Reizen en voorbereiding: hoe voorkom je stress?

Reismeisje 28 februari 2020

Reizen voorbereiding2

Reizen en stress. Het lijken twee tegengestelden. Niet kloppend bij elkaar. Reizen is immers iets leuks! Iets wat je graag doet, bewust geld voor opzij zet en waar je blij van wordt. Dat is allemaal waar en tegelijkertijd kun je soms tóch reis stress ervaren. Op verschillende manieren. In de voorbereiding én tijdens het reizen zelf. Hoewel ik van nature niet iemand ben die snel gestresst is, herken ik dit wel. Het gevoel dat er een bepaalde druk op zit. Om dingen goed te regelen, voor te bereiden of op een bepaalde datum op plek X te zijn. Regelmatig krijg ik hier vragen over. Over hoe ik daar mee om ga. En dus leek het me leuk daar een persoonlijk artikel over te schrijven. Vandaag dus mijn persoonlijke tips over hoe om te gaan met stress in relatie tot reizen. In dit artikel zoom ik in op de voorbereiding van een reis.

Tips vóór je op reis gaat

Je hebt het vliegticket geboekt. Misschien ligt de Lonely Planet al klaar. Tja en dan? Heb je overal wel aan gedacht? Mis je niets? Is die ene regio wel veilig genoeg om naar toe te reizen? Toch nog even die vaccinatie tegen rabiës gaan halen? En zo zijn er tientallen vragen, die in de voorbereiding van een reis op kunnen komen en voor een gevoel van stress kunnen zorgen. Mijn ervaring is dat dit allemaal te ondervangen is. Juist in deze fase. Simpelweg door je goed voor te bereiden en praktisch te denken. Het hangt natuurlijk van je exacte bestemming af, maar ik geef je graag een aantal tips waar je bij vrijwel elke reis in de voorbereiding iets aan hebt. Komen ze!

Visa regels

#1 Doe tijdig goed onderzoek naar visum regels

Dit is echt onwijs belangrijk! Het laatste wat je wilt is op het vliegveld van je bestemming aan komen en worden geconfronteerd met nieuwe regels omtrent visa. Met bijvoorbeeld als gevolg dat je geen visum ‘on arrival’ meer kunt krijgen. Je zult zeker niet de eerste zijn… Ik raad je aan vóór je een vliegtickets boekt, te onderzoeken wat de actuele visum regels zijn voor het land waar je naar toe reist. Denk aan de lengte van het visum, of je ’t van tevoren aan moet vragen of niet, vereisten met betrekking tot de geldigheid van je paspoort en eventuele consequenties van andere visum stempels, die al in je paspoort staan. Dit laatste wordt snel over het hoofd gezien en is toch heel bepalend. Zo kan ik een ESTA voor de Verenigde Staten niet eenvoudig online aanvragen, omdat ik een visum van Iran in mijn paspoort heb staan. Het is maar één voorbeeld en zo zijn er heel wat meer. Check dus goed van tevoren wat visum regels zijn en eventuele beperkingen. Dat kun je doen via een (online) visumdienst, zoals KES. Op hun website vind je van onwijs veel bestemmingen de actuele visum regels.

Bekijk hier actuele visum regels wereldwijd

Vaccinaties reizen

#2 Start 2 á 3 maanden voor vertrek met vaccinaties

In veel verre landen komen, helaas, nog ziektes voor die we in Nederland niet meer veel zien. Ik raad je dan ook zeker aan je goed te laten informeren over vaccinaties tegen dit soort ziektes. Die verschillen uiteraard per bestemming, maar als je regelmatig verre reizen maakt zijn inentingen tegen Hepatitis A/B, gele koorts en DTP (difterie, tyfus en polio) aan te raden. Je bent dan in veel gevallen meteen jaren beschermd. Ik heb zelf ook nog een rabiës behandeling gehad, waarbij je een cyclus van 3 vaccinaties krijgt en meer beschermd bent tegen hondsdolheid op reis. Wees je er echter wél bewust van dat het bij sommige vaccinaties, waaronder rabiës, zo is dat je nog steeds een antigif dient te krijgen als je het op loopt. Je hebt dan alleen iets langer de tijd om naar een ziekenhuis te komen. Ook zit er een groot verschil binnen een bestemming in waar je heen reist. Zo komt malaria vrijwel niet aan zee, in grote steden en op grote hoogte voor. Er zijn landen waar het advies voor een vaccinatie wordt meegegeven op basis van één regio. Wees dus wel kritisch. Hoe dan ook, verdiep je 2 á 3 maanden vóór vertrek in de vaccinaties die worden aangeraden en maak je eigen beslissing.

Bekijk hier alle vaccinaties voor alle landen

Backpacken2

#3 Pak minimalistisch en slim

Naar gelang de jaren zijn verstreken, ben ik tijdens reizen minder spullen mee gaan nemen. Veel minder. In herinner me van mijn allereerste reizen dat mijn backpack tot de nok toe gevuld was. Zwaar en onpraktisch. En bij terugkomst had ik minstens 1/3 van wat ik had mee genomen niet eens gebruikt! Ik leerde als snel dat er heel weinig is wat je niet óók ter plekke kunt kopen. Als het moet. En kleding kun je vaak voor een paar cent laten wassen bij je accommodatie. Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk ook spullen die je absoluut bij je wilt hebben. Waarvan het de nodige stress op kan leveren als je ’t vergeten bent. Ik raad je in elk geval aan om ‘slim’ te pakken. Altijd te kiezen voor praktisch boven leuk. ‘Leuk’ is midden in de jungle van Peru ineens niet zo belangrijk meer. Ik zet een aantal van mijn favoriete én belangrijkste reis spullen voor je op een rijtje:

Reizen backpack

Backpack. Tja, dat is natuurlijk het omhulsel. Misschien een open deur, maar wel een heel belangrijke! Ik reis zelf al jaren met dezelfde, blijkbaar onverwoestbare backpack van Nomad Knipogen. Mocht je op zoek zijn naar een goede backpack, zou ik zeker even goed vooronderzoek doen. Dan heb je er jaren plezier van. Let bijvoorbeeld op verstelbare schouder- en heupbanden, de mogelijkheid van verschillende compartimenten, het aantal liters qua inhoud (ik heb zelf een 65 liter backpack) én een geïntegreerde regenhoes.

Bekijk hier een breed assortiment backpacks vanaf €49.95

Tent reizen

Een tent. Ik houd van kamperen. Zelfs als ik backpack. Los van dat het ook aardig wat geld kan besparen in duurdere landen, is het ook nog eens superhandig om je eigen tent bij je te hebben. Voor tijdens mooie hikes in Argentinië, slapen op de stranden van Frans Polynesië óf reizen door ruig Nieuw-Zeeland. Ik heb zelf een lichtgewicht tent van Jack Wolfskin, maar er zijn legio opties. Ik raad je aan om te kiezen voor een tent die onder de 2 kg weegt.

Bekijk hier lichtgewicht tenten tot 2 kg

Jungle klamboe

Klamboe. Heel handig in landen waar malaria voor komt. Dan kun je hier niet zonder. Zeker als je in wat eenvoudige accommodatie verblijft, waar veelal geen klamboe boven je bed hangt. Ik gebruik een klamboe echter ook in de jungle of andere gebieden waar veel beestjes voor komen. Ideaal!

Bekijk hier verschillende soorten klamboes

Hiken nacht

Hoofdlamp. Onmisbaar als je graag in wat meer afgelegen gebieden reist. Een lampje dat je op je hoofd kunt zetten. Ik heb er onwijs vaak plezier van gehad tijdens hikes of verblijven in de jungle. Ik heb er zelf één van Petzl, waar ik al jaren tevreden over ben. Tip: ga voor een oplaadbaar hoofdlampje door middel van USB. Superhandig!

Bekijk hier de hoofdlampjes van Petzl

Ereader

E-reader. Echt mijn allerbeste aanschaf ever! Ik lees erg graag en sleepte tot een aantal jaren geleden altijd verschillende boeken mee in mijn backpack. Die ruilde ik dan om voor andere boeken. In boeken cafés onderweg. Op zich heeft dit natuurlijk ook z’n charme, maar praktisch was het niet echt. Nu heb ik sinds een aantal jaren een e-reader, waarop ik oneindig veel kan lezen. Ook tijdens reizen. Ideaal. Ik heb zelf een e-reader van Kobo, wat ik perfect vindt omdat je voor nog geen tientje per maand daarbij onbeperkt beschikking hebt over boeken.

Bekijk hier de e-readers van Kobo

Geld reizen

#4 Regel je geldzaken tijdig

Niets is zo vervelend als op reis zijn en geen geld uit de muur kunnen trekken… Hoewel je dit niet altijd voor 100% kunt voorkomen, zijn er zeker dingen die je in de voorbereiding van je reis kunt regelen. Zorg sowieso dat je pas op ‘wereld’ staan. Dat kun je gewoon online of via je bank app regelen. Zet dan meteen je pin limiet iets hoger. You never know. Verder raad ik je aan Amerikaanse dollars mee te nemen op reis. Dat hoeft niet veel te zijn, maar voor de gevallen dat er echt geen geld uit de muur meer komt. Dollars nemen ze vrijwel overal aan. Ik bestel zelf meestal bijvoorbeeld $250 bij GWK op Schiphol. Dat haal ik dan af voor ik het vliegtuig in stap.

Reismeisje3

#5 Print belangrijke documenten uit en mail ze

Zorg dat je altijd kopietjes van je paspoort bij je hebt. Net als van je rijbewijs, zorgverzekering pas en andere belangrijke papieren. Ik mail ze mezelf ook vaak even toe of ik geef ze af bij mijn vader. Mocht ik ter plaatse mijn fysieke documenten verliezen, heb ik altijd iets om op terug te vallen.

Tot zo ver de voorbereiding van een reis en stress. Laat het bovenal een leuke fase zijn. Eentje waarin je je verdiept in de bestemming. Geniet van de plannen. Je reisroute samenstelt. En 5x verandert. Reizen is iets leuks Lachen en niet iets waar je stress van moet hebben.

Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart? Heb je nog nuttige aanvullingen?

#reizen #reistips #vaccinaties #backpacken

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.