Midden-Amerika versus Zuid-Amerika; wat is favoriet?

Reismeisje 24 januari 2017

Toen we jaren geleden een eerste reis naar Midden-Amerika maakten, was ik eigenlijk meteen verkocht. Seriously. We reisden een kleine 4 weken door Costa Rica en Nicaragua en ik werd spontaan verliefd op de intens groene landschappen, frivole cultuur, machtige vulkanen en eindeloze kusten. Prachtig! In de jaren er na reisden we vaker naar Midden-Amerika en afgelopen jaar trokken we zo'n 6 maanden uit om door Zuid-Amerika te reizen. Twee continenten die letterlijk met elkaar verbonden zijn en heel vaak ook in een adem worden genoemd. Ondertussen weet ik dat dat volstrekt onterecht is Knipogen, want wat zijn Midden- en Zuid-Amerika verschillend! Juist omdat ze zo vaak samen worden genomen, leek het me leuk hier eens een artikel over te schrijven. Vandaag vertel ik je dus over beide continenten, wat ik er zo gaaf vind en wat uiteindelijk mijn old time favorite is.

Midden Amerika

Kleurrijk en groen Midden-Amerika. Als ik aan Midden-Amerika denk, komt als eerste de supergroene natuur in me op. De jungle, het wild en de eindeloze tinten groen die je er hebt. Eigenlijk in alle Midden-Amerikaanse landen wel. Tel daar de kleurrijke culturen, stammen en prachtige strandjes bij op en het is wel duidelijk waarom Midden-Amerika zo veel te bieden heeft Lachen. Op een relatief klein stukje van de wereld vind je gewoonweg alles! En dan die blijheid van de locals. De muziek, het gedans, het vrolijke gelach. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Hoewel de landen in Midden-Amerika wat mij betreft best redelijk bij elkaar in de buurt liggen qua landschappen en cultuur, heeft elk land toch ook weer een compleet eigen sfeer. Een eigen gevoel en een eigen bevolking. Zo voelt Belize heel Caribisch, ademt Guatemala nog steeds de oude Maya cultuur en is Costa Rica op een relaxte manier bijna westers. Hoe dan ook, Midden-Amerika is echt een heerlijke, diverse en prachtige bestemming.

Zuid Amerika

Ruig en wild Zuid-Amerika. Zuid-Amerika. Een continent dat we lange tijd hebben 'bewaard'. Bewaard om tijdens onze wereldreis langer van te kunnen genieten. Afgelopen jaar zijn we in 6 maanden tijd door dit enorme continent gereisd en hebben we, op Bolivia, Paraguay en Venezuela na, alle landen bezocht. Echt te gek om een continent op die manier te kunnen ontdekken Knipogen. Zuid-Amerika staat voor mij vooral voor ruige, wilde en eindeloze landschappen. Ruwe bergketens afgewisseld met intens blauwgroene meren en inheemse stammen die al eeuwen op dezelfde manier leven. Als je echter ten Noorden van Peru en Ecuador komt, veranderen de landschappen en het gevoel. Dan neigt het meer naar Caribisch en bijna Midden-Amerikaans. En juist dat vind ik de charme van Zuid-Amerika; die enorme diversiteit. In landschappen, culturen, welvaartsniveau en hele manier van reizen. Echt een te gek en uniek continent!

Wat is favoriet? Maar ja. Wat is nu favoriet...? Zowel Midden- als Zuid-Amerika zijn echt prachtig. Elk land heeft iets en in z'n geheel is het voor mij diverser dan welke continenten dan ook. Toch heb ik wel degelijk een favoriet. Midden-Amerika Lachen. Waarom? Omdat het net eventjes wat ruiger en minder ontwikkeld is. Die intense groenheid heeft, een rijk wild leven, prachtige strandjes en die heerlijke Midden-Amerikaanse vibe. Soms is het ook lastig te benoemen waarom iets je meer raakt dan iets anders toch? Ik ben benieuwd of jij al eens in Midden- en/of Zuid-Amerika bent geweest en wat jij er van vond?

 

@Midden-Amerika @Zuid-Amerika #Midden-Amerika #zuid-amerika #reizen #backpacken

7 reacties

 • Anouk

  24 januari 2017 om 17:25

  Precies 1 jaar geleden kwamen mijn vriend en ik terug van 4 maanden reizen door Midden-Amerika. Dus ik zou nu zeggen midden-amerika maar ben nog nooit in zuid geweest. Afgelopen jaar naar Sri Lanka geweest maar dit jaar willen we zeker terug naar het Spaanse, gezellige en mooie Latijns Amerika. We misten de taal, mensen, muziek en andere omgeving. We hebben 'maar' 4 weken is er iets dat je zou aanraden in zuid Amerika?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Anouk

   25 januari 2017 om 08:13

   Ow zeker :-). Als je Midden-Amerika gaaf vond, zou ik Colombia overwegen. 4 weken is dan ook helemaal perfect! Colombia heeft het voor mij allemaal; mooie strandjes, gave steden, prachtige natuur, te gekke hikes, duiken. En de mensen zijn er heel vriendelijk!

   • Anouk Reismeisjenl

    25 januari 2017 om 10:45

    Bedankt voor je reactie! we zaten inderdaad te denken aan Colombia of Ecuador (vooral om de galapagos eilanden..) :D

 • Piet

  24 januari 2017 om 19:40

  Leuke deze blog! Mijn eerste reis ging lang geleden naar Mexico. En in de jaren die volgden heb ik Mexico, Guatemala, Peru, Bolivia, Ecuador en Brazilie bezocht. Ik liep naar de Machu Picchu nog zonder gids (2 keer) reisde via de toen nog hoogste spoorlijn door het gebied van Sendero Luminoso naar Huancayo. Luisterde de melancholieke muziek van Los Kjarkas live in La Paz. Voor mij zijn Peru en Bolivia de mooiste landen. IK ben echter al sinds 1998 niet meer in Midden of Zuid-Amerika geweest. Daarna de bergen in, en veel, heel veel, Azie. En eind dit jaar weer even terug. Een nieuw land, Cuba! Waar ik heel erg naar uitkijk!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Piet

   25 januari 2017 om 08:25

   Wat gaaf, Cuba! Daar heb ik veel goede verhalen over gehoord :-). Al vast heel veel plezier!

   • NannyC Reismeisjenl

    02 september 2018 om 12:41

    Cuba is super!!!

 • Dominique || dominiquetravels.com

  24 januari 2017 om 19:46

  Zuid-Amerika is zo groot. De landen in Zuid-Amerika ook, dus ik blijf een bezoekje van drie weken of twee weken steeds uitstellen en ik blijf maar terug gaan naar Azie. Midden-Amerika is ook een leuke hapklare bestemming, maar op de één of andere reden blijf ik Zuid-Amerika verder uitstellen!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   25 januari 2017 om 08:27

   Dat hadden wij dus langere tijd ook! Azië blijft ook favoriet ja, maar wie weet waar je over een paar jaar bent geweest ;-).

 • Robert | Traveljunks

  24 januari 2017 om 20:30

  Ik kan tussen de twee geen keuze maken. Verschillend ja, maar ook nee. Brazilië zijn al 5 Midden-Amerikaanse landen in één ;-) Ik denk dat Zuid-Amerikaanse landen gemiddeld wat moderner zijn, maar dat kan ook mijn gevoel zijn. In Midden-Amerika is Nicaragua mijn favoriet, al vond ik het in 2005 nog niet echt toeristische Panama ook helemaal geweldig. Patagonië vond ik denk ik het meest indrukwekkende gebied wat ik in Latijns-Amerika bezocht, maar ook dat maakt niet het hele werelddeel beter dan het andere.. Lastig zeg ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Robert | Traveljunks

   25 januari 2017 om 08:28

   Haha, daar heb je een punt ;-). Wat is Brazilië onwijs groot he?! Panama lijkt mij ook heel gaaf trouwens.

 • Jeroen

  25 januari 2017 om 07:11

  Ik ga eens op onderzoek uit dit jaar denk ik :-D

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   25 januari 2017 om 08:28

   Haha! Lijkt me een heel goed plan Jeroen :-).

 • lot

  10 januari 2020 om 13:46

  Hoi ik heb een vraag wat voor landschapen zij er in zuid amerika

  Beantwoorden

 • Kristel

  04 maart 2020 om 09:30

  Peru en Colombia vond ik fantastisch, maar ook erg benieuwd naar Midden-Amerika. Dat wil ik dit jaar gaan ervaren. Helaas deze keer maar (ruim) 2 weken vakantie. Welk land in Midden-Amerika raad je aan voor zo'n relatief korte tijd? En heb je ervaring met reizen in Midden-Amerika in september? Bedankt voor je reactie alvast!

  Groetjes,
  Kristel

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.