De mooiste vervoersmiddelen op reis

17 december 2014

Bij ons is een auto een auto en een fiets een fiets. Althans voor de meeste mensen ;-) . Ook hier zie je soms 18-jarigen rondrijden in gepimpte auto’s waarvan je je afvraagt bij welke snelheid ze zullen opstijgen, gelet op de grootte van de spoiler achterop de auto. Maar dat is de uitzondering. Net als in veel andere landen. Ook zijn er landen waarbij het echt niet uit lijkt te maken hoe de auto eruit ziet. Gedeukt en gebutst, vol met krassen en de bekleding onder de vlekken. Als je maar op je plek van bestemming aankomt, zo lijkt de gedachte te zijn. Maar het kan ook anders. In sommige landen zijn ze supertrots op hun auto. Of het nou gaat om de chauffeur van een bus, de eigenaar van een taxi of de berijder van een riksja, ze willen dat hun bolide er tiptop uit ziet! De ene versiering is nog mooier dan de ander, de bekleding wordt nog even gepoetst voordat je instapt en een wasbeurt in de ochtend is standaard. Alles om klanten hun vervoersmiddel in te lokken. Vandaag een aantal landen waar je als een keizer vervoerd wordt in lokale vervoersmiddelen :-) .

Written by Gerben

Shikara in Kashmir, India.
Kashmir is India’s nationale trots, het Giethoorn van het subcontinent. Op Dal Lake vindt je er prachtige houseboats op het water. Deze zijn ontstaan uit de tijd dat de Engelsen geen huizen mochten bezitten in India. Daarom lieten ze woonboten bouwen op het water. Sommige van die boten liggen er nog steeds en het is een prachtige plek. Niet zo gek dat de meeste toeristen in Kashmir dan ook hier op afkomen. Wil je je verplaatsen over het water, dan heb je een water-taxi nodig oftewel een shikara. Dit zijn prachtig gekleurde gondels met een overkapping. Bij aankomst aan het waterfront, wemelt het van de bootjes. En allemaal willen ze jou graag vervoeren ;-) . Probleem is alleen: hoe zorgen ze ervoor dat jij nou net in hun bootje stapt? Nou, door ‘m zo mooi mogelijk te maken! Daarom is de een nog mooier en geschilderd dan de ander en zijn sommige kussens op de boot nog dikker dan de ander. Mooi vervoersmiddel.


Vervoersmiddel riksja Bangladesh

Riksja in Bangladesh.
Ooit gehoord van Dhaka? Nee? Dit is de hoofdstad van Bangladesh. Er wonen (officieel) maar liefst 14 miljoen mensen. Dhaka is misschien nog wel meer een gekkenhuis dan de Indiase metropolen. De stad zit continu vertopt en smog is er haast permanent. Zelfs met de normaal zo handige riksja, die tussen het verkeer door kan manoeuvreren, sta je hier muurvast. Er rijden er letterlijk miljoenen. Wiel aan wiel. De meeste fietsers zijn straatarm en huren de fiets bij iemand aan wie ze dagelijks een X bedrag voor de huur betalen. Naast goede service om maar zo veel mogelijk klanten te trekken, proberen ze hun riksja’s zo mooi mogelijk te versieren. Je weet namelijk maar nooit of het helpt ;-) . Mocht je hier een keer komen, dan is een ritje in zo’n vervoersmiddel zeker de moeite waard. Tip: spreek uiteraard van tevoren wel een goede prijs af..


Met de bus in Pakistan.
Oké, ik ben hier nog niet geweest, maar wat ik er over gehoord heb is dat de bussen hier van top tot teen versierd zijn. Net als in India trouwens. De cabine is bekleed met stof, hangertjes, slingers, beeldjes, kettingen, tierelantijntjes en…..een radio die continu op maximaal staat. Alles blinkt. Alleen de snelheids- en benzinemeter doen het niet… Neem plaats en laat je met trots vervoeren. Vergeet alleen je oordoppen niet...


Vervoersmiddel jeeppney Fillipijnen

Jeepney’s op de Filippijnen.
In de Filippijnen met het OV, dat is niet bepaald een straf. Want hier hebben ze jeepney’s! Ooit van gehoord? Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben de Amerikanen het meeste van hun spullen achtergelaten op de plekken waar ze gelegerd waren. Zo ook in de Filippijnen. Dat betekende dat er ineens een heel wagenpark stond aan (verlengde) legerjeeps. En die handige Filipino’s wisten daar wel raad mee :-) . Ze hebben ze opgeknapt en compleet versierd zodat ze er echt te gek uit zien. De één is werkelijk nog mooier dan de ander. De eigenaars zijn dan ook echt supertrots op hun auto. Tegenwoordig zijn er lokale bedrijven die deze auto’s namaken. Je stapt achterin in en neemt plaats op een van de twee banken aan de zijkant. En binnen no time heb je contact met de locals die het te leuk vinden dat jij ook, net als hen, reist met lokaal vervoer. Echt een te gek vervoermiddel!  

Dat zijn wat mij betreft de meest bijzondere vervoersmiddelen die ik op reis ben tegen gekomen of nog hoop te gaan tegenkomen. Heb jij nog aanvullingen?  

#reizen #India #Azie #Filipijnen #Kashmir #reistips #transport #bangladesh

5 reacties

 • Sieds | siedsmytravels.nl

  17 december 2014 om 10:31

  Leuke post! :) Zelf ken ik nog de Chickenbus, deze bus is wel wat te vergelijken met de Jeepney, maar toch even anders. Je ziet de Chickenbus veel in Midden-Amerika (ook in Guatemala waar jullie naar toe gaan.. ;)) en in Venezuela heb ik ze ook gezien. Het zijn oude Amerikaanse schoolbussen die in allemaal verschillende opvallende kleuren zijn opgepimpt. De bussen vervoeren veel passagiers inclusief hun de koopwaar. De naam Chickenbus komt doordat de bussen vaak propvol zitten en het net dan net lijkt of een lading vol kippen wordt vervoerd.. ;) Veel backpackers maken er ook gebruik van, omdat je dan tussen de locals zit én het is spotgoedkoop! :)

  Beantwoorden

 • Rianne

  17 december 2014 om 15:04

  Grappig om te lezen! In Thailand zijn inderdaad ook veel versierde bussen & vrachtwagens. Staat zo gezellig op straat, een stuk beter dan hier haha!

  Beantwoorden

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  17 december 2014 om 16:16

  Die shikara's doen me heel erg denken aan de drijvende tuin Xochimilco in Mexico Stad. Dacht ook eerst dat ze dat waren. Grappig :)!

  Beantwoorden

 • Coen Sloet

  18 december 2014 om 15:50

  Zelf heb ik een paar keer een live-aboard op de Malediven meegemaakt in een (redelijk nieuwe) authentiek gemaakte Maldiviaans ontworpen houten boot. Met daarbij een dhoni die de duikspullen vervoerde. Erg leuk om op deze manier te varen in plaats van de grote moderne boten (en er wordt niet ingeleverd op luxe!).

  Beantwoorden

 • Tikva

  18 december 2014 om 17:12

  Ik hou van vreemde vervoersmiddelen, leuke post daarom! Ook in de filipijnen behalve de jeepneys zijn speciale moto riksja's waar je naast de motor een karretjes hebt voor 4 personen. Je bent dan zo breed als een auto. We kwamen ze tegen op het caramoan schiereiland en had het idee dat het ze daar door een of andere gast in elkaar gelast werden. In Laos heb je natuurlijk nog de songthaew die redelijk vergelijkbaar is met de jeepney. Chickenbus inderdaad in zuid en midden amerika. Oude gepimpte amerikaanse schoolbussen, altijd gezellig.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.