De draken eilanden van Indonesië

16 juli 2015

Written by Gerben

Wanneer je een boottocht maakt langs de Kleine Sunda eilanden, staat een stop op Rinca en Komodo steevast op het programma. En met recht. Want hoewel toeristisch, het is voor iedereen die ook maar een klein beetje van natuur en wild houdt, toch wel erg bijzonder om de hier wonende draken in levende lijve te zien. Daarom vandaag een artikel over een bezoek aan deze twee eilanden.


Komodo 2 Opwarmertje.
Goede kans dat je als eerste van de twee eilanden stopt op het eiland Rinca. Rinca is naast Komodo en Padar slecht één van de drie eilanden ter wereld waar de Komodo draak voorkomt. Draak ja ;-) . Je maakt hier een excursie met gids die je het eiland laat zien en waarbij je op zoek gaat naar draken. Goede kans dat je ze hier niet tegen komt, de varanen zijn hier namelijk wat meer wijdverspreid. Wel zie je prachtige vogels in allerlei maten en kleuren. En het droge eiland zelf contrasteert ook mooi met op de achtergrond de turkooizen zee. Rinca is dus meer een soort van opwarmertje voor het ‘echte’ werk, maar wel erg de moeite.


Komodo 3

Komodo.
Dan het eiland Komodo, waarnaar de draak is vernoemd. Eigenlijk is het helemaal geen draak maar een hagedis. Maar dan wel eentje die drie meter lang kan worden ;-) . Deze pas in 1910 ontdekte varaan heeft geen natuurlijke vijanden en staat bovenaan de voedselketen. Hij eet voornamelijk vlees. Dieren worden gebeten en geïnjecteerd met gif. Vervolgens gebruikt hij zijn goede neus om, enkele dagen later, wanneer het dier is gestorven, zijn prooi op te sporen en te verslinden.


Komodo 4

Het is echt gaaf om deze draken hier te zien lopen. En dat je ze zult zien op Komodo, dat is wel zeker. Er liggen er altijd een aantal te rusten in de buurt van het huis van de parkwachter, tevens het huis vanaf waar je een excursie over een deel van het eiland zult maken. Maar pas wel op, als je gebeten wordt door een varaan dan zul je met spoed naar een van de grotere eilanden moeten worden vervoerd om antigif te halen! Doe je dit niet snel, dan zul je er onherroepelijk aan overlijden... In het verleden is een journalist gebeten die het eiland op eigen houtje heeft verkend. Daarvan is niets teruggevonden behalve zijn bril en fotocamera. Hm. Kortom, een bijzonder eiland dat zeker een bezoekje waard is, maar waar je wel een beetje op je tellen moet passen.

Spreken Rinca en Komodo jou aan? Of ben je er misschien al geweest?

@Azië @Indonesië #reizen #indonesie #komoro #dragon islands

8 reacties

 • Lj

  16 juli 2015 om 08:19

  Beide zijn geweldig! Het eiland Flores nog net iets oostelijker is echt de mooiste plek waar ik ooit ben geweest! De mensen, de natuur en cultuur! Wauw

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lj

   16 juli 2015 om 09:54

   Leuk om te horen :-)

 • Marlon

  16 juli 2015 om 08:43

  Komt op mijn verlanglijstje! Gaaf.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marlon

   16 juli 2015 om 09:54

   ;-)!

 • Kim

  16 juli 2015 om 08:57

  Ik ben er helaas niet geweest toen ik in Indonesië was (misschien wat voor de volgende keer ;)), maar heb er wel een paar gezien in de dierentuin van Singapore. Wat een beesten! Ik hoor ook constant verhalen dat je als vrouw die ene week in de maand er niet heen mag, omdat je ze dan aantrekt, maar wat daar van waar is weet ik ook niet haha.

  Beantwoorden

  • Floor Kim

   16 juli 2015 om 09:18

   Dit is echt waar! Ik ben er afgelopen mei/juni geweest met mijn klas, maar zij mocht de boot niet af omdat ze ongesteld was. Die beesten komen namelijk op bloed af. Ze hebben zo'n goede neus dat ze dat al van 5km afstand kunnen ruiken dus als je ongesteld bent, ben je hun doelwit en dat is echt gevaarlijk. Ze mocht ook niet zwemmen in de buurt van de eilanden zelfs, die beesten kunnen ook zo'n 200m zwemmen.. het zijn wel echt prachtige eilanden, hele unieke ervaring!

   • Reismeisje Floor

    16 juli 2015 om 09:53

    Nee zeg!!! Dat meen je. Wat jammer voor haar!

   • Kim Floor

    16 juli 2015 om 22:28

    Oohh het is dus echt waar! Wat een verhaal zeg. Superbalen voor je vriendin!

  • Reismeisje Kim

   16 juli 2015 om 09:54

   Ja, dat hoorde ik net vanuit de reactie van iemand ;-). Wist het niet!

 • Reggy | Project R.

  16 juli 2015 om 09:11

  Het stond op de planning tijdens onze 5 maanden hier op Bali, maar met nu nog maar een maand te gaan denk ik niet dat het er nog van gaat komen. Steeds werden er weer andere tripjes gepland. Zo gaat dat als er zoveel te doen is. Maar we moeten in de toekomst de rest van Indonesië nog zien - dus dan weet ik zeker dat Komodo op onze wishlist komt te staan!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Reggy | Project R.

   16 juli 2015 om 09:53

   Zeker doen inderdaad!

 • Kimber - Reisgenie

  16 juli 2015 om 19:05

  Dit wil ik zó graag zien! Lijkt me machtig mooi om deze oerwezens van dichtbij te mogen aanschouwen. Bizar om te bedenken hoe lang zij al op aarde zijn.

  Beantwoorden

 • Wilhelm

  16 juli 2015 om 19:28

  Hoi reismeisje.

  Ben van plan volgend jaar januari febuari naar Bali te gaan. En dan door naar de gili eilanden en lombok. Ik wil ook nog via een boottocht de kleine Sunda eilanden en komodo varananen bezoeken. Heb je nog tips van reisbureaus of reisroute.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Wilhelm

   17 juli 2015 om 06:49

   Zou je me even kunnen mailen op reismeisjenl@hotmail.com? Dan kan ik wat uitgebreider antwoorden Wilhelm. Dank!

 • Eva - eighty7

  18 juli 2015 om 10:45

  Gaaf! Volgens mij heb ik deze gezien in de reisseries van Charley Boorman. Tof hoor!

  Beantwoorden

 • Jessica

  20 juli 2015 om 17:13

  Komodo NP is inderdaad fantastisch, ook al is het hier wel wat drukker qua toeristen dan op Flores of Sumbawa. Wij kwamen zowel op Rinca als op Komodo varanen tegen, een bijzondere ervaring :) Ik was er na het paarseizoen en had gehoord dat de babies in bomen klimmen, dus de eerste minuten staarde ik al lopend naar de boomtoppen, bang dat de mini komodo's als een soort angry birds van de takken zouden springen... Het schijnt dat ze ook kunnen zwemmen, maar daar ben ik gelukkig geen getuige van geweest!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.