De Galapagos eilanden: reistips en welk eiland is favoriet?

31 januari 2017

isabela 0070

Zoals je misschien wel weet zijn wij enorme fans van de Galapagos. Je weet wel, die eilandengroep een stuk voor de kust van Ecuador. Het was wat mij betreft absoluut één van de hoogtepunten van onze wereldreis. Waarom? Ik denk vooral vanwege de dieren, waar wij altijd dol op zijn. En ook omdat deze bestemming tijdens onze lange reis echt aanvoelde als een vakantie. Gek hoe dat is toch? Je bent op reis en je hebt voor het eerst echt een vakantiegevoel. Heerlijk was het in ieder geval Lachen. Het weer was er lekker (heet!), bijna drie weken lang moesten we helemaal niets want we hadden niets gepland, we sliepen in mooie hotels en onze dagen vulden we met lekker eten, duiken en prachtige zonsondergangen bekijken. Niet slecht toch Tong uitsteken. Echt, ik had er nog wel een paar maanden kunnen blijven.

De Galapagos bestaan in totaal uit zo'n 120 eilanden. Wanneer je alleen de wat grotere eilanden meetelt, dan kom je op 13. Maar dat zijn er nog steeds best veel! Te veel in ieder geval voor de meeste mensen om uitgebreid te bezoeken tijdens een vakantie. Dus zul je moeten kiezen. Iets wat je hier denk ik niet graag doet. Je betaalt een flinke prijs om er te komen, en dan kun je ook nog eens niet alles zien Onbeslist. Daarom vandaag een artikel met reistips voor de Galpagos en mijn favoriete eiland! Het is daarbij wel goed om te vermelden dat we alle eilanden waar we geweest zijn mooi en meer dan fantastisch vonden. Echt. De sfeer is er gewoon zo bijzonder. Overal waar je komt zie je dat wij, mensen, op bezoek zijn en in goede harmonie samenleven met de dieren die er leven. Prachtig, want waar zie je dat nou nog?! En daarnaast moet ik zeggen dat wij geen cruise hebben gemaakt. Wij hebben er voor gekozen zelf met het openbaar vervoer te reizen. Dat betekent dat je bepaalde, ongetwijfeld ook prachtige eilanden, niet zult zien. Maar je hebt wel alle vrijheid en tijd op de eilanden die je wel besluit te bezoeken!

isabela 9924

Isla Isabela. Om nu maar gelijk met de deur in huis te vallen: als er één eiland is waar je wat mij betreft de meeste tijd moet doorbrengen, dan is dat Isla Isabela. Dit is het grootste eiland van de Galapagos en in de hoofdstad Puerto Villamil wonen ook de meeste mensen van de Galapagos, zo'n 2200. Isla Isabela kent meerdere vulkanen en heeft een piek van maar liefst ruim 1.700 meter. Best hoog toch?! Je vind tal van interessante plekken op dit eiland, waar ik zo op terugkom, maar de voornaamste reden waarom ik dit eiland zo relaxed vond is gewoon de heerlijke sfeer die er hangt. Er ligt bijna geen asfaltweg op het eiland en de centrale plek van de hoofdstad bestaat uit een stoffig plein met zandweggetjes. Heerlijk Lachen. Hier kun je prima wat op je gemakje rond sloffen en 's avonds wat eten scoren bij één van de restaurantjes aan het centrale plein. Maar wat is er allemaal te doen op en om het eiland?

isabela 9388

1. Los Tuneles. Op ongeveer een uurtje varen van de hoofdstad ligt Los Tuneles. Dit is een heel stelsel van lava-gangen die deels nog intact en deels geïmplodeerd zijn. De gangen staan in verbinding met de zee, maar het water is er mede dankzij de branding kalm, blauwer dan blauw en kraakhelder. En je ziet er van alles zwemmen. Haaien, enorme schilpadden, stingray's, pinguïns en ook de prachtige Blue footed booby's zitten er op de rotsen, je kunt ze hier zelfs benaderen tot op een meter! En op dit zelfde tripje ga je langs Las Tintoreras. Een plek waar je gaat snorkelen en ook van alles en nog wat ziet. Wij zagen tijdens het snorkelen een grot vol met haaien, scholen met Golden ray's (dit was echt een hoogtepunt!), enorme scholen met kleine visjes, iguana's, schilpadden van ruim een meter breed. Echt fantastisch. Als je op Isabela bent, dan mag dit tripje niet ontbreken!

isabela 9592

2. Sierra Negra. We hebben deze trip zelf niet gemaakt, maar de mensen die we hebben gesproken waren er wel enthousiast over. Dit is een woestijn- of rotsachtige omgeving waardoor je een hike van een kilometer of 15 maakt naar de rand van een vulkaan. Onderweg schijn je veel kans te hebben op enorme groepen iguana's en bijzondere vogels die je op andere plekken moeilijk aantreft. Op de top sta je geregeld tussen de wolken en hierdoor krijgt het eiland een heel ander karakter dan je gewend bent (lees: zon, zee en strand). 

isabela 9503

3. Lagunas Salinas. Direct achter het fantastische hotel Iguana crossing boutique hotel (waar je, als je het kunt betalen, echt een nacht zou moeten slapen, fantastisch!!) loopt een houten loopbrug. Die brug loopt naar een schildpadden breeding center en is een paar kilometer land. Op de weg er naartoe vind je grote groepen flamingo's. Deze beesten zijn echt ontzettend mooi gekleurd, waarschijnlijk vanwege de kleine garnaaltjes die ze eten in de lagune. Het is een te gekke plek om met zonsondergang een uurtje te gaan zitten met je verrekijker en deze prachtige beesten te aanschouwen.

isabela 9235

4. Blue footed booby's spotten. Wanneer je het Iguana crossing hotel voorbij loopt, en het hele strand af loopt, dan kom je bij een partij rotsen. Dit is de plek waar altijd een grote groep Blue footed booby's zit. Ze zitten ofwel te relaxen op de rotsen of ze zijn ergens voor de kust aan het vissen. Wanneer je om de eerste rotsen in het water heen loopt, zijn ze prima benaderbaar en kun je de hele kolonie van een paar meter bekijken. En aan de kust voor de rotspartij stikt het van de iguana's, blijft ook mooi om te zien!

isabela 9840

5. Snorkelen in de haven. Het strandje rechts van de haven is een klein strandje, maar er is ontzettend veel actie. Huur een snorkel voor de dag, pak je handdoek en ga hier op het strand liggen. Je ligt letterlijk naast de zeeleeuwen, die zo nu en dan mensen van hun handdoek wegjagen en over je spullen heen kruipen (denk trouwens ook maar niet dat je op het bankje op het strand kunt zitten, want dat is bij uitstek gereserveerd voor de zeeleeuwen Lachen). Stap je het water in dan kun je enorme scholen kleine visjes verwachten die tussen de mangrovewortels zwemmen. Denk aan een school van 50 meter lang of zo Verrast. Dit trekt veel kleine haaien aan die jagen op grotere vissen. En dan komen daar de pinguïns nog bij, die te pas en onpas langs je heen schieten en soms zelfs tegen je aan zwemmen, echt waar! Ze zijn in kleine scholen op jacht naar kleine visjes en cirkelen een beetje om je heen. En alsof dit nog niet genoeg is duiken ook de pelikanen meters van je af als een speer het water in, hopend daarbij enkele visjes te kunnen scheppen. Al snorkelend levert dit geweldige beelden op!

isabela 9283

6. Zwemmen met zeeleeuwen. Wanneer je naar de haven toe loopt, zit aan de linkerkant een klein strandje, bereikbaar via een houten loopbrug door de mangroven heen (waar je soms over de zeeleeuwen heen moet stappen, best spannend Lachen). Als je daar in het water springt zie je echt een te gekke onderwaterwereld. Het water is er wat kouder dan bij de haven en kraakhelder, maar je ziet van alles. Je zwemt hier door oude lavatunnels die zijn volgelopen met water en bereikt zo open zee. Toen ik er het water in sprong, kwam er een zeeleeuw aan die wilde spelen. Ik ben wel een half uur in het water geweest waarbij de zeeleeuw hard op mij af zwom, en dan letterlijk op 10 cm van mijn snorkel snel omdraaien en om me heen zwom. Echt fantastisch, het is denk ik de mooiste wildlife ervaring die ik ooit heb meegemaakt!! Na een minuut of 10 hadden andere mensen het ook door en had ik de zeeleeuw niet meer voor me alleen, maar nog steeds was het er niet minder leuk om. Er was echt interactie, geweldig!! En je kon zien dat de zeeleeuw het net zo leuk vond als ik Lachen.

Kortom, Isla Isabale is echt favoriet!. Waar maak je dit soort dingen nou nog meer mee? Echt, als dieren je ding is, dan ga de de Galapagos geweldig vinden! Zou jij graag een keer naar deze eilanden willen?

@Ecuador @Zuid-Amerika #reizen #backpacken #galapagos #tips #isla isabela #ecuador

4 reacties

 • Jeroen

  31 januari 2017 om 08:01

  Geweldig artikel! Ga er zeker naar toe. Zit er toch ook aan te denken om een cruise te maken (als ik een goede last minute kan vinden) en een paar dagen wat op een eiland rond te hangen. Dit klinkt als een erg goede plek!

  Beantwoorden

 • Nanda

  31 januari 2017 om 09:35

  Wow klinkt toch geweldig! Het stond al op mijn lijstje, is nu alleen wat gestegen in ranking ;-). Ik wil er inderdaad voor de dieren naar toe.

  Beantwoorden

 • Dionne

  01 februari 2017 om 10:58

  Jaren geleden al geweest, een hoogtepunt. Wij hebben toen een 8 daagse cruise gemaakt langs diverse eilanden. Overal snorkelen, zwemmen met zeeleeuwen en wandelen onder begeleiding op de eilanden. Espanola was wel echt heel gaaf. Daar zagen we albatrossen met jongen. En de schildpadden in de zee. Inmiddels liggen de prijzen echt vele malen hoger en denk ik niet dat wij er ooit nog eens naartoe gaan. Maar voor een bijzondere natuurervaring is het wel echt gaaf. Wij hebben zelfs lonesome George gezien, de allerlaatste schildpad van zijn soort. Best wel zielig, inmiddels is hij dood en is die soort dus uitgestorven. Bizar.

  Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  01 februari 2017 om 13:19

  Ik zou er heel graag binnenkort heen willen - misschien volgend jaar. Wanneer hebben jullie de Galapagos bezocht? Was het daar toen goed weer? Was het toen ook goed weer in Ecuador? Ik hoorde dat de seizoenen op beide plekken nogal kunnen verschillen.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.