De leukste hotspots in Brno in Tsjechië

13 november 2015

 brno 0095

Tsjechië is al lang niet meer wat je er misschien nog van in je hoofd hebt van vroeger. Een typisch land achter het voormalige IJzeren Gordijn, waar de mensen langs de kant van de weg zelf geplukte bosbessen of asperges te koop aanbieden. Een land waar de schappen van de supermarkten halfvol zijn en waar je alleen naartoe gaat wanneer je op doorreis bent of simpelweg niet te veel wilt uitgeven aan een vakantie. Die tijd is voorbij. En dat merk je als je nu door Tsjechië reist. De opstanding van Tsjechië is misschien onopgemerkt gegaan, maar niet minder snel. Wanneer je om je heen kijkt, zie je aan niets dat je je in het voormalig Oostblok bevindt. Luxe auto’s, over het algemeen prima (snel-)wegen en modern geklede mensen in de straten van de grotere steden. Dat Tsjechië echt alle schroom van zich heeft afgegooid, maar toch ook haar charme heeft weten te behouden, heb ik in de stad Brno goed gezien. Het Utrecht van Tsjechië. Tjokvol met studenten en van een leuk middelgroot formaat. Ennnnn tal van leuke barretjes en cafés. Je bent de hoek nog niet om of er wacht alweer een volgende verassing op je. Zelfs in Amsterdam vind je niet zoveel te gekke hotspots waar je lekker, gezellig, een bakkie kunt doen of op het terras kunt zitten. Serieus! Vandaag dus een artikel over een onbekend, maar heel leuk, gezellig stadje in Tsjechië. Brno!

 brno 0094

De bars en cafés in Brno zien er supergezellig uit en het oogt allemaal hip and happening. Voor minder dan de helft van wat je gewend bent. En daar zijn wij Nederlanders ook niet vies van Tong uitsteken. Voor een paar euro krijg je hier een culinaire maaltijd waar je in Nederland (of Praag!) zou schrikken van de rekening. En de leuke sfeer in Brno krijg je er gratis en voor niets bij! Het is sfeervol, vol met studenten, smalle steegjes en klinkertjes. “Brno matters", wordt er geroepen. Volgens sommigen is Brno zelfs het Berlijn van het Oosten. Misschien gaat die vergelijking wel wat ver, maar de sfeer doet zeker aan het Berlijn van jaren geleden denken. Mocht je dus op zoek zijn naar een alternatieve stedentrip in Oost-Europa of al van plan zijn een reis door Tsjechië te maken, pak dan zeker Brno mee. En bezoek dan zeker de volgende hotspots:

 brno 9938

1. Café Morgal. Dit prachtige café bevind zich in de Morevian gallery. Het heeft binnen een klein zitgedeelte met een prachtig plafond. Buiten kun je heerlijk tafelen op het binnenplein. Tip: bestel zelfgemaakte limonade met tijm bij je eten, de max!!!!!

2. Bistro Franz. Dit pas geopende tentje is helemaal hip. Op vijf minuutjes lopen vanaf het centrale plein is dit een goede plek om even lekker bij te komen en te genieten van een drankje. En en passant mensen te kijken aan de drukke straat waaraan het ligt. Je vindt Bistro Franz aan de Veveri 14. En heb je na een drankje zin in (nog) een bakje koffie? Een paar winkels er naast vind je een te gekke tent waar je misschien wel het beste bakje koffie van de stad kunt krijgen.

Brno

 3. Lunch bij Pilat. Ook net geopend en ontworpen door Martin Hrdina, een architect die enkele jaren in Amsterdam heeft gewoond. Deze plek heeft een Romeinse stijl met ligbanken waarop je dus, eeuhh, ligt te eten ja. Buiten is een klein terras. Ze doen ook een prima ontbijt trouwens!

 4. De meest hippe cocktailbar van Tsjechië: BAR Ktery neexistuje.

brno 0079

Tijdens hun verre reizen, kwamen twee jonge ondernemers in aanraking met de sfeervolle, rokerige bars uit het Zuiden van de VS. Ze vonden dit zo te gek dat ze besloten het concept te exporteren naar Brno. En het mag duidelijk zijn dat dit helemaal is gelukt! Ze hebben goed nagedacht over het gehele concept, van A tot Z. Alles klopt. Tot in de puntjes. Van een eigen magazine waaruit je drankjes besteld met namen als Samuel Jackson of Angelina Jolie, tot de goed getrainde mannen en vrouwen achter de bar die vol bravoure cocktails staan te schudden. Hier ga je niet zomaar een drankje drinken, dit is een avondje uit! Niet voor niets is deze bar door het hele land bekend en superpopulair. Reserveren is noodzakelijk!!

brno 0086

 5. De meest bizarre bar van Tsjechië: Super Panda Circus.

brno 0123

En dat is geen understatement. Deze bar zit goed verborgen, aan niets zie je aan de buitenkant dat er binnen überhaupt iets te doen is. Wanneer je door de deur naar binnen stapt, is de entree direct al verrassend. Donker, rood vilt aan de muur en een ruimte waar met een diaprojector een film wordt afgespeeld over het uitzicht in India vanaf een motor. Wanneer je dan eenmaal de trap omhoog loopt, valt direct op dat ook de bar zelf in deze aparte stijl is opgetrokken. De menukaart zelf is anders dan wat je gewend bent, net als de cocktails die je er geserveerd krijgt. Go and see for yourself!

 brno 0049

Te gekke plekken in deze onbekende, charmante stad toch? Ik ben benieuwd of Brno jou aanspreekt? Of misschien ben je er al eens geweest?

@Europa @Tsjechië #tsjechie #reizen #backpacken #citytrip #europa

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.