auto

Onze reis startte in de hoofdstad Kampala. Een van die vele, grote, drukke, typisch Afrikaanse hoofdsteden. Not my cup of tea. We sliepen er een nachtje en pikten onze auto op. We hadden namelijk besloten om een roadtrip door Oeganda en Rwanda te maken met onze eigen auto. Dat lijkt misschien duurder, maar is het niet, want deze mini 4x4's zijn volledig uitgerust met kampeerspullen Lachen. Tent, haringen, slaapzak, kookspullen. Alles. Je betaalt rond €60-65 per dag voor de huur van zo'n auto, ex brandstof. En je komt op plekken waar je anders met geen mogelijkheid zou kunnen komen. Deze foto is gemaakt in national park Kidepo, in het uiterste Noorden van Oeganda. De weg er naar toe is niet bepaald een feestje, maar als je er eenmaal bent...Door de afgelegen ligging zie je er vrijwel niemand en voel je je echt onderdeel van de natuur. 

Oeganda leeuw

Kijk nou! Wat een prachtig beest ♥. 

Oeganda olifanten

En nog meer prachtige beesten. Een kudde olifanten. In alle national parken in Oeganda waar we geweest zijn, spotten we met het grootste gemak wild. En je bent vaak ook nog eens in je eentje. Geen drommen toeristen of draaiende motoren om je heen. 

Oeganda mensen

Onderweg kwamen we altijd vrolijke locals tegen. Oegandese mensen zijn echt supervriendelijk en lachen de hele tijd. Sowieso ben je nogal een bezienswaardigheid; een blank stel wat in een gammele 4x4 over rode zandweggetjes door Oeganda crosst Knipogen.

Oeganda Murchison

Murchison! Het volgende national park dat we bezochten. Dit park is helaas een aantal jaren geleden bij ons bekend geworden, omdat een Nederlandse studente hier vermoedelijk door een krokodil is opgegeten...Brrrr. Je kunt inderdaad gewoon het water in wandelen in dit national park. Geen goed idee. Datzelfde water maakt echter wel dat Murchison een heel eigen national park is. Je vindt er veel olifanten, nijlpaarden en ja; krokodillen.

Oeganda Murchison 2

♥♥♥

Oeganda bavianen

Hier heb ik het eerlijk gezegd niet zo op. Bavianen. Deze brutaaltjes lopen in Oeganda overal langs de weg en klimmen letterlijk zo op je motorkap. Als ze maar het idee hebben dat er iets te eten te halen valt, schuwen ze niets. Ik word altijd een beetje bang van deze beesten Knipogen.

Oeganda Queen

Dit hoort ook bij Oeganda Lachen. Heerlijke hutjes met niets dan stilte en natuur om je heen. Dit is in Queen Elizabeth national park. Vooral bekend van de evenaar die hier dwars door heen loopt. En natuurlijk kun je ook hier weer prachtig mooi en veel wild spotten.

Oeganda Virunga

Dit is ook Oeganda. Prachtig groen en bergachtig. Dit is in het Virunga gebergte, waar we naar toe gingen om die machtige berggorilla's te spotten. Het is echter zeker de moeite waard om hier wat meer dagen door te brengen, want je kunt er prachtige hikes maken. Van 1 of meerdere dagen. Wij verbleven bij Ngurungu Gorilla Camp; een kleine, eenvoudige accommodatie waar ze alleen maar met locals werken. Een aanrader!

Oeganda wandelen

Onderweg tijdens een wandeling, waarbij we door een klein dorpje liepen.

Oeganda gorilla

En daar zijn ze! Op een ochtend gingen we op pad om de berggorilla's te spotten. Je weet nooit waar ze die dag precies zitten. Spannend. Wij liepen 1.5 uur en ineens waren ze daar. Een klein groepje berggorilla's die nietsvermoedend bladeren zat te knagen. Ik kan niet uitleggen hoe dit voelde. Om zo dichtbij deze enorm sterke, machtige dieren te zijn. Hun menselijke ogen. Fijngevoelige motoriek. De kracht die ze uitstralen. Helaas zijn er nog maar zo'n 800 van deze prachtige dieren in het wild over...

Oeganda Lake Mburu

Een van de meest relaxte plekken in Oeganda. On Afrikaans vond ik het er. Lake Mburu. Een heerlijke plek om richting het einde van je reis door Oeganda te verblijven.

Oeganda Ngamba

Dit was onze eindbestemming in Oeganda. Ngamba Island. Een eilandje waar chimpansees die verwaarloosd zijn, wees zijn of als huisdier zijn gehouden door mensen die er niets van snappen, een tweede leven krijgen. Ze doen er ontzettend goed werk en het was prachtig om te zien hoe deze menselijke dieren hier weer opbloeien. Zeker de moeite van het bezoeken waard!

Al met al vond ik de reis die we door Oeganda, met een klein uitstapje naar Rwanda, maakten heel erg gaaf. Afrika is en blijft een bijzonder continent met een fantastisch wildlife. Als je daar graag eens kennis mee wilt maken, maar je wilt geen hordes toeristen om je heen en niet de hoofdprijs betalen, is Oeganda zeker een aanrader. Spreekt Oeganda jou aan?

@Afrika @Oeganda #oeganda #Afrika #reisfotografie #fotografie #reizen #backpacken

4 reacties

 • Carla

  19 januari 2018 om 07:57

  Dank voor mooi fotoverslag en goede timing! Ik ga over een paar weken naar Rwanda voor werk, maar plak er een paar dagen aan vast om de natuur in te gaan. Twijfelde nog over safari bij grens met Tanzania, of naar gorilla's in Rwanda of Oeganda, maar na jouw verslag neig ik wel naar gorilla's.

  Beantwoorden

  • Miranda Carla

   19 januari 2018 om 08:14

   Hee Carla,
   Ik ben jaren terug ook in Uganda geweest en als je naar de gorilla's wilt kun je het best eerst checken of er nog permits te koop zijn. Hopelijk lukt het je nog want er zijn maar een beperkt aantal vermits te koop. Check de website van Uhands Wildlife Authorities. Veel plezier in Uganda!

   • Carla Miranda

    19 januari 2018 om 08:47

    Thanks! Ga ik doen!

  • Reismeisjenl Carla

   19 januari 2018 om 21:22

   Wauw, wat een avontuur zeg! Voor je werk naar Rwanda. Zeker ook een heel bijzonder land. Veel succes en plezier!

 • Kim

  19 januari 2018 om 21:37

  Super leuk verslag en wat ontzettende mooie foto's. Ik ga in juni naar Oeganda en ben al aan het aftellen. Vooral de berggorilla zien is iets waar ik naar uitkijk

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Kim

   19 januari 2018 om 22:59

   Ow wat gaaf Kim! Veel plezier al vast!

 • Dominique || dominiquetravels.com

  20 januari 2018 om 17:20

  Wat een prachtig land lijkt me dat! Oeganda staat in Afrika hoog op mijn lijstje!!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   20 januari 2018 om 18:04

   Ja, is het ook echt Dominique. Zeker een aanrader!

 • Irma

  20 januari 2018 om 19:33

  Volgens mij is het lake Bunyonyi en niet lake Mburu bij de een na laatste foto, kan dat kloppen? En ja, Uganda is echt een prachtig land met ontzettend vriendelijke bevolking.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.