Veilig reizen door overweldigend India

Reismeisje 20 november 2019

India

India. Het was ooit mijn eerste verre reis. Mijn allereerste keer backpacken. Man man, wat vond ik dat spannend! En dan aankomen op het vliegveld van Delhi. Een stad met meer inwoners dan wij in ons hele land hebben. Bijna 20 miljoen mensen leven er. Tot op de dag van vandaag was de schok om ergens aan te komen niet groter dan daar in India. Het contrast is gewoon zó enorm groot! Sinds die eerste reis ben ik vaker naar India gegaan. Dat is het fascinerende aan dat land; als je er bent wil je soms gillend weg rennen en als je weer thuis bent wil je je volgende reis naar India al vast boeken. Het is er gruwelijk en prachtig tegelijk. Vol tegenstellingen.

India veiligheid

Veiligheid in India

Regelmatig wordt me gevraagd of India wel veilig is om doorheen te reizen. Zeker sinds een aantal jaren geleden een aantal verkrachtingen in India bij ons in de media verschenen. Westerse vrouwen waren het. Vrouwen die een mooie reis door India gepland hadden en voor hun leven getekend terug keerden. Afschuwelijk. Ik snap dat dit appelleert aan het onveilige imago van India. Dat is logisch. Tegelijkertijd is het zoals met veel van dit soort vreselijke gebeurtenissen; het zijn excessen. Ja, ze komen voor. En ja, waarschijnlijk vaker dan bij ons het geval is. Om verschillende redenen. En toch weiger ik er mijn beeld van een land als India door te laten inperken. Door de aandacht die dit soort nare gebeurtenissen in de media krijgt, ontstaat een eenzijdig beeld. Een beeld van angst, extreme onveiligheid en een barbaarse samenleving. Los van dat ook ik steeds opnieuw geschokt ben door de extreme verschillen tussen arm en rijk en het overheersende kastensysteem wat die verschillen in stand houdt, is India zo veel meer dan dat. Dan die negatieve geluiden. India is kleurrijk. Cultureel rijk en open. De mensen zijn enorm geïnteresseerd in je en overal word je uitgenodigd voor een kopje ‘chai’. Ze delen. Met elkaar en met jou als buitenlander. Hun levensvisie en hun verrukkelijke eten. India is enorm divers. Van de machtige pieken in het Noordelijke Ladakh tot de meanderende watertjes in Kerala. De mensen zijn er puur. Werken hard en streven naar een gelukkig leven met hun familie. Net als overal ter wereld.

India kleding

Waar kun je op letten?

Een reis naar India zou ik dan ook nog steeds aanraden. 100%. Het zal je niet onberoerd laten. In positieve zin. Er zijn wél een aantal dingen waar je qua veiligheid (in brede zin) tijdens een reis door India op kunt letten:

- Pas je aan aan de lokale kledingvoorschriften. Zeker voor vrouwen raad ik dit aan. Dus: bedek je schouders en draag een lange broek of rok. Zelf draag ik in India graag een luchtige lange rok met een shirtje en drapeer ik een lange shawl over mijn schouders. Hoewel Indiase vrouwen dan wel weer met een ontblote buik lopen, is niet gebruikelijk om je benen en schouders te laten zien.

- Spreek van tevoren prijzen af. Vooral als je gebruik maakt van een lokale taxi of riksja. En wees heel duidelijk waar je heen wilt. Als je het gevoel hebt dat het te lang duurt of dat je in de verkeerde richting gaat; stap uit.

- Drink nooit water uit de kraan, weiger ijsblokjes in je drinken en eet geen ongeschild fruit of sla. India staat bekend vanwege de slechte hygiëne. Dat kan ik beamen. Het is er, naar onze maatstaven, niet bepaald schoon en veel reizigers lopen een keer diarree of voedselvergiftiging op. De grootste boosdoener is verontreinigd water. Koop flessen bronwater óf neem je eigen waterfilter mee. Het waterfilter van Sawyer is top. Het is een soort bidon, waar een sterk filter in zit waarmee je water ter plekke kunt zuiveren. Een aanrader als je veel reist.

 

Bekijk hier het Sawyer waterfilter vanaf €87

Tot slot, geniet vooral van je reis door India. Het is een prachtig land dat enorm veel te bieden heeft! Voor meer informatie kun je kijken op de landinformatie pagina over India. Vertel, ben jij al eens in India geweest?

Tenzing Travel - India

@Azië @India #India #reizen #veiligheid #reistips

1 reactie

  • Jacoline Peek

    06 december 2019 om 19:50

    Hoi Wendy, of ik al in India geweest ben? Nee, het staat al jaren op mijn verlanglijst en in februari 2020 gaat het gebeuren, met andere ondernemers, managers, om fysieke, mentale uitdaging aan te gaan op persoonlijk en zakelijk vlak in een prachtige natuur bij de Himalaya en langs de Ganges met topgidsen, wandelen, klimmen, raften...... Wie wil er na het lezen van je blog nou niet meer naar toe? Ik wel, dank voor je artikel.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.