Vervoertips op reis

Reismeisje 10 januari 2014

Vervoertips

Als backpacker zul je niet snel een auto huren; tenminste, meestal niet. Ik doe ’t soms ook hoor; zeker in een land als bijvoorbeeld India zijn de prijzen idioot laag, dus waarom zou je ook niet :-)? Maar in verreweg de meeste gevallen beland ik toch echt tussen de lokale bevolking en kippen in een bus of trein. En eerlijk gezegd vind ik dat ook het leukste! Reis jij ook regelmatig met het openbaar vervoer als je op reis bent? Dan heb je misschien iets aan de volgende tips!

Stuur iemand vooruit. 

Het klinkt misschien een beetje decadent, maar stuur als het even kan iemand vooruit om een bus- of treinkaartje voor je te kopen. Het meest voor de hand liggend is iemand van het hotel waar je verblijft. Zeker in Azië en Afrika is dit heel normaal om te vragen en het bespaart een hoop gedoe. Het kaartjes-systeem is na al dat gereis nog steeds volledig onduidelijk voor mij :-). Een local weet vaak exact waar de kaartjes te koop zijn en hoeveel je maximaal moet betalen. Neem van mij aan, als je dit zelf uit wilt vogelen ben je soms serieus een paar dagen verder.

Let op klassen.

In Nederland hebben we in de trein een eerste en tweede klasse. In veel andere landen zijn er echter veel meer. Zo heeft India er bijvoorbeeld zes en soms zelfs nog meer. Dat komt door de enorme afstanden die je soms af legt; daar hebben ze dan ook verschillende ‘sleeper’ wagons voor. Informeer van tevoren dus even goed welke klassen er zijn en welk prijsniveau daar tegenover staat. Voor je ’t weet hobbel je 20 uur op een houten plankje…

Neem eten, drinken & wc papier mee.

Als je van plan bent een ritje van 8 uur of meer in een bus af te leggen, doe je er verstandig aan wat te eten en drinken mee te nemen. Bussen die een flinke afstand af leggen stoppen vaak wel regelmatig bij stalletjes en eettentjes, maar dat zijn niet altijd de meest hygiënische plekken zullen we maar zeggen :-). Een paar droge crackers en een fles water zijn dan wel fijn. En wc papier…Altijd handig!

Gedeelde busjes.

In veel verre landen is er ook nog een soort middenweg tussen goedkoop openbaar vervoer en een snelle rit; gedeelde busjes! Ideaal! Meestal zie je die busjes gewoon kris kras rond rijden en brutaal mensen in ’t busje slepen. Als je bij je hotel vraagt om zo’n busje, komen ze je vaak wel ophalen. Je betaalt iets meer dan voor een gewone bus natuurlijk, maar als je wat sneller wilt reizen is dit wel vaak een goede optie. Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voor je echt vertrekt. Die busjes rijden vaak net zo lang rond tot ze helemaal gevuld zijn :-).

Slotjes op je tas.

Houd je backpack altijd goed in de gaten. Soms is er geen ruimte om ‘m bij je te houden en gaat je tas het dak op. Op zich natuurlijk prima, maar je hebt dan helemaal geen zicht meer op wat er gebeurd. Ik doe meestal een klein slotje op de ritsen en een grote hoes er om heen. Als ze er echt iets mee willen lukt het ze waarschijnlijk toch wel, maar dit zal in elk geval de eerste ritselaars ontmoedigen. En houd je echt belangrijke spullen altijd bij je hè.

 

Reis jij ook vaak met het openbaar vervoer als je op reis bent? En wat vind je het leukste?

 

#reizen #vervoer #reistips #transport

1 reactie

  • Jana Vmh

    10 januari 2014 om 16:45

    Fijne tips! In Madeira hebben mijn vriend en ik 12u (heen en terug) op de bus gezeten om naar de andere kant van het eiland te gaan :p Terwijl het met de auto maar 2u duurt! Gelukkig zijn de meeste bussen daar luxueuzer dan hier in België en vond ik dat helemaal niet erg!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.