De Taj Mahal in India: een complete reisgids

Reismeisje 16 april 2020

Taj Mahal

De Taj Mahal. Dat magische gebouw in het nóg magischer India. Een land dat fascineert. Zelfs op afstand. Ik weet niet wat het is met India, maar ik heb er een speciale band mee. En dat is iets wat ik vaker bij reizigers hoor; die connectie met India. Ondanks dat ik verschillende keren naar India ben gereisd, krijg ik nog steeds mijn vinger niet achter dat land. Achter de cultuur, gebruiken en ongeschreven normen en waarden. Misschien is dát wel wat zo fascineert; dat wij als westerlingen nooit écht kunnen begrijpen hoe het is om in een land als India op te groeien en te leven… Hoe dan ook; ik heb mooie herinneringen aan mijn reizen naar India. De Taj Mahal is er één van. Hoewel waarschijnlijk het meest toeristisch in heel India, is het onwijs het bezoeken waard. Het is één van de mooiste gebouwen die ik ooit heb gezien! In dit artikel neem ik je er graag mee naar toe en deel ik al mijn persoonlijke reistips voor de Taj Mahal met je.

Agra

Reizen naar Agra

De Taj Mahal ligt in de stad Agra. Een stad in de deelstaat Uttar Pradesh, ten zuidoosten van de hoofdstad New Delhi. Grote kans dat je nog nooit van Agra hebt gehoord, als je nog niet eerder in die regio bent geweest. Net als met zo veel grote steden ter wereld, kennen we ze hier niet en wonen er toch onwijs veel mensen. Zo ook in Agra. Bijna 16 miljoen maar liefst! En dat merk je als je in Agra rond loopt. Het is er druk. Chaotisch. Overweldigend voor je zintuigen. Typisch India dus Knipogen. Je bereikt Agra het beste vanuit New Delhi. Er zijn verschillende opties qua vervoer. Ik raad je aan de vroege ochtendtrein te nemen, die vertrekt vanaf het grote treinstation: New Delhi Railway Station (NDLS). De trein naar Agra doet er een kleine 2 uur over en een kaartje kost je rond €4 per persoon. Er zijn mogelijkheden om je treinkaartje van tevoren online te kopen, maar eerlijk? Ik raad het je niet aan. India is één van die landen waar je als reiziger veel dingen het beste face to face kunt regelen. En zeker kaartje voor bussen en treinen. De meest praktische manier is via je accommodatie; vraag een dag van tevoren of ze een kaartje voor je kunnen regelen. Dat kost je een euro extra, maar dan weet je zeker dat het geregeld wordt. Een alternatief is dat je je treinkaartje zelf gaat kopen. In het geval van de trein naar Agra kan dit bij het grote treinstation (NDLS). Je vindt de balies in het gebouw bovenin, maar vergeet niet dat het een enórm gebouw is. Trek er zeker 1.5 uur extra voor uit om zeker te zijn dat je de trein naar Agra niet mist. Mijn tip: laat je accommodatie in New Delhi het voor je regelen.

Agra baby Taj

Er zijn best wat reizigers die de Taj Mahal op een dag uitstapje vanaf New Delhi bezoeken. Het is een optie, maar ik raad het je zeker niet aan. Los van het geregel en gehaast, zie je de Taj Mahal niet op haar mooist. Simpelweg omdat je op z’n vroegst ergens in de loop van de ochtend in Agra aan zult komen. Daarnaast heeft Agra zeker nog een aantal andere bezienswaardigheden, die de moeite van het bezoeken waard zijn. Zelf ben ik 3 dagen in Agra gebleven en dat vond ik perfect. Zeker omdat we in een heel fijn hotel verbleven, met een heerlijke binnentuin: Hotel Sheela. Dit hotel ligt letterlijk 100 meter van de East Gate van de Taj Mahal (één van de ingangen). Midden in waar je als toerist praktisch wilt zitten, maar wél heerlijk rustig. Zodra je de poorten van Sheela door loopt, is het groen en stil. De kamers zijn goed, het ontbijt is lekker en ’s avonds kun je er ook nog proosten met een biertje en lokale curry. Een aanrader! Je boekt hier al een double vanaf €9.

Agra hotel Sheela

Taj Mahal historie

Achtergrond van de Taj Mahal

Veel mensen denken dat de Taj Mahal een gebedshuis is. Of een Hindoestaanse tempel. Een paleis misschien zelfs. Niets is minder waar. De Taj Mahal is namelijk een mausoleum. Een islamitisch mausoleum wel te verstaan. Als je goed kijkt naar de bekende foto’s van de Taj Mahal, zie je het ook: er prijkt een half maantje symbolisch boven op het bouwwerk en in het witte marmer vind je eindeloos veel kalligrafieën uit de Koran. Shah Jahan liet de Taj Mahal in de 17de eeuw bouwen als laatste rustplaats voor zijn vrouw Mumtaz Mahal. Zij was in 1631 gestorven in het kraambed en de Taj was Jahans eerbetoon aan haar. Na zijn dood, is het lichaam van Jahan bij dat van zijn vrouw geplaatst. Tot vandaag de dag kun je nog steeds de tombe bezoeken waar Jahan en Mumtaz begraven liggen. Los van dit bijzondere liefdesverhaal, is het vooral de architectuur en manier waaróp de Taj Mahal gebouwd is, waardoor miljoenen mensen jaarlijks de weg naar Agra vinden. Vanaf een afstand is de Taj al prachtig. Symmetrisch. Statig. Overdadig. Het fascinerende aan het gebouw is echter, dat hoe dichterbij je komt, hoe mooier het wordt. Al het marmer, prachtige mozaïek en de inscripties van de Koran. Je blijft gewoon maar kijken! Daarnaast verandert de Taj Mahal bijna elke 5 minuten. Door de lichtval. Het is moeilijk uit te leggen, maar door de reflecties van het marmer en gesteente in combinatie met de zon en het water (de Taj ligt aan een rivier), verandert het gebouw steeds weer van kleur. Soms subtiel, soms totaal abrupt. Echt ongelofelijk mooi!

Taj Mahal east gate

Tickets voor de Taj Mahal

Omdat de Taj Mahal zo ontzettend populair is onder toeristen, kun je er niet simpelweg naar binnen wandelen. Een aantal jaren geleden was het zelfs verplicht om je toegangskaartje een aantal dagen van tevoren te regelen. Dat is op dit moment niet meer zo, maar ik raad je zeker aan je kaartje voor de Taj Mahal een dag van tevoren te kopen of op de dag zelf zo vroeg mogelijk. Dat kan bij één van de ticket offices, die je bij de 3 gates van de Taj Mahal vindt: East, West en South. West is by far het drukste en South gaat over het algemeen pas tegen 8 uur ’s ochtends open, dus ik raad je East aan. De kantoortjes openen vanaf één uur vóór zonsopkomst en sluiten bij zonsondergang. Het ligt erg aan het seizoen waarin je reist of het er druk is. Ik heb verhalen gehoord van mensen die letterlijk uren in de rij hebben gestaan, maar die ervaring heb ik zelf niet. Een kaartje voor de Taj Mahal kost rond €13 per persoon voor toeristen. Daarmee kun je tussen zonsopkomst en zonsondergang van de Taj genieten. Mocht je de tombe willen bezoeken, moet je een additioneel kaartje á €2.50 per persoon kopen. Let tot slot op dat je geen toegangskaartje koopt voor vrijdagen. Dan is de Taj Mahal namelijk gesloten. Er lopen genoeg mensen rond de Taj die je proberen op te lichten. Kijk daar dus voor uit.  

Taj Mahal reistips

Reistips voor de Taj Mahal

Dan een aantal aanvullende tips voor het bezoeken van de Taj Mahal. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

- Allereerst raad ik je aan vóór zonsopkomst de Taj Mahal binnen te lopen. Aangezien wij bij Hotel Sheela (zie hierboven) verbleven en dit vrijwel naast de East Gate is, ben ik via die zijde de Taj Mahal binnen gekomen. In vergelijking met West is het hier een stuk rustiger. Zorg echt dat je er bent als de zon nog net niet op komt. Los van dat het er dan rustiger én koeler is, is het zien opkomen van de zon bij de Taj Mahal een ervaring die je nooit meer vergeet! Adembenemend mooi is ‘t. Je ziet het bouwwerk dan letterlijk voor je ogen veranderen van kleur en intensiteit.

- De beste reistijd om de Taj Mahal te bezoeken is in de basis tussen oktober en maart. Simpelweg omdat het er dan niet regent. Het kan er echter wél onaangenaam heet zijn, zoals in veel delen van India. Een goed alternatief is maart-april. Je zit dan nog in het staartje van het beste en daarmee hoogseizoen, maar het is er net wat minder heet.

- Neem geen tas mee of een klein buideltasje. De beveiliging bij de Taj Mahal is flink. Tassen zijn niet toegestaan en moet je in een locker stoppen. Als het eventjes kan, zou ik dan ook geen tas mee nemen. Hooguit een klein buideltasje. Dat bespaart een hoop tijd en gedoe.

Taj Mahal achterzijde

- Bekijk de Taj Mahal vanaf de achterkant, samen met locals. Dit is echt een leuke tip! Voor je de East gate in loopt, zie je een weg naar rechts; deze loopt richting de rivier Yamuna. Blijf lopen en houd de Taj gewoon aan je linkerhand. Je komt onderweg veel locals tegen en ineens ben je er; aan de achterzijde van de Taj Mahal. Aan het water, tussen de locals. Superleuk om hier aan het einde van de middag wat tijd door te brengen. Er zijn ook locals hier die je met een provisorisch bootje een stukje de Yamuna op willen peddelen. Als je een bijzondere foto wilt maken, is dit zeker een tip!

- Lees je in, maar boek geen tourtje. Er worden veel tourtjes bij de Taj Mahal aangeboden. Ondanks dat je dan zeker veel leuke info over de Taj te horen krijgt, raad ik het niet aan. De groepen toeristen zijn enorm en het tempo is traag. Je ervaring van de Taj wordt daarmee een stuk minder persoonlijk. Lees je van tevoren gewoon goed in en neem eventueel een reisgids mee bij je bezoek aan de Taj.

India2

Tot zo ver mijn tips voor een bezoek aan de Taj Mahal. Één van de mooiste gebouwen die ik ooit gezien heb. Ondanks alle toeristen is het het bezoeken meer dan waard! Overweeg je naar India te reizen en de Taj Mahal te bezoeken? Dan heb ik tot slot nog wat aanvullende tips qua voorbereiding voor je:
- Vliegen naar New Delhi kan rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. Een retour vliegticket boek je al vanaf €400 per persoon. Bekijk hier de beste vliegtickets naar India.

- Reis met de Lonely Planet van India. Onmisbaar vond ik ‘m! Bekijk hier de Lonely Planet van India.

- Als vrouw is het verplicht je schouders en benen te bedekken. Ik raad je aan een grote omslagdoek mee te nemen. Bekijk hier omslagdoeken.

- De Taj Mahal, en in bredere zin India, is onwijs fotogeniek. Ik raad je dan ook echt aan een goede camera mee te nemen. Daar ga je zó onwijs veel plezier van hebben Lachen! Ik heb zelf een Nikon D3400, waarvan de D3500 de opvolger nu is; een eenvoudige, lichte, handzame spiegelreflex camera waar je heel mooie foto’s mee kunt schieten. Bekijk hier de Nikon D3500.

Wil je meer weten over de beste reistijd voor India, reiskosten en feestdagen? Neem dan een kijkje op de landinformatie pagina van India. Vertel, ben jij al eens in India geweest? Of misschien wil je er nog eens graag naar toe reizen?

Tenzing Travel - India

@Azië @India #Taj Mahal #India #agra #reistips

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.