Een reis door Namibië en Botswana

18 april 2018

Botswana 7383

Eindelijk was het dan zo ver; er stond weer een reisje op de agenda Lachen. En niet zomaar één! Ik (Gerben) heb namelijk mijn moeder meegenomen op safari. Naar Afrika. Namibië en Botswana welteverstaan. Niet de minste safari-landen dus. Mijn moeder riep al jaren dat ze ooit nog eens op safari wilde dus ik vond dat het er maar eens van moest komen. Quality time met zijn tweeën, onder het motto "doen nu het nog kan. En omdat we dit natuurlijk niet ieder jaar doen heb ik het besloten het gelijk maar goed aan te pakken Knipogen. En dus heb ik de grootste 4x4 landcruiser gehuurd die ik kon vinden, je weet wel zo'n joekel van een auto met een snorkel aan de zijkant en tenten op het dak. Want, denk je aan safari in Afrika, dan denk ik aan een prachtige zonsondergang, een 4x4 voor de nacht onder een acaciaboom geparkeerd, geluiden van insecten die langzaam plaats maken voor vogels en natuurlijk een kampvuur om verhalen bij uit te wisselen. Tenminste, dat is mijn beeld.

Botswana 7097

Maar nu hoor ik je denken "hoe pak je dat aan en is dat wel veilig om zelf te doen?". Dat is tenminste wat veel mensen op werk mij vragen. Daarom leek het me leuk een artikel te schrijven over de route die we hebben afgelegd, wat we er van vonden en nog wat tips & trucs Lachen.

Wanneer plan je het beste een trip naar Zuidelijk Afrika?

Een belangrijke factor bij het plannen van een safari naar Afrika is het seizoen. Iedere tijd van het jaar heeft zo zijn voor- en nadelen. In Namibië en Botswana loopt het hoogseizoen van pak 'm beet september tot en met november en april en mei. Dat zijn de periodes net voor en na het regenseizoen. Belangrijk hierbij is dat het niet regent is, na verloop van tijd wordt water dan schaars en dat betekent dat dieren zich verzamelen bij de resterende (vaak door mensen gemaakte) waterpoelen. De concentratie van dieren is hier (met name in bijvoorbeeld Etosha National park) enorm en ze zijn veel eenvoudiger te spotten. Nadeel is dat je niet de enige bent die hiervan wil profiteren. Dat betekent dus dat prijzen sky-high gaan en je accommodatie vele maanden van tevoren moet vastleggen. Ook is het topdrukte in bekende wildparken als Etosha, Chobe en de Okavango delta. Niet ideaal voor mensen die graag van dag tot dag willen bekijken wat ze gaan doen.

Namibie 5717

De andere optie is buiten het hoogseizoen om, maar tegen het regenseizoen aan. In Namibië en Botswana zijn dat februari en maart en november en december. Met een beetje mazzel begint het regenseizoen laat en ligt er nog weinig water, of is het een droog jaar geweest en is er überhaupt weinig regen gevallen. En hoewel je minder dieren zult zien dan in het hoogseizoen, zul je zeker nog heel veel spotten en zitten er bovendien andere voordelen aan verbonden. Zo is het landschap na het regenseizoen overal prachtig groen, zijn er net veel jonge dieren geboren, is het heerlijk rustig in de parken en hoef je daardoor weinig van tevoren te reserveren ennnn is het flink goedkoper. Ook niet onbelangrijk want safari in Afrika is niet goedkoop!

Wij hebben er voor gekozen eind februari te gaan. En dat is ons prima bevallen. Omdat dat net in het staartje van het regenseizoen is, hebben we er na veel onderzoek voor gekozen bijvoorbeeld niet naar Etosha te gaan. Hoewel dat toch echt wel een park van formaat is. De kans op regen was alleen groot en ook de dieren waren in die tijd behoorlijk verspreid over het park. Ook alle prachtige gebieden langs de kust van het prachtige en uitgestrekte Namibië hebben we laten liggen. Keuzes maken is hier echt een must en wij hebben gekozen voor safari.

Wat moet je organiseren wanneer je naar Namibië en Botswana op safari gaat?

Botswana 7400

Allereerst natuurlijk een vliegticket Knipogen. Wij vlogen met KLM vanaf Düsseldorf via Amsterdam rechtstreeks naar Windhoek in Namibië. Prima vlucht en ook heel betaalbaar. En dan komt misschien wel het allerbelangrijkste: het organiseren van een goede auto! Onderzoek van tevoren heel goed wat je wilt gaan doen en in welk seizoen je dat doet. Dat bepaalt namelijk voor een groot deel wat voor auto je moet huren (4x4 met 2.4 of 3 liter motor, wel of geen high-clearance, etc.). Een 4x4 is in Afrika sowieso een slimme keuze. En onderzoek dan goed bij welke maatschappij je een auto huurt! Verdiep je in het bedrijf, lees recensies en zoek een en ander uit op internet. En zijn namelijk veel bedrijven die auto's verhuren maar geen kwaliteit bieden. En nog los van dat je sowieso niet een paar dagen van je vakantie kwijt wilt zijn vanwege pech, kan het in Afrika ook gewoon ronduit gevaarlijk zijn. Reis je bijvoorbeeld door de Kalahari woestijn of sommige uitgestrekte gebieden langs de kust, dan kun je soms dagen geen andere auto tegen komen. En er is geen internet en ook geen telefoonbereik. In zulke gebieden wil je alleen rondrijden met een degelijke auto waarbij je bovendien ook nog eens goed bent voorbereid. Wij hebben onze auto gehuurd bij ASCO Car Hire en dat kan ik echt iedereen aanbevelen! Wat een top bedrijf! De auto's zijn nieuw of nooit ouder dan een paar jaar en de uitleg en service bij het ophalen van de auto is fantastisch. En dat is niet onbelangrijk, het is toch wel fijn te weten hoe je de 4x4, low-range, differentieel en jack werken. En hoe je nou bijvoorbeeld die tenten op het dak op zet  Knipogen. Wij hebben onderweg meerdere mensen gesproken waarvan de auto kapot was gegaan en die echt dagen zaten te wachten op een vervangende auto. En daar zit je op je duurbetaalde vakantie in Afrika natuurlijk niet op te wachten. Dus als één ding het waard is goed uit te zoeken, dan is het de plek waar je je auto huurt en het type auto wat je huurt.

Gerben en joke 7387

Eigenlijk zijn dat wel de belangrijkste dingen die je geregeld moet hebben voor een safari in het laagseizoen. Camping en entree voor national parks betaal je gewoon ter plekke. Wij hebben niet één camping van tevoren gereserveerd en dat was ook absoluut niet nodig. In het hoogseizoen is dat trouwens wel echt een ander verhaal! Ook visa ontvang je als Nederlander ter plekke. En eten en drinken sla je met alle gemak in in de grotere steden in zowel Namibië als Botswana. Maar denk er nog wel aan een crossborder permit aan te vragen voor de auto! Zou toch een beetje lullig zijn als je de grens niet over komt vanwege een papiertje...

Welke route hebben wij gemaakt?

Screen Shot 2018 04 05 at 19.21.59

Omdat wij zoals gezegd echt voor safari gingen, hebben we de prachtige kust en het Noordwesten van Namibië overgeslagen. Voor een andere keer zullen we maar zeggen Knipogen. Wij zijn vanaf Windhoek naar de Caprivi strip gereden. Dat is die lange, dunne strook in het Noordoosten van Namibië. Het ligt ingeklemd tussen Angola en Botswana en aan de uiterste oostkant kom je er op het vierlanden punt met Zambia en Zimbabwe. Namibië is een voormalig Duitse kolonie en na het einde van de Tweede Wereldoorlog is Duitsland deze kolonie verloren maar heeft het middels deze strip toegang weten te behouden tot de binnenlanden van Afrika doordat ze nog steeds toegang hadden tot de Zambezi rivier. Vandaag de dag is de Caprivi strip een te gekke safari bestemming met meerdere mooie parken. Een park is trouwens niet het goede woord want er zit geen hek ofzo omheen, de dieren migreren gedurende het jaar vrij tussen de landen die ik hierboven zojuist heb genoemd. Dat betekent dat zelfs wanneer je op de openbare (snel)wegen rijdt, je waarschijnlijk al olifanten, giraffen, impala's en wrattenzwijnen zult zien.

In de Caprivi strip zijn wij op meerdere plekken in het Mahango game reserve geweest. Het is een relatief klein gebied waar alles zit, van olifant tot leeuw en luipaard tot buffel. En het mooie is dat je er, zeker in het laagseizoen, het rijk voor je alleen hebt. De ervaringen die wij met kuddes olifanten hebben gehad waren hier extra bijzonder omdat er verder geen auto te bekennen was, was het safari-gevoel toch wel een extra dimensie geeft.

Botswana 6607

Na de Caprivi strip zijn wij Botswana in gegaan, naar het Chobe national park. Wil je olifanten zien, dan moet je naar Chobe! Een derde van de wereldpopulatie olifanten leeft in Botswana en de meerderheid daarvan zit in Chobe. En hoewel het nu geen hoogseizoen was en de olifanten dus ook wijdverspreid over het park zaten, hebben we er letterlijk honderden gezien. Chobe is echt een te gek park waarbij met name de waterfront-area tot de verbeelding spreekt. Dieren komen hier naar de rivier om te drinken, wassen en spelen en je kijkt je ogen dan ook uit. In Chobe hebben wij bovendien twee nachten in een lodge geslapen. Best lekker om dat zo af en toe eens af te wisselen met kamperen. En bovendien hoort dat bij de safari ervaring, toch!? Lachen. Lodges in dit deel van de wereld zijn niet goedkoop, maar ach je leeft maar één keer he... En als je het doet, dan moet je het goed doen. Wij hebben gekozen voor Muchenje Safari Lodge. Deze lodge ligt op een heuvel en vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de vlaktes en de Chobe-rivier. Vooral de zonsondergangen zijn spectaculair! Denk aan een ondergaande zon, groene vlaktes met plassen water zo ver het oog reikt en beneden je een groep olifanten of giraffes die de vlakten oversteken.

Bovendien is Muchenje één van de weinige lodges waar je als gast écht de hele dag vermaakt wordt. Dus niet een game drive in de ochtend en avond, maar je gaat echt de hele dag op pad. Of het nou een game drive is, een boottocht over de rivier, een nightdrive of bushwalk, het kan hier allemaal! Wil je een keer spenden, dan is dit een goede plek!

Zimbabwe 6871

Na Chobe zijn wij met enkele fantastische tussenstops (denk olifanten die over de camping lopen en brullende leeuwen in de nacht) naar de Nxai en Makgadikgadi pans gereden. Dit zijn zoutvlakten die in het regenseizoen een beetje onder water lopen en in de zomer opdrogen. In het regenseizoen is het er overal prachtig groen, maar in de rest van het jaar is het er dor, droog en uitgestrekt. Wat een schril contrast is met de bosrijke omgeving van Chobe. Maar juist dit contrast maakt een reis door deze regio zo leuk. Ook zie je hier naast compleet andere landschappen weer heel andere dieren. En met een beetje mazzel tref je hier één van Afrika's onbekende hoogtepunten: de zebramigratie! Wij hebben er grote groepen zebra's gezien, struisvogels, buffels, vele prachtige vogels, wilde honden en nog veel meer. En wederom met slechts een enkele auto tegen te komen. In de nacht sta je praktisch alleen op de camping, met alleen de geluiden van wild dieren om je heen, een prachtige sterrenhemel zoals je niet vaak ziet en natuurlijk een kampvuurtje Lachen. Klinkt te gek toch!

Namibie 5997

Na deze parken zijn wij terug gereden naar Windhoek en hebben we dus een rondje gereden. Al met al bijna 4000 kilometer. Uiteindelijk hebben we 1 x vast gezeten in de modder, wat ons bijna een dag kostte om los te komen. Maar het was niet zo erg als verwacht. Zeker niet omdat het de weken voor onze komst flink geregend had. Als je auto rijden leuk vindt en je bent een beetje een oké bestuurder, dan lukt het je zeker om zonder problemen in dit deel van Afrika zelf op safari te gaan. Je moet natuurlijk voorzichtig zijn met de dieren en zo min mogelijk risico's nemen bij het benaderen ervan. Maar los van dat kan ik iedereen aanbevelen zelf een auto te huren. Mits je je veilig voelt wanneer je zelf rijdt en je ook goede voorbereidingen treft! In het regenseizoen moet je wel iets beter weten wat je doet, maar ook in deze tijd is het zeker geen onmogelijke opgave. En geloof me: zelf op safari is echt mooier dan je laten rond rijden. De spanning die je voelt bij het zien van een kudde olifanten naast je auto kun je niet vergelijken met een georganiseerde gamedrive. Dus huur je eigen auto en ga er op uit!

Tot slot nog enkele tips:

- Doe goed vooronderzoek naar het bedrijf waar je je auto huurt.

- Verdiep je wat in 4x4 rijden.

- Zorg voor een goede navigatie plus wegenkaarten (de kaarten van Tracks 4 Afrika zijn misschien wel de beste)

- Zorg altijd voor ruim voldoende water en eten (reken op meerdere dagen voedsel en 10 liter water per persoon per dag)

Botswana 6535

- Als je je niet 100% veilig voelt: huur bij je autoverhuurbedrijf een satelliettelefoon! Op bepaalde plekken in deze landen kunnen foute beslissingen fatale gevolgen hebben, een satelliettelefoon biedt dan uitkomst.

- Kijk of je auto bij voorkeur een dubbele tank heeft en gooi je tank bij zoveel mogelijk benzinestations vol.

- Informeer hoe je je dient te gedragen bij omgang met wilde dieren als olifanten. Niet alleen helpt dit je meer te genieten van wat je ziet, het zorgt ook nog eens voor veiliger situaties.

- Enjoy van een te gekke roadtrip!

@Afrika #reizen #Namibië #Botswana #roadtrip #safari #Afrika #rondreis

5 reacties

  • Nanda

    18 april 2018 om 11:02

    Jaaaa, wij gaan in september! Heb er heel veel zin in

    Beantwoorden

  • Saskia

    18 april 2018 om 16:54

    Wat een mooie reis! Hoeveel weken hebben jullie uitgetrokken voor deze route?

    Beantwoorden

  • Loes | Loes en Suus op Reis

    18 april 2018 om 22:01

    Wat een te gekke foto's en wat mooi om dit zo met je moeder te kunnen doen!
    Echt top!

    Beantwoorden

  • Sander

    18 april 2018 om 23:05

    Gaaf verhaal!!! Wij hadden een LaRo Defender van Namvic gehuurd (ook incl snorkel, haha). Ook eerst recenties gelezen en waren we ook tevreden over. De satteliettelefoon is een absolute must. Wij twijfelden om een route in Kakaoveld te nemen, werd ons dat afgeraden omdat er niemand reed. Ervaren toeristen waren vlak voor onze komst op die route gestrand en na 17 dagen was er nog niemand langs gereden. De man is gaan lopen. De vrouw levend gevonden, de man dood langs de route. Ondank de satteliettelefoon hebben we het advies maar ter harte genomen en een andere route gekozen. In september is Etosha erg mooi en goed te doen. Ook kun je prima daar op plaatsen komen waar je als enige bent en kunt genieten van neushoorns of kuddes olifanten (sindsdien heb ik me aangemeld bij de Neushoornstichting). Waterberg is een echte aanrader en waren wij als enige tourist op dat moment. Of bij de Ugab river in de droge rivierbedding op jacht naar de Woestijnolifanten, ook een dikke aanrader (wel een lekke band, maar hey, jij wilde toch een 4x4 avontuur ;-) ) Verder wel een compleet vergaal Gerben, enige wat ik er nog aan toe te voegen heb is dat de landen verder zijn qua ontwikkeling dan bijvoorbeeld Oeganda. Dit is prima zelf te doen.

    Beantwoorden

  • Joyce

    06 mei 2018 om 16:12

    Hoi Gerben, geweldig zo'n reis! Ik ben erg benieuwd in hoeveel tijd jullie deze route hebben gereden, en hoeveel uur je gemiddeld per dag in de auto zat.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.