De eerste dagen op persreis in Egypte

Reismeisje 01 december 2018

El Gouna 1

Geschreven door Stefanie de Wit

Afgelopen dinsdag was het zo ver. Ik vertrok op mijn eerste persreis voor Reismeisje. Een nieuw avontuur. Georganiseerd door D-reizen en FTI reizen. Maandag waren de zenuwen toch echt wel even aanwezig, maar zodra ik de boot opstapte ontspande ik. Als eilandmeisje van Texel  moest ik namelijk maandag al vertrekken, want dinsdagochtend vroeg vertrokken we al. Vanaf Schiphol naar Egypte. Hurghada. Een échte vakantiebestemming. Eentje waar je misschien als avontuurlijke reiziger niet 1-2-3 aan denkt. Juist daarom was ik ontzettend benieuwd naar dit stukje van de Arabische wereld. Het contrast met de meer traditionele cultuur. Het vinden van een authentieke ziel in een meer op toerisme gericht gebied. Én natuurlijk de woestijn en het onderwaterleven. Allemaal onderdeel van deze persreis. Vandaag neem ik jullie naar de eerste dagen van deze reis. 

El Gouna vlucht

Vanaf Schiphol was het 5 uur vliegen naar Hurghada. Ik wist natuurlijk dat Egypte vooral uit woestijn bestond. 94 % maar liefst. Vanuit het vliegtuigraampje bekeken was het ineens realiteit. Overal zand, zand, zand. Zo ver als ik kon kijken. Afgeschilderd met in de verte de prachtige azuurblauwe kleur van de Rode Zee. Prachtig! En dan zie je midden in die eindeloze zandvlaktes zomaar een weg opdoemen. Dit is dus het leven hier, dacht ik. Het leven van een Egyptenaar. Een totaal andere wereld. En dat is precies waar ik van houd ♥. Ik kreeg er enorme zin van om me tijdens dit reisje helemaal onder te laten dompelen in dat andere leven.

El Gouna zonsondergang2

Vanaf Hurghada was het een klein half uurtje rijden naar El Gouna. De plek waar ik de komende dagen zal verblijven. El Gouna wordt ook wel het “Egyptische Venetië” genoemd. El Gouna is namelijk gebouwd rondom allemaal lagunes. Letterlijk vertaald betekend El Gouna ook “de lagune”. De stad doet haar naam dus eer aan Knipogen. Het lagune landschap geeft een prachtige omgeving en sfeer. Een beetje als het sprookje van Aladdin en Yasmin. Romantisch, mysterieus. Mijn eerste indruk is goed. En ik word ook nog eens beloond met een prachtige zonsondergang. Een heerlijk welkom ♥.

De volgende dag trekken we erop uit om een beter beeld te krijgen van El Gouna. El Gouna bestaat namelijk pas sinds 1989. Het is gebouwd door en eigendom van Egyptisch ondernemer Samih Sawiris. Hij zocht samen met zijn vrienden een geschikte plek waar ze hun boten kon aanmeren. Er waren weinig geschikte locaties in dit land vol woestijn. Dus besloot hij midden ín de woestijn een haventje te bouwen. En meer dan dat. Er werden huizen gebouwd voor dorpelingen. Locals die in de woestijn een zwaar leven hadden. Samih gaf hen hier ook een plek. Ze kregen hun leven hier Dat werd El Gouna. Het is natuurlijk een bijzonder verhaal, zo'n stad midden in de woestijn. Dat verhaal werd gedeeld en verspreid. En zo groeide El Gouna geleidelijk uit tot vakantiebestemming.

El Gouna hotel3

Bij een persreis horen over het algemeen ook bezoekjes aan accommodaties Tijdens dit reisje is dat niet anders. El Gouna beschikt ook wel over plaatjes van hotels. Prachtig, schoon en ze geven me het gevoel in het sprookjesland van het Midden-Oosten te zijn. Daarnaast is het eten er heerlijk. Van traditioneel Arabisch tot moderne fusion gerechten; het is er allemaal. Het merendeel van de hotels biedt een all inclusive formule aan, maar zelf vind ik het leuk om verschillende restaurantjes en keukens te ontdekken. Het leuke is dat de hotels in El Gouna met 'dine around' werken. Je kunt dus bij andere hotels of restaurantjes in de stad gaan eten, zonder extra bij te betalen. Een leuk extraatje vind ik.

Later maken we een boottrip door de prachtige lagunes van El Gouna, we bezoeken het centrum en krijgen een wake board les. Dat laatste is wel aan bij besteed Knipogen, heel gaaf. El Gouna is een paradijs voor kite surfers, duikers en snorkelaars. Één van de redenen waarom we er zo nieuwsgierig naar waren. Het klimaat van Egypte is het gehele jaar rond geweldig voor zon-, zee- en strandliefhebbers. Dat maakt het dus ook zo geschikt voor dit soort meer avontuurlijke activiteiten. In een volgend artikel vertel ik daar uitgebreid meer over.

El Gouna woestijn

Dat waren mijn eerste dagen. Ik heb nog meer gedaan, zoals dineren in de woestijn, maar daar vertel ik je later graag meer over. Voor nu verrast El Gouna me. Zoals gezegd is het geen bestemming waar je meteen aan denkt bij een avontuurlijke reis. Maar je kunt er veel meer outdoor achtige dingen ondernemen dan ik had verwacht. Daar komt bij dat El Gouna en omgeving heel relaxt aanvoelen. Het imago van Egypte heeft in Nederland toch nog een rafelig randje. Dat merkte ik ook in mijn omgeving in de voorbereiding van deze reis. Mijn ervaring nu is compleet anders. Ik voel me veilig en nergens iets opgedrongen.  Zo sprak ik met verschillende locals, die niet begrijpen dat de beeldvorming rondom Egypte zo generiek is. Ze zijn gastvrij, open en geïnteresseerd in het leven dat wij leiden. Mensen die hun traditie in stand houden, maar met een moderne kijk. Zo dragen veel vrouwen in El Gouna geen hoofddoek meer omdat ze geloven dat het gaat om wat je vanuit je hart uitdraagt. Dat je een goed persoon bent. Wie goed doet, goed ontmoet. En daar heb ik niets aan toe te voegen ♥.

De komende dagen ga ik met name het onderwaterleven van El Gouna verkennen. Duiken. Ik kijk er enorm naar uit! Heb jij El Gouna ook weleens bezocht of zou je dat graag eens willen doen? Bij D-reizen en FTI reizen vindt je een goede vergelijking van alle reizen naar Egypte, inclusief El Gouna. Een tip mocht je er interesse in hebben. Via Reismeisjes Instagram en mijn eigen Instagram kun je mijn reis op de voet volgen. Fijne zaterdag!

@Midden-Oosten #egypte #el gouna #reizen #vakantie

1 reactie

  • Yanneke

    01 december 2018 om 15:33

    Wat een leuk stukje Steef! Klinkt echt top allemaal

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.