5 bizarre gewoontes in India

Reismeisje 11 augustus 2015

India bizar

Ik heb een haat-liefde verhouding met India. Big time. En ik denk wel meer mensen ;-) . India is aan de ene kant een vreselijk onhygiënisch, vermoeiend en irritant land om door heen te reizen. Overal ligt troep, er hangt in het hele land zo’n zoet weeïge lucht en Indiërs staan altijd met hun neus boven op die van jou. Aan de andere kant is India fascinerend, superkleurrijk en enorm divers qua landschap. Je kunt echt 5x naar India gaan en een heel andere reis maken. Ik ben zelf een aantal keren in India geweest en heb nog steeds veel meer niet gezien. Vandaag een artikel over 5 bizarre gewoontes die je op reis door India tegen komt.


1. Indiers doen alles samen en in groepen.
24 uur per dag. Hoewel er natuurlijk veel meer Aziatische landen zijn waar familie en een sociale kring belangrijk zijn, is het voor mij nergens zo intens en in your face als in India. Waar je ook komt in India; overal zie je groepjes vrouwen en hordes mannen die iets aan te doen zijn samen. Of niets. Kunnen ze ook erg goed ;-). En als je als toerist ook maar 5 seconden stil staat, heb je binnen no time een hele verzameling Indiërs om je heen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Geen idee waar die enorme nieuwsgierigheid en neiging tot samen klitten vandaan komen, maar ik blijf het keer op keer lichtelijk bizar vinden.


2. Een dubbeltje wordt nooit een kwartje. Tenzij je slumdog millionair bent.
Hoewel de Indiase regering officieel afstand neemt van het kastensysteem en ze aan de oppervlakte allerlei programma’s hebben lopen om de hoge Brahmanen te laten mixen met de onaanraakbaren uit de laagste kaste, in de praktijk is er een duidelijke splitsing. Hebben de Brahmanen hun eigen wijken, scholen en winkels. Bizar om te zien hoe die extreme scheiding op basis van een middeleeuws systeem stand houdt. In principe gelooft ook elke Indiër dat je van een dubbeltje nooit een kwartje wordt. Niet in dit leven tenminste. Word je geboren als een bedelaar? Dan blijf je dat. En als je je dan goed gedraagt, keer je in een volgend leven misschien wel terug als schoenenpoetser. Voor ons Nederlanders is dit erg lastig voor te stellen.


India bizar 2

3. I know the way! Of wacht. Toch niet…
Indiers zijn over het algemeen erg vriendelijk tegen toeristen. En behulpzaam. Het punt is alleen dat ze zo graag behulpzaam wíllen zijn, dat ze liever een leugentje verkopen dan je teleur te willen stellen. Al ontelbare keren vroeg ik de weg aan een Indiër, die me vervolgens vol overgave vertelde hoe ik moest lopen. Blijkt het na de tweede bocht al dood te lopen. Dat werk. Wij denken dan: zeg dan gewoon dat je het niet weet! Boeiend. Maar een Indiër zal op de een of andere manier niet snel zeggen dat hij iets niet weet. Fascinerend toch?

4. Alles gaat met je handen.
Dat India niet het meest hygiënische land is, merk je snel genoeg. Maar waarom dan letterlijk alles met je eigen handen moet gebeuren? Geen idee. Bestek kennen ze dus ook niet. Eten gebeurt echt met je handen. Of eigenlijk met je rechterhand, want de linker gebruik je tijdens een toiletbezoekje. Dus. Dat onderscheid wordt er dus wel gemaakt ;-). Ik denk dat er geen land is waar ik meer met hygiëne gel in de weer ben dan in India. Niet voor niets wordt een hevige voedselvergiftiging ook wel Delhi belly genoemd…

5. Benen en schouders bedekken, maar een crop top; yes please!
De crop top is in India uitgevonden. Serieus. Alle Indiase vrouwen dragen er eentje, met daar over heen een prachtige doek gedrapeerd. Geen idee hoe ze die precies vouwen of omslaan, maar het resultaat zijn bedekte schouders en borsten mét een bloot buikje. Jong en oud loopt er mee. Vanuit onze cultuur bezien is een blote buik bij een vrouw toch wel een stukje gewaagder dan blote schouders of een strak vallend truitje zijn. In India dus niet. Blijf ik apart vinden.

Volgens mij kan ik eindeloos door gaan met bizarre gewoontes en dingen in India. Natuurlijk wel allemaal door mijn westers bril bezien, dat besef ik me heel goed. India blijft gewoon een heel anders, fascinerend land. Ben jij al eens in India geweest? Wat vond je er het meest bizar?

@Azië @India #reizen #India #reistips

13 reacties

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  11 augustus 2015 om 06:42

  Och die laatste... Ik weet nog wel dat ik echt enorm verbaast was dat ik echt niet met korte broek en blote schouders over straat mocht, maar dat al die vrouwen er in een naveltruitje bijlopen. Cultuurverschil ;).

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

   11 augustus 2015 om 06:52

   Ja he. Heel herkenbaar ;-).

 • danique

  11 augustus 2015 om 06:47

  Super leuk verhaal! Geldt dit ook voor Sri Lanka of is het daar weer net anders? (Daar ga ik heen volgend jaar)

  Beantwoorden

  • Reismeisje danique

   11 augustus 2015 om 06:52

   Dat is wel een tikkeltje anders. Rustiger, kalmer en de mensen kennen ietsje meer privacy of zo. Veel plezier al vast!!

  • renny danique

   11 augustus 2015 om 12:59

   Sri Lanka is niet te vergelijken met India. Sri Lanka is rustiger, groener, minder armoedig, betere wegen, maar de bevolking is net zo lief, dan als in India. Mooi land, geniet er van.

 • Jeroen

  11 augustus 2015 om 07:05

  Ik vond ik het zeer opmerkelijk dat inderdaad met name de vrouwen er zo super kleurrijk uit zagen hoe arm ze ook waren. Zo wordt het echt een stuk vrolijker op straat.
  Overigens werd ik wel met open mond aangestaard (rood haar zien ze echt weinig blijkbaar) maar dan wel van een afstandje. Maar dat dan ook weer niet altijd. Het is gewoon zo divers en heb echt het geluk gehad dat ik ook een kijkje bij ze thuis en op het werk heb kunnen nemen om het echte leven mee te krijgen. Super om gewoon over je heen te laten komen en het te ondergaan. Na bijna 4 jaar intensief samenwerken met de Indiërs (hier en daar) krijg je wel een beetje een idee hoe ze zijn en dat is gewoon echt niet te vergelijken met ons. Blijft af en toe nog steeds vreemd maar dat houdt het ook wel leuk (en soms frustrerend).
  Heb vorige week een uitnodiging gehad om op een bruiloft te komen (pas ergens eind 2016) in India. Daar ben ik echt super nieuwsgierig naar.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   11 augustus 2015 om 13:01

   Wat te gek Jeroen! Dat lijkt me echt heel erg leuk en bijzonder om mee te maken :-).

 • Nasjara

  11 augustus 2015 om 08:12

  Ik heb 3 maanden in India gewoond, in het zuidelijke Madurai met relatief weinig toeristen. Daar maakten de mensen er een spelletje van om me aan te raken ("per ongeluk" tegen je aan lopen) en m'n haren aan te raken. Ik ben namelijk heel blank en echt hoog hoog blond. Zo fijn al die vieze mensen en kinderhandjes aan je ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Nasjara

   11 augustus 2015 om 13:00

   Neeheeeee, echt?! Wauw, te gek zeg! Lijkt me een heel bijzondere ervaring.

 • Robin

  11 augustus 2015 om 09:08

  Super verhaal! Klinkt als een land waar ik ook een haat-liefde verhouding mee zou kunnen ontwikkelen ;-). Dit jaar eerst maar eens Indonesië (Java en Lombok) ontdekken. Misschien dat ik hierover ook wel een leuk verhaal kan terugvinden op je blog?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robin

   11 augustus 2015 om 13:00

   Zeker! Even op de tag Indonesië aan de rechterzijde klikken. Binnenkort komt er een geheel nieuwe website inclusief goede zoekfunctie!

 • mai

  11 augustus 2015 om 10:37

  ahh ben net terug uit india. was een bijzondere ervaring!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje mai

   11 augustus 2015 om 12:59

   Goed te horen Mai!

 • Rik

  11 augustus 2015 om 18:42

  Midden op straat in n steeg n man die 3 levende kippen op elkaar legt en in afzonderlijke snijbewegingen in 10 seconden alle koppen eraf snijdt. Een lief klein hondje wat in varanasi de ingewanden van een rat opslurpt....dat zijn mijn schokkendste ervaringen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Rik

   12 augustus 2015 om 06:17

   Bah bah. Heftig...

 • Jacomijn - Safe and Healthy Travel

  11 augustus 2015 om 19:17

  Of terwijl een heerlijk land!! Ik ga over ongeveer 5 weken voor de 3e keer!! Geweldig!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jacomijn - Safe and Healthy Travel

   12 augustus 2015 om 06:17

   Heerlijk! Waar ga je heen? Heel veel plezier!

 • Mariska

  12 augustus 2015 om 09:18

  Wow wat een mooi verhaal, en wat herkenbaar. Vorig jaar 3 weken op vakantie geweest in het noorden. Nu net terug van een maand vrijwilligers werk in Goa. Dan leer je pas echt het land, de cultuur en de mensen kennen. Lekker tussen de locals. Ben echt verliefd geworden op het land en de mensen. Wil dan ook heel graag weer terug!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mariska

   12 augustus 2015 om 12:29

   Leuk om te horen Mariska!

 • Rozan

  05 januari 2017 om 02:06

  Het is net Nepal dat beschreven wordt! Daar ben ik twee jaar geleden geweest. Ga over een maand na India en sri Lanka. Ben benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen!

  Beantwoorden

 • lola

  16 december 2017 om 16:28

  bleh vies zeg

  Beantwoorden

 • Fran

  10 december 2019 om 09:51

  Mijn mama in naar India geweest heel fascinerend maar inderdaad niet zo hygiënisch.

  Beantwoorden

 • R.

  08 april 2021 om 12:29

  Ik vind dit artikel als Hindoestaanse best ¨beledigend¨ het komt op mij een beetje over alsof ik zo iets heb van: Als het land je niet aanstaat of als je zo negatief erover spreekt dan hoef je er toch niet heen? Ga dan lekker naar een land waar je je eigen westerse gebruiken wel herkend. ;-)
  Beetje een beledigende ondertoon in dit artikel als je het mij vraagt.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.