Bijzondere reis herinneringen aan Oost-Afrika

Reismeisje 21 november 2018

Afrika. Het is niet mijn favoriete continent. Wat eigenlijk vreemd is. Als er een continent is wat landschappelijk buitenaards mooi is en barst van het wildlife, is het Afrika wel. Twee elementen waar in tijdens reizen intens van kan genieten. En toch heeft Afrika me nooit écht gegrepen. Gevolg er van is ook dat ik relatief het minste heb gezien in dat deel van de wereld. Misschien is dat ook wel een deel van de oorzaak van mijn beleving. Ik weet ’t niet. Wat ik wél weet, is dat ik een aantal bijzondere, onvergetelijke herinneringen heb aan het Afrikaanse continent. Met name in Oost-Afrika. Vandaag deel ik er 3 graag met je.

Oeganda3

Machtige berggorilla’s in Oeganda

Met stip op één. Als ik mijn best doe, ruik ik bijna weer het moment dat ik daar rond liep. In Bwindi Impenetrable Forest. Één van de gebieden in Oeganda waar je berggorilla’s nog in het wild kunt zien. Het was zelfs de reden waardoor ik in Oeganda belandde. Vrienden waren er geweest en vertelden vol vuur over deze prachtige dieren. Machtig en groots. En tegelijkertijd intens kwetsbaar, omdat ze sterk met uitsterven worden bedreigd. In het gebied tussen Oeganda, Rwanda en Congo leven nog minder dan 1.000 berggorilla’s. De populatie schijnt wel weer langzaam te stijgen in aantal, maar het blijft erg weinig. In reis die ik naar deze dieren maakte was magisch. We moesten een uurtje lopen om bij het gebied te komen waar ze die dag zouden zitten. En ineens waren ze daar. Verstopt in het dichte bladerdek. Een heel gezin berggorilla’s. Inclusief grote zilverrug en kleintjes. We mochten een klein uurtje onderdeel zijn van hun leefgebied. Met gepaste afstand. Observeren. Genieten. Verwonderen. Een ervaring die ik nooit meer zal vergeten!

Ethiopie3

Christelijke beleving in Ethiopië

Ethiopië is niet bepaald een doorsnee bestemming. Dat begrijp ik. En eerlijk is eerlijk; het is ook geen allemans bestemming. Werkelijk niets is er ingericht op toerisme en de infrastructuur om te reizen is minimaal. Ik vond het reizen er best zwaar. Intensief. Tegelijkertijd maakt dat rauwe randje dat Ethiopië ook een bestemming is geworden waar ik toch een bijzonder gevoel aan over heb gehouden. Wat me vooral is bij gebleven is de bijzondere manier waarop ze er het geloof belijden. Het Christendom. Koptisch. Je verwacht het misschien niet daar in Afrika, maar in Ethiopië zijn de inwoners ontzettend trouw aan hun Christelijk geloof. Het is een prachtig gezicht. Rauwe, uit de rotsen gehakte kerken, in het wit geklede priesters met prachtige, tanige gezichten en de rode, Afrikaanse aarde als decor. Absoluut iets wat me bij zal blijven.

Rwanda2

De geur van genocide in Rwanda

Dit klinkt hard. Heftig. En dat was het ook precies. We reisden door Rwanda per auto. Zodra we de grens over kwamen, veranderde de sfeer. Het gemoed van de mensen. Het was van hun gezichten af te lezen. De genocide en vreselijke geschiedenis die nog niet zo lang geschiedenis is. En wat is ook lang. Komt een volk zulk waanzinnig, buitensporig geweld te boven? Ik weet niet of dat wel kan. In Rwanda was het voor mij in elk geval nog zo levendig als wat. We hebben verschillende plekken bekeken en ook zeker genoten van het mooie landschap, maar uiteindelijk zijn we er veel korter gebleven dan we van tevoren hadden bedacht. Het was gewoon zó heftig. Met zó’n zwaarte. Niet de meest fraaie herinnering die ik heb, maar wel degelijk een onvergetelijke.

Drie van mijn herinneringen aan Oost-Afrika. Ik heb er natuurlijk nog veel meer. En er gaan er ongetwijfeld ook nog meer bij komen. Ondanks dat Afrika niet mijn favoriet is, wil ik er zeker nog naar terug. Andere landen ontdekken. Nog meer wild bekijken. Voelen of het anders wordt voor me.

Ben jij al eens naar het Afrikaans continent gereisd? Wat vond je er van? Herken je iets uit dit artikel of heb je een heel andere beleving?

 

@Afrika #Afrika #oeganda #Rwanda #ethiopië #reizen

1 reactie

 • Miranda

  21 november 2018 om 13:09

  Leuk om te lezen hoe je Oost-Afrika hebt ervaren. Het is (uiteraard!) wel mijn favoriete continent. Wat Rwanda betreft, herken je beschrijving gedeeltelijk. Het klopt dat de geschiedenis nog heel erg aanwezig is en het in de sfeer te merken is. Tegelijkertijd vond ik het juist mooi om hier rond te mogen reizen. De mensen zijn er zich sterk van bewust dat zoiets nooit meer mag gebeuren. En Rwanda is tegenwoordig een van de schoonste en voortvarendste landen in Oost-Afrika. Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar het land is er wel sterker uitgekomen!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Miranda

   21 november 2018 om 14:26

   Leuk om jouw blik op Afrika te lezen Miranda. Dank!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.