Afrikaanse Kriebels: van sloppenwijk naar documentaire

Reismeisje 12 september 2018

Afrikaanse Kriebels 1

Soms ontvang ik van die mailtjes, die me extra bij blijven. Die me raken. Waar ik blij van word of waar ik graag mijn steentje aan bij zou willen dragen. Vorige week kreeg ik zo'n mailtje. Van Jolande. Trouwe volgster van Reismeisje en meet een hart vól reisavonturen. Ze mailde me vanwege een prachtig project wat ze is gestart. Het maken van een documentaire over Afrika. Vanuit haar liefde voor dit continent. Om een ánder beeld te geven dan er vaak in de reguliere media wordt gedaan. Ik voelde haar passie door de woorden heen. Omdat ik dit soort mooie, pure projecten een warm hart toe draag, laat ik vandaag Jolande zelf aan het woord. Over waar haar liefde voor reizen en Afrika specifiek zijn begonnen, haar documentaire Afrikaanse Kriebels en wat ze hierin graag met jullie wil delen. Geniet van haar mooie verhaal ♥.

Jolande2

Geschreven door Jolande. Vijf jaar geleden vertrok ik als 20-jarig meisje voor het eerst met mijn backpack naar Oeganda. Ik kwam aan in een compleet andere wereld en viel van de ene verbazing in de andere. De chaotische drukke straten oversteken zonder voor mij logische verkeersregels; leeuwen en olifanten zien op uitgestrekte savannes; douchen met een teiltje koud water en struinen over lokale markten vol kippen, koeien en exotische vruchten. Oeganda was compleet anders dan alles wat ik ooit in mijn leven had gezien. Maar naast al deze nieuwigheden was voor mij de grootste verbazing dat ik mij zo thuis voelde tussen al die groene bananenbomen, prachtige rode zandpaadjes en gezellige glimlachen. Niemand had mij immers ooit verteld dat Oeganda zo mooi is.

Afrikaanse Kriebels 2

Van armoede naar liefde. Oeganda is een land dat bekend staat vanwege de armoede, maar algauw zag ik liefde. Waar ik in mijn eerste weken in Oeganda soms nog wilde wegzappen en onderduiken van de ellende die ik zag op straat, hoefde ik uiteindelijk niet meer weg te kijken. Door het verdriet heen zag ik vreugde, was er een lach, was er trots. Er was muziek. Er was dans. Steeds vaker hoorde ik de succesverhalen. Kinderen die een weg wisten te vinden uit de vicieuze cirkel van extreme armoede. En achter al deze succesverhalen zaten mensen. Mensen die zich inzetten voor een ander. Mensen die niet wegkijken, maar op zoek gaan naar duurzame oplossingen. Een passie die ik nog nooit eerder bij mijzelf had gevoeld, was van de één op de andere dag in mij aangewakkerd. Ik wilde ook meedoen! Ik wilde ook al mijn tijd en energie steken in het helpen van een onbekende op straat. Dus dat deed ik. En zo leerde Oeganda mij wat het betekent om goed te doen voor een ander.

Van liefde naar reizen. Terug in Nederland heeft Oeganda mij nooit meer losgelaten. Hoe zou het met de mensen gaan daar? Heeft die ene jongen zijn bedrijfje opgestart? Heeft zijn vriend zijn school afgemaakt? En is dat lieve meisje zich nog steeds zo hard aan het inzetten voor de community? Toch heb ik het enigszins weten te onderdrukken en ben ik gaan studeren in Nederland. Maar ik had moeite om mij hier thuis te voelen en zodra ik mijn diploma in mijn zak had, vertrok ik, de wereld in. Naar Azië en Zuid-Amerika. Ik dacht dat mijn passie in het reizen zat. Toch gaf backpacken mij niet zoveel voldoening als mijn tijd in Oeganda mij had gegeven. Tot ik in Guatemala verhalen hoorde van totale vreemdelingen, locals en buitenlandse wereldverbeteraars, die hun eigen leven compleet opzij hadden gezet om een ander te helpen.

En toen wist ik het. Hier zit mijn passie. Hier moet ik wat mee. Het verhaal van Afrikaanse Kriebels was geboren.

Afrikaanse Kriebels 3

Van reizen naar documentaire. Ik wilde gaan onderzoeken waarom mensen in een wereld vol keuzes er voor kiezen om goed te doen voor een ander en wat hen dat brengt. In de documentaire Afrikaanse Kriebels  volg ik drie Nederlanders die geëmigreerd zijn naar Afrika en die hun verhaal met ons delen. Waarom kiezen zij voor een leven in Afrika? En waarom ontwikkelingswerk? Wat kunnen wij leren van Afrika en wat doet goed doen met een mens? Waar de huidige media zich veelal verlekkerd op de negatieve aspecten van Afrika en ontwikkelingswerk, wil ik daar juist tegenin gaan. Een mooi verhaal, verpakt in knetterende Afrikaanse sferen. De passie die ik in Oeganda heb mogen voelen, wil ik ook met jullie delen.

Crowdfunding. Om dit mogelijk te maken, ben ik samen gaan werken met twee professionele filmmakers en hebben we een crowdfunding opgezet. Wil jij ook graag Afrikaanse Kriebels zien? Dat kan! Neem dan een kijkje op onze crowdfunding pagina om te zien hoe je ons kunt steunen om deze documentaire van droom naar werkelijkheid te veranderen. Als de crowdfunding rond is, vertrekken we in oktober om te gaan filmen en staat hopelijk zo snel mogelijk de film op jouw beeldscherm te schitteren.

Het zou fantastisch zijn als je dit met iedereen die ook een dosis inspiratie kan gebruiken, nieuwsgierig is naar goed doen voor een ander en zich graag laat meeslepen in prachtige Afrikaanse sferen wilt delen. Dank al vast!

@Afrika @Oeganda #Afrika #oeganda #reizen #backpacken

1 reactie

  • Suzan

    16 september 2018 om 07:37

    Wat onwijs leuk!! Ik woon zelf al 1,5 jaar in Ethiopië. Snap je gevoel helemaal. Sponsor je graag! :)

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.