Budgettips voor een wereldreis

Reismeisje 27 november 2014

Wereldreis budget

Het maken van een wereldreis kan aardig wat geld kosten. Kàn, want het is maar wat je er van maakt. Het blijft hoe dan ook een flink bedrag om voor te sparen, want je hebt het toch als snel over zo’n €15.000 - €20.000 per persoon voor een jaar rondreizen. Afhankelijk natuurlijk wel van je bestemming en hoe luxe je reist hè. Een heel bedrag, maar als je het afzet tegen de kosten van bijvoorbeeld een jaar thuis zijn valt het wel weer mee. En daar ben je dan een heel jaar voor op pad 8-) . Lijkt een wereldreis voor langere tijd jou ook wel iets, maar heb je geen idee hoe je dat geld bij elkaar moet gaan krijgen? Misschien heb je dan iets aan de volgende budgettips!


Mijd de Westerse wereld.
Als je echt een beetje op je budget moet letten, zou ik niet voor Westers georiënteerde landen gaan. Of die in elk geval zo kort mogelijk bezoeken. Denk aan landen als Australië, Canada en de Verenigde Staten. Maar vergis je niet; ook minder voor de handliggende landen als Japan, Zuid-Afrika en Brazilië kunnen de bodem van je portemonnee akelig snel dichtbij doen komen. Bedenk gewoon eerst wat je meest ideale route is, check dan goed de gemiddelde dagbudgetten en maak daarin dan de juiste keuzes. Dagbudgetten kun je goed terug vinden op het Thorntree Forum van Lonely Planet.


Losse tickets versus een around-the-world ticket.
Misschien heb je wel eens gehoord van around-the-world tickets. Partijen als WTC, Kilroy en KLM bieden dat bijvoorbeeld aan. Voor een x bedrag mag je dan bijvoorbeeld 5 stops maken, verdeeld over 3 continenten. Dit wordt vaak als de beste tip gezien om te besparen op tickets als je een wereldreis wilt maken. Toch klopt dit vaak genoeg niet. Mijn ervaring is dat een around-the-world ticket met name het overwegen waard is als je veel continenten wilt bezoeken en Australië en/of Oceanië onderdeel zijn van je reis. Daar kunnen losse tickets inderdaad niet tegen op. Maar ik zou wel heel kritisch op een rijtje proberen te krijgen welke mogelijkheden een around-the-world ticket je wel en niet geeft plus wat het alternatief is als je losse tickets boekt. Dat laatste kan soms toch voordeliger zijn…


Slaap bij mensen thuis.
De kosten van accommodaties maken een groot deel van je dagbudget uit. Om die kosten een beetje in bedwang te houden kun je natuurlijk voor hostels kiezen, maar een nog goedkopere optie is te slapen bij de lokale bevolking. Misschien niet het eerste waar je aan denkt ;-) , maar in verre landen is dit vaak helemaal niet ongebruikelijk. Ze zullen je met open armen ontvangen, zeker in kleine dorpjes en authentieker wordt het niet. In grotere steden kun je kiezen voor couchsurfing. Je moet er een beetje mazzel mee hebben, maar als je dit een paar keer per maand doet kun je flink wat geld besparen!


Zoek aansluiting bij tourtjes.
Of het nu gaat om een meerdaagse wandeling door de bergen of een boottochtje op een chocoladebruine rivier; tourtjes kunnen best wel prijzig zijn. Zeker als je als individu een tourtje boekt. Gidsen rekenen namelijk vaak een vaste prijs voor een uitje, wat logischerwijs betekent dat je stukken goedkoper uit bent als je met een groep bent. Je moet wel een beetje mazzel hebben qua mensen, maar als je het hebt over geld besparen tijdens je wereldreis kun je hier wel een mooie slag mee slaan.


Reis overland.
Als het kan natuurlijk :-) . In de praktijk heb je het dan eigenlijk over Azië en Afrika; dat zijn de continenten die je vanaf ons bezien (bijna) helemaal overland kunt bereizen. Los van dat het superleuk is om op die manier dwars door allerlei landen te reizen, kun je op die manier ook nog eens waanzinnig veel geld besparen. In veel landen kun je perfect met de trein reizen en betaal je echt een fractie van de prijs van vliegtickets. Around-the-world of niet. Zeker het overwegen waard als Azië of Afrika op je lijstje staan!  

En zo zijn er nog veel meer tips om zo veel mogelijk kosten te besparen als je een wereldreis wilt gaan maken. Daarover later meer ;-) . Wat zijn jouw budgettips voor (langere) reizen? Ik ben benieuwd!

#reizen #backpacken #budget #kosten #wereldreis

9 reacties

  • Robert | Traveljunks

    27 november 2014 om 08:16

    Goeie tips! Wij hebben al vaker een meerdaagse tour geboekt en ons op het laatst ergens laten droppen. Zo hoef je de route niet dubbel te doen en bespaar je de kosten van extra vervoer. In Australië zijn we bv van Adelaide via Coober Pedy naar Alice Springs gegaan in twee dagen. Zaten tourtjes, eten en de overnachting bij inbegrepen en de prijs was lager dan de Greyhoudbus, de trein en zeker het vliegtuig.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Robert | Traveljunks

      27 november 2014 om 09:08

      Dat is een goede inderdaad!!

  • Kim

    27 november 2014 om 12:14

    Wat een fijne tips! Wij hebben binnenkort een wereldreis op de planning staan en ik probeer mijn vriend over te halen om vanuit Azië over land naar Nederland te reizen. Nu heb ik een extra argument erbij! ;)

    Beantwoorden

    • Reismeisje Kim

      27 november 2014 om 14:20

      OMG, echt?! Wat te gek joh!!! Heel veel plezier al vast.

      • Kim Reismeisje

        27 november 2014 om 15:10

        Dankjewel! We zijn allebei ook fan van je blog trouwens, je schrijft heel erg leuk!

        • Reismeisje Kim

          28 november 2014 om 07:42

          Thanks Kim. Superleuk!

  • Pagon

    27 november 2014 om 13:33

    Leuk tips! Zo weet ik er ook nog een paar:

    Neem indien mogelijk een nachtbus: goedkoop transport en je spaart een nacht hotel uit. Zeker in Zuid-Amerika is dit een aanrader. Daar moet je vaak grote afstanden overbruggen en als je dan een semi-cama of cama bus neemt, heb je nog een redelijk comfortabele nacht ook. Uiteraard is dit niet te vergelijken met een bed, maar als dit niet elke nacht is, is het heel goed te doen. Bovendien verlies je dan geen volledige dag met in een bus te zitten.

    In India neem je dan weer beter een slaaptrein. Best comfortable bedden, maar let wel goed op je spullen, en zeker je schoenen, want die durven wel al eens verdwijnen. ;-)

    En nog een leuke besparingstip: ga in Latijns-Amerika eten in de Mercado Central. Dat zijn overdekte markten waar de plaatselijke bewoners hun inkopen doen en waar je maar weinig toeristen ziet. Elke grote stad heeft er een en je kunt er heerlijke locale maaltijden kopen voor een spotprijs en ondertussen genieten van de couleur locale.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Pagon

      27 november 2014 om 14:19

      Thanks, super!

  • Stéphanie | Expeditie Aardbol

    27 november 2014 om 13:55

    Afdingen op accomodaties en zoveel mogelijk lokaal proberen te eten zijn de dingen waar ik altijd op let :)!

    Beantwoorden

  • Sieds | siedsmytravels.nl

    27 november 2014 om 17:15

    Eten bij eetgelegenheden waar de eigen bevolking ook eet. Het is veelal goedkoper, hoe drukker het bij de eetgelegenheid is hoe beter het eten meestal is en je zit ook nog tussen de locals, dat is altijd goed! :) Als je in een hostel zit, andere mensen benaderen om samen een excursie o.i.d. te ondernemen. Immers hoe meer mensen met een excursie meedoen, hoe goedkoper het wordt. Verder kun je altijd proberen af te dingen op excursies, voor bepaalde organisaties kan het toch de moeitje waar zijn een excursie voor minder geld door te laten gaan, vooral in het laagseizoen.. Mocht je nog student zijn, vergeet dan je studentenkaart mee te nemen, veelal krijg je dan ook korting, waar je ook bent.. Ditzelfde geld overigens voor de gepensioeneerden onder ons met een 65+ kaart.. ;)

    Beantwoorden

  • lotte

    27 november 2014 om 18:28

    ik denk dat je persoonlijk wel meer geld kwijt bent voor een jaar reizen als ik kijk naar mijn eigen ervaring. Ik met 20000 euro op zak voor maar 5 maanden weg wel incl. met wat westerse landen.. maar toch.

    Beantwoorden

    • Reismeisje lotte

      28 november 2014 om 07:42

      Tja...Het hangt er natuurlijk erg van af hoe je reist. Wij hebben de ervaring vn ruim 1 jaar reizen voor 15.000 euro.

  • Resy

    27 november 2014 om 19:40

    Erg goede tips!
    Zelf raad ik nachttreinen en -bussen ook zeker aan! En daarnaast kan je als je goed zoekt via AirBNB ook goede slaapplekken vinden voor niet al te veel geld en kan zelfs goedkoper zijn dan een hostel, maar net wat meer privacy dan wanneer je bij iemand op de bank slaapt.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Resy

      28 november 2014 om 07:41

      Goed punt ja, die nachttreinen en -bussen!

  • Kimber

    27 november 2014 om 22:16

    Fijne tips! Ik wil aannkomende februari voor het eerst gebruik maken van Airbnb, aanrader volgens jou?

    Beantwoorden

    • Reismeisje Kimber

      28 november 2014 om 07:41

      Zeker, doen! Is een heel fijne manier om accommodatie te regelen :-)!

  • Stappenplan en kosten van een wereldreis | Reismeisje

    05 januari 2015 om 07:35

    […] schreef ik een artikel met budgettips voor een wereldreis. Aangezien ik nogal wat reacties op dat artikel kreeg , is het […]

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.