Berggorilla's in Oeganda

Reismeisje 01 augustus 2014

Nkuringo 1

De eigenlijke reden dat ik überhaupt ooit naar Oeganda wilde, was vanwege de berggorilla’s. Je weet wel, zilverrug Bokito. Dat is zo’n berggorilla. Deze machtige dieren worden met uitsterven bedreigd en zijn onder andere in Oeganda nog in het wild te zien. Inmiddels weet ik dat er nog zo’n 900 berggorilla’s in Oeganda leven, verdeeld over verschillende families. Niet veel toch? Een permit is niet bepaald goedkoop, want $600 per persoon (!), dus het kostte van tevoren wel wat getwijfel. Uiteindelijk gaf een te gek filmpje op YouTube de doorslag ;-)  en het ticket was geboekt!


Uganda Wildlife Authority.
Ik heb met verbazing gezien hoe professioneel ze in Oeganda om gaan met ‘wildlife conservation’. Nog los van het ecologische belang, hebben de Oegandezen over het algemeen heel goed door dat een gezonde wildpopulatie hen heel wat toerisme en daarmee geld op kan leveren. Daarom heeft de overheid onder meer de Uganda Wildlife Authority opgericht; een organisatie die inderdaad als doel heeft het wildleven in Oeganda te beschermen. Zo ook de berggorilla’s. De $600 die je betaalt voor de permit vloeit in de kas van UWA. En hoewel het natuurlijk een enorm bedrag blijft, heb ik wel het idee gekregen dat ze dit geld hard nodig hebben én bovendien goed gebruiken. Zo gebruiken ze het geld onder meer voor medische zorg van de gorilla’s, educatie van de bevolking die regelmatig een gorilla in de achtertuin aantreft en het aankopen van stukken land om de afstand tussen wild en mensen groter te maken. Dat maakt die $600 al een stukje minder pijnlijk ;-) .


Nkuringo familie.
Er zijn verschillende plekken in het Zuidwesten van Oeganda waar je de berggorilla’s kunt spotten. Het hangt een beetje van de familie af die je uit kiest, maar in basis heb je 90% kans ze te zien. Wij hebben uiteindelijk een permit gefixt voor de Nkuringo familie in Bwindi Impenetrable Forest. Het Nkuringo gebied ligt wel duidelijk wat minder handig qua bereikbaarheid, waardoor een eigen auto toch wel echt handig is, maar het is heel erg de moeite waard. Supermooi gebied waar je ook prachtig kunt wandelen en je als toerist toch nog wel een bezienswaardigheid kunt zijn.

Nkuringo 2

Afhankelijk van waar de gorilla’s zitten, loop je in een aantal uren naar ze toe. De groepen waarin je loopt bestaan elke dag uit maximaal 7 mensen plus gidsen. Wij hebben uiteindelijk maar 1,5 uur hoeven lopen en BAM! Daar zat hij. Bokito. Seriously. Wat een massief, enorm beest! Één bonk spieren. Ik schrok heel even, maar als snel ontspande ik helemaal want Bokito zat er zelf ook nogal ontspannen bij. Beetje bladeren vreten, af en toe scheten latend en zijn clan goed in de gaten houdend. Fantastisch! Al snel liepen de vrouwtjes en het kleintje van 3 maanden voor me langs en zwaaiden ze over me heen door de bomen. Echt te gek! We mochten er een uurtje bij blijven en toen was het helaas al weer afgelopen. Weg $600 :-? ! Maar een hoofd vol van een gave ervaring die ik echt niet had willen missen!

Nkuringo 3

Nkuringo Gorilla Camp.
De accommodaties die je rondom Bwindi vindt, kunnen nogal prijzig zijn. Tja, als je die $600 betaalt voor een uurtje gorilla’s kijken, zul je wel geld hebben, denken die Oegandezen waarschijnlijk ;-) . In onze zoektocht naar een betaalbaar plekje zijn we bij Nkuringo Gorilla Camp uit gekomen. Een supermooie lodge, vanwaar je een enorm wijds uitzicht over Bwindi hebt en gerund door twee enthousiaste Europeanen. Je kunt er helaas niet je eigen tentje pitchen, maar bijvoorbeeld wel een ingericht tentje huren. Of als je iets meer centen wilt betalen een leuke geschakelde kamer. En dan zijn er nog de te gekke vrijstaande huisjes, maar die zijn wel duur volgens mij. Wij hebben uiteindelijk voor een geschakelde kamer gekozen a $111 per nacht. Begrijp me niet verkeerd; dit zijn bepaald geen backpacker prijzen! Helaas is het echt heel lastig om een betaalbaar alternatief te vinden; in Nkuringo is dit toch wel de meest ok optie. Je kunt ook nog full board eten bij boeken; dan krijg je dus 3x per dag uitgebreid te eten. En goed ook :-) ! Verder kunnen ze je bij Nkuringo Gorilla Camp helpen met het regelen van je permit. Die moet je in Nederland al aanvragen. Toch fijn als je dan iemand hebt in Oeganda zelf. Ze fixen ’t allemaal voor je.

Nkuringo collage

Kortom, we hebben er even wat geld doorheen gejaagd in Bwindi, maar ow wat was het het dubbel en dwars waard. Ik heb ook best wat mensen gehoord in Oeganda die de berggorilla’s hebben geskipt. Ik denk dat ik nog eerder kosten zou besparen door de hele reis te kamperen dan de gorilla’s over slaan. Het is echt een unieke ervaring!

Is dit iets wat jou aanspreekt? En zou je het bedrag er voor over hebben?

@Afrika @Oeganda #reizen #backpacken #berggorilla #oeganda

13 reacties

 • sanne

  01 augustus 2014 om 09:24

  Wauw het is alsof ik mijn eigen gorilla avontuur opnieuw herleef! Ook Nkuringo Gorilla Camp, zelfde kamer, echt super he! En die leuke wandelstokken met als top een gorilla erop :D Geweldig!

  Beantwoorden

  • Reismeisje sanne

   01 augustus 2014 om 12:10

   Echt?! Dat is ook toevallig zeg! Mooie plek he?

 • Christa

  01 augustus 2014 om 09:25

  Wow,, geweldig met die gorilla's! Best stiekem wel een beetje jaloers.. ;)

  Beantwoorden

 • Susan

  01 augustus 2014 om 09:37

  Lijkt me een ongelooflijk indrukwekkende ervaring! En mooie foto's zeg. Klein puntje, Bokito (en alle andere gorilla's in dierentuinen) is een laaglandgorilla, andere soort dan de berggorilla ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Susan

   01 augustus 2014 om 12:10

   Ow oeps, haha. Goede opmerking, dat wist ik niet eens ;-)! Maar gaaf was het inderdaad wel!!

 • Adi

  01 augustus 2014 om 13:00

  Wat een schitterende ervaring en wat een prachtige foto's

  Beantwoorden

  • Reismeisje Adi

   02 augustus 2014 om 08:16

   Thanks :-)

 • Sabrina

  02 augustus 2014 om 19:46

  Ik ga in november zelf deze ervaring beleven maar hoe gaat het dan precies als de familie gespot is ? Rugzak af en fototoestellen pakken en dan rustig naar de berggorilla's toe ? Ben erg benieuwd !

  Wat een leuke / mooie reis verhalen !!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sabrina

   03 augustus 2014 om 10:23

   ;-) Dankje! Klopt inderdaad. Je rugzak laat je een aantal meters voor je bij de gorilla's bent liggen. Daar blijft een gids/porter bij. Je camera neem je dan om je nek mee of in je zak. Heel veel plezier al vast!!!

 • Melvin

  02 augustus 2014 om 19:58

  Ik ga november dezelfde ervaring hopelijk meemaken. Ik ga dan naar Oeganda toe !

  Ik ben erg benieuwd hoe het dan gaat als je zo'n groep ziet. Rugzakken af en de fototoestellen pakken ?

  Geweldige reis verhalen !!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Melvin

   03 augustus 2014 om 10:22

   Ow wat gaaf Melvin, leuk!! Inderdaad, als je bijna bij de gorilla's bent krijg je een seintje van je gids. Dan kun je je rugzak af doen en je camera mee nemen. Er blijft een andere gids bij de spullen en dan kun je zelf rustig door wandelen.

 • Nieuwe reisbestemming | Reismeisje

  04 augustus 2014 om 06:45

  […] know, het is tè erg. Ik ben nog geen 2 weken terug van Oeganda, Rwanda en Dubai en nu ben ik al weer bezig met de volgende reis . Niets heerlijker dan met een […]

  Beantwoorden

 • Marcella

  04 augustus 2014 om 20:49

  Wauwww, wat een onwijs bijzondere ervaring! Daar zou ik het geld ook wel voor over hebben :-)

  Beantwoorden

 • Wandelen met chimpansees | Reismeisje

  05 augustus 2014 om 06:42

  […] schreef ik al over de toffe gorilla trek die we in Oeganda hebben gedaan. Dat was zonder meer één van mijn hoogtepunten tijdens de reis […]

  Beantwoorden

 • Sander

  08 augustus 2014 om 22:18

  Laatste zin makes sense! Uiteraard is in Uganda veel te zien, maar het unieke in dat deel van Afrika is in het regenwoud te vinden. Wij waren in Bwindi alleen 4 uur onderweg naar de gorilla's. Diep verstopt in de jungle, maar voor dat avontuur heb ik ook de (in 2012) $500 betaald en was het meer dan waard!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   10 augustus 2014 om 10:45

   4 uur ja? Dan heb je die $500 er inderdaad helemaal wel uit ;-). Te gekke ervaring toch?!

 • Carlijn

  12 augustus 2014 om 11:07

  Hoi,

  Wow klinkt gaaf zeg! Ik ga van 20 sept tot 8 november naar Oeganda en ga samen met mijn vriend Gorilla's spotten.
  Waar laat je tijdens de trekking je backpack? Kan je gewoon op internet Nkuringo Gorilla Camp opzoeken, een ingerichte tent reserveren en een permit boeken?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Carlijn

   12 augustus 2014 om 11:46

   Hey Carlijn! Te gek :-)!!! Je gaat het vast fantastisch vinden! Als je bijna bij de gorilla's bent, vraagt de gids je je rugzak achter te laten. Daar blijft een porter bij waken. je kunt een camera rustig mee nemen en zorg dat je je buideltje met geld/paspoort etc natuurlijk ook mee neemt. You never know ;-). In het artikel vind je inderdaad de link naar Nkuringo Gorilla Camp. Via hun website kun je reserveren en meteen aangeven dat je ook een permit nodig hebt plus voor welke dag. Zij regelen vervolgens alles voor je.

 • Reismeisje | Budgetplaatje voor 3,5 week reizen door Oeganda | Reismeisje

  02 september 2014 om 07:08

  […] en Nkuringo chimps. De reden waarom Oeganda überhaupt op mijn wishlist stond: de berggorilla’s. Alleen al hierom is het zo de moeite om naar Oeganda te gaan. Geweldig! Maar het kost wel […]

  Beantwoorden

 • Ronald Jenkens

  13 april 2017 om 08:05

  Hoi Wendy,
  Een geweldige site heb je, complimenten ! Heel leuk om te lezen en te volgen.

  Zou je me advies kunnen geven of 1 dag Gorilla tracking voldoende is vanuit Nkuringo Gorilla Camp ?
  Ik vlieg op 22 aug. van Schiphol naar Entebbe,
  Op 23 aug.wil ik een vroege vlucht nemen van Entebbe naar de Kihihi Airstrip en dezelfde dag (op de 23e) meteen de gorilla tracking doen. Overnachten in de Nkuringo Gorilla Camp.
  En op 24 Aug. weer terug naar Entebbe. Vanuit daar ga ik door naar Lusaka, Zambia om nog zo'n 8 dagen eea te doen.
  Raad je me aan om 1 dag Gorilla tracking te doen ?

  Alvast bedankt voor jouw advies !
  Groet, Ronald

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.