Bellen en internet als je remote of op reis werkt

Reismeisje 25 maart 2022

Bloggen tips social

Ik weet nog goed dat ik mijn allereerste verre reis maakte. Een reis waarin ik in 2 maanden tijd door Zuidoost Azië trok; van India naar Nepal, Tibet, Maleisië en Thailand. Een prachtige reis was ‘t. Eentje waar op een bepaalde manier de basis is gelegd voor Reismeisje Lachen. Al had ik me dat toen nooit kunnen beseffen, want de wereld zag er destijds qua mobiele telefonie en internet totáál anders uit! Ik herinner me bijvoorbeeld dat ik alleen naar huis kon bellen vanuit een ouderwetse telefooncel. En mailen deed ik vanuit speciale internet cafeetjes. Waar je dan per 10 minuten voor super traag internet betaalde.

Ik weet niet goed meer wanneer de omslag exact kwam, maar het ging in elk geval heel snel. Van de ene op de andere reis, leek het heel normaal om wifi te hebben in je hostel. Reismeisje was toen al geboren, dus ik maakte er tijdens reizen dankbaar gebruik van. Zeker ook tijdens de wereldreis die ik 6 jaar geleden maakte; zelfs op afgelegen plekken als Vanuatu, Papoea Nieuw Guinea of Frans Polynesië was mobiel netwerk en internet nooit ver weg. Vol plezier blogde ik er wat van af én kon ik heel gemakkelijk contact houden met het thuisfront.

Deze ontwikkeling is voor mij zeker mede bepalend geweest in de keuze die ik na die wereldreis besloot te maken: volledig gaan voor het ondernemerschap, waarbij ik locatie onafhankelijk kan werken. Wereldwijd. Het is toch fantastisch dat dit vandaag de dag mogelijk is?!

Bloggen tips

Omdat ik regelmatig vragen krijg of ik tips heb voor remote of tijdens reizen werken, leek het me leuk hier een geheel artikel aan te wijden. Waarmee ik inzoom op tips specifiek voor mobiele telefonie en internet. Omdat dat simpelweg het locatie onafhankelijk werken uiteindelijk vandaag de dag mogelijk maakt. Komen ze!

Tip #1: data roaming uitzetten buiten Europa

Als je op een bestemming bent buiten Europa, is het vanuit kosten oogpunt sowieso verstandig om je data roaming helemaal uit te zetten. Op die manier kunnen al je apps, inclusief what’s app, geen contact meer maken met internet. Behalve als je in de buurt bent van wifi, maar dan maak je überhaupt geen kosten. Zet je data roaming dus meteen uit als je geland bent; anders verbruikt je telefoon op de achtergrond ongewild data en dat loopt echt heel snel op. Mocht je het belangrijk vinden om toch internet te hebben en er is geen wifi, check dan goed de tarieven van je aanbieder (die ontvang je vaak in een sms bericht bij aankomst).

Tip #2: kies voor een sim only abonnement

Dit raad ik je met name aan als je wat langer gaat reizen en/of überhaupt (wereldwijd) remote werkt: het afsluiten van een sim only abonnement. Je bent goedkoper uit per maand, kunt evengoed alle opties of bundels kiezen die je wilt én je loopt (waarschijnlijk Knipogen) niet met de allernieuwste mobiele telefoon rond. Zelf heb ik ook een sim only abonnement, bevalt heel goed!

Tip #3: besparen van je batterij en powerbank

Het scheelt al een hoop voor je batterij als je data roaming uit hebt staan, maar wat daarin nog een goede tip is: zet zowel je laptop als mobiele telefoon op vliegtuigstand zo lang je niet op het internet hoeft. Je kunt dan gewoon bellen, foto’s maken en gebruik maken van offline apps en programma’s, maar de batterij loopt veel minder snel leeg. Als je veel onderweg bent, raad ik je aan een powerbank mee te nemen. Dat is eigenlijk een externe batterij, die je waar dan ook op je mobiele telefoon aan kunt sluiten om de interne batterij bij te laden. Ideaal! Deze powerbank kan ik je bijvoorbeeld aanraden.

Tip #4: bel via FaceTime of what’s app als je wifi hebt

Bellen buiten Nederland kan aardig oplopen in de kosten. Soms is dat niet anders natuurlijk, maar als je een keuze hebt, is bellen via FaceTime of what’s app een goed alternatief. Zo lang je dat doet op een plek waar je contact met wifi, is dit gratis én je hebt de optie om video te bellen. Dit was bijvoorbeeld iets wat ik tijdens de wereldreis heel veel gedaan heb. Bellen via een video verbinding geeft toch vaak net even wat meer contact.

Tip #5 VPN verbinding

Los even van de (on)veiligheid van open wifi netwerken en dat een VPN verbinding daarin ook uitkomst kan bieden, heb je in sommige landen ook echt een VPN nodig om vrijelijk te kunnen surfen op het internet. Dat was bijvoorbeeld zo toen ik door Iran reisde. Zonder een VPN verbinding kun je dan bepaalde websites, Facebook of zelfs what’s app in sommige gevallen niet gebruiken. Goed om dit even te onderzoeken vóór je naar een nieuwe bestemming reist, zodat je daarin niet voor verrassingen komt te staan.

Reizen internet2

Het blijft ongelofelijk hoe snel de ontwikkelingen qua mobiele telefonie en internet gaan. En de mogelijkheden die dat biedt. Voor mij heeft dit een enorme vrijheid opgeleverd in waar en wanneer ik werk en daar ben ik nog elke dag heel blij mee! Heb jij nog tips voor bellen en internetten tijdens reizen? 

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

#reizen #bloggen

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.