5x wat Zuidoost Friesland zo te gek maakt

Reismeisje 14 juli 2020

Varen Friesland

Als je me volgt via Instagram, is het je vast niet ontgaan dat we een aantal weken geleden in Friesland waren. Zuidoost Friesland om precies te zijn. We maakten er een prachtig tocht over het water. Met onze eigen boot. Ik schreef er dit artikel over. Friesland was voor mij, tot dat punt, sowieso nog redelijk onontdekt. En al helemaal het Zuidoosten. Op de één of andere manier lag het gewoon niet op mijn radar. Dat is nu duidelijk anders geworden, want wat heb ik genoten van dit prachtige stukje Nederland! Mocht je voor deze zomer nog op zoek zijn naar een heerlijke bestemming om de hoek, waar je tegelijkertijd even écht weg bent; denk zeker eens aan Zuidoost Friesland. Waarom? Dat lees je in dit artikel.

Appelscha duinen

#1 Diversiteit in landschappen

Als íets me verrast heeft, is het wel de diversiteit aan landschappen. Van tevoren had ik bij Friesland vooral een beeld van water. Eindeloze weilanden en water. Nu is dat natuurlijk zeker een kant die klopt, maar Zuidoost Friesland heeft nog zo veel meer dan dat! De duinen bij Appelscha*, de bossen bij Oldeberkoop, het prachtige Fochteloërveen waar je je bijna op de Afrikaanse savanne waant. Het zijn maar zo een aantal voorbeelden van landschappen die je in het Zuidoosten van Friesland vindt. Er zijn zelfs 3 nationaal parken in Zuidoost Friesland. Je hoeft je dus nooit te vervelen!

Mildam boot3

#2 Pittoreske stadjes

Ik denk dat er, buiten de meer geijkte stadjes als Volendam en Urk, geen regio is waar je meer typisch Hollandse plaatjes vindt dan in Zuidoost Friesland. Serieus. Tijdens onze boottocht hadden we ook fietsen mee, waardoor we veel verschillende stadjes en dorpen hebben gezien. Het middeleeuwse Oldeberkoop vond ik bijvoorbeeld prachtig. Charmant en pittoresk. Met een oude dorpskern waar je je letterlijk eeuwen terug in de tijd waant. Mildam was voor mij ook een favoriet, zeker vanaf de waterkant. Er zijn vrijwel geen voorzieningen, maar kijk deze foto nou. Hollandser wordt het toch niet?!

Smink Wolvega2

#3 Bourgondisch genieten

Wij houden van lekker eten Lachen. Of het nu pasta op Sicilië, vers gevangen vis op Mauritius of de fusion keuken in Peru is. Waar we ook naar toe gaan, we houden er van de lokale keuken te ontdekken en te genieten van vers, puur eten. Ook om de hoek. In Zuidoost Friesland zijn we ook op dat vlak ontzettend verrast! Het barst er van de gezellige theetuinen, pure restaurants en charmante barretjes. De Friezen zijn trots op hun cultuur en bijbehorende, eigen keuken. Dat hebben we echt gemerkt. Als je dus een bourgondische inslag hebt, kom je hier goed aan je trekken. Mijn favorieten waren Restaurant Smink in Wolvega en Brasserie By Kees in Heerenveen. Meer over Bourgondisch genieten in Zuidoost Friesland lees je hier.

Turfroute

#4 Varen over de Turfroute

Tja. Dan toch ook dat Friese water. Het hoort er tóch bij Knipogen. Voor mij was het de eerste keer dat ik verschillende dagen over Nederlandse wateren voer. Tijdens verre reizen kan ik daar intens van genieten, ik had het gewoon nog nooit in Nederland ervaren. Door Zuidoost Friesland loopt de zogeheten Turfroute. Een historische route, die je dwars door stille landschappen en langs oude stadjes leidt. Ik vond het práchtig. Echt prachtig. Bij vlagen voelde het echt alsof we alleen op de wereld waren. Omringd door natuur. Een absolute aanrader!

Friezen

#5  De gastvrije Friezen

Dit is voor mij ook zeker een reden waarom Friesland zo te gek is. De Friezen. Op de één of andere manier wordt er vanuit andere provincies soms tegen Friezen aangekeken als zijn ze wat stug en star. Mijn ervaring is totaal anders! Overal waar we kwamen werden we super gastvrij en enthousiast ontvangen. Mensen hebben tijd voor een praatje en zijn geïnteresseerd in je. Of ik nu een ontbijtje haalde bij de lokale bakker, we ergens een drankje deden óf uitgebreid zaten te dineren. Overal voelde het gastvrij en open. En dat is uiteindelijk wat mij betreft tóch wat een bestemming onvergetelijk maakt. Dat contact met locals. Of je nu in Colombia bent of Friesland Knipogen.

Kortom; Friesland is ontzettend het bezoeken waard! En dan meer specifiek Zuidoost Friesland. Ik heb enorm genoten tijdens die paar dagen en ben zeker van plan terug te gaan. Misschien wel deze zomer. Vertel, ben jij al eens in Friesland geweest? Wat vond je er van?

 *Beeld van Zuidoost Friesland

#Friesland #Zuidoost Friesland #nederland #reistips #Weekendje weg

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.