4 redenen waarom New York niet mijn ding is

Reismeisje 21 januari 2015

New York

New York. Een mythische stad waar veel mensen meer dan enthousiast over zijn. Want überhip, classy en stoer tegelijk. Tot zo ver kan ik er nog in mee gaan. New York City is nu eenmaal een begrip en voelt bij vlagen alsof je er al 10x eerder bent geweest. Komt door al die avondjes Sex and the city denk ik ;-) . Maar daar houdt voor mij persoonlijk de lol ook wel op. Misschien is het vloeken in de kerk, maar ik heb echt helemaal niets met The Big Apple. Sterker nog, ik ben er nu 1x geweest en hoef er gewoon niet nog een keertje heen. Althans, niet de komende 10 jaar. Eerlijk gezegd ken ik maar weinig mensen die er ook zo over denken, dus waarschijnlijk ligt het aan mij…Waarom New York niet mijn ding is? Hierom!


Larger than life.

Één van de vele motto’s van New York City en haar inwoners. Alles is er grootster, gekker en simpelweg mooier. Zelfs de mensen :-) . Voor mij is het een soort plastic fantastic wereld of zo. Natuurlijk chargeer ik nu, want heus dat er ‘gewone’ mensen wonen en dat er buurten zijn die verre van een ideaal plaatje geven van the American dream, maar over de lijn genomen is dit wel hoe ik New York heb ervaren. Daar houd ik persoonlijk niet zo van. Het is tè gelikt, tè gepolijst en gewoon allemaal tè veel.


De highlights vallen tegen.

Ai. Ik wil echt niemand voor het hoofd stoten hè. Het is heel persoonlijk, maar ik vond de bekendere highlights van New York nogal tegenvallen. Ik had me erg verheugd op wandelen over Broadway, schaatsen in Central Park en genieten van het uitzicht op het Empire State. Allemaal stuk voor stuk eyecatchers, maar ik had er echt meer van verwacht. Broadway is gewoon een lange, superdrukke straat met schreeuwende borden en halve proppers die je het theater in proberen te sleuren. Central Park vond ik serieus klein! Na al die films en Sex and the City scènes die zich daar af spelen, had ik me er toch heel wat bij voorgesteld. Dat viel nogal tegen toen ik in 1 minuut rond was geschaatst op de bekende ijsbaan…En het Empire State Building ligt ergens in een winkelstraat weggestopt, waar je met een beetje pech zo voorbij sjokt. Bij elkaar genomen had ik daar voor gewoon echt meer van verwacht of zo.


Hoezo The American Dream?!

Toen wij in New York City waren, reisden we via vliegveld Newark. Niet bepaald een stokpaardje van de Amerikaanse luchtvaart. Ik vond het een schok toen we de hal in Newark in liepen. Overal lag rotzooi, arme drommels lagen in een hoekje te slapen en hard werkende schoonmakers droegen aftandse kleding. Het was voor mij toen de eerste kennismaking met de machtige VS en daar had ik toch wel een bepaald beeld van. Met New York als oppercentrum. Ik had in elk geval niet zo in het zicht springende armoede en scheiding tussen blank en zwart verwacht. We hebben met verschillende mensen daar gesproken en bijna iedereen die we spraken had 2 of 3 baantjes om het hoofd boven water te kunnen houden. Hoezo The American Dream?

Excuse me…

Ok, dit gaat een beetje truttig klinken. Ik geef het toe. Ik houd gewoon nog al van manieren en beleefd gedrag :-? . Gewoon netjes met elkaar om gaan. Zeker tegen iemand die je verder niet kent en je niets heeft gedaan. Best logisch toch? Misschien lag het aan mijn brakke jetlag hoofd, maar ik vond de New Yorkers over het algemeen niet heel vriendelijk. Of behulpzaam. Of überhaupt beleefd. Iedereen lijkt haast te hebben, duwt je aan de kant en lijkt vooral bezig te zijn met voldoen aan het mooie plaatje of zo. Er lijkt zo weinig aandacht voor elkaar. Not my cup of tea.   Kortom, mijn eerste kennismaking met New York was niet heel positief. Ik heb er zeker mijn hart niet aan verloren en dat zal de komende jaren ook niet gaan gebeuren.

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening! Herkennen jullie een beetje hoe ik New York heb ervaren of ben je juist helemaal weg van The Big Apple?

@Verenigde Staten #reizen #stedentrip #New York #verenigde staten

22 reacties

 • Patricia

  21 januari 2015 om 08:22

  NY heeft mij nooit getrokken. Sowieso ben ik niet van de drukke steden. Iedereen is altijd laaiend enthousiast over deze wereldse stad, maar niets aan NY trekt mij. Ik ben er ook nog nooit geweest, dus eigenlijk moet ik er gewoon eerst een keer naar toe. Toch wil ik daar nu nog niet mijn geld aan uitgeven, omdat mijn interesse bij heel veel andere bestemmingen ligt. Na het lezen van jouw artikel worden mijn vooroordelen alleen maar bevestigd haha! Tijdens mijn rondreizen door de VS kwamen we trouwens wel heel veel aardige Amerikanen tegen. Ligt misschien toch aan de grote drukke stad Ik vind bv de mensen in Parijs ook echt niet vriendelijk, maar in andere delen van Frankrijk weer wel.

  Beantwoorden

  • gerben van der waals Patricia

   21 januari 2015 om 09:11

   Helemaal mee eens Patricia. Wij zijn überhaupt niet van die stadsmensen, misschien dat dat er ook mee te maken heeft. Want natuurlijk is NY leuk voor een paar dagen of een weekje. Maar geef ons maar een klein rieten huisje op palen ergens midden in een klein dorpje in de jungle ;-)
   Ben benieuwd wanneer je naar NY gaat en wat je mening er vervolgens over is :-)

 • Lisette | Travellust

  21 januari 2015 om 08:44

  Haha, ik ga waarschijnlijk jn september, maar dit klinkt niet al te best.. ;)

  Beantwoorden

 • Lisette | Travellust

  21 januari 2015 om 08:45

  Haha, ik ga waarschijnlijk in september, maar dit klinkt niet al te best.. ;)

  Beantwoorden

 • Linda | Meisje van de Wereld

  21 januari 2015 om 09:12

  In november naar deze stad geweest en ben er helemaal verliefd op:-). Wij hebben juist ervaren dat iedereen zo behulpzaam was. We hoefden maar de metro uit te stappen en iemand wilde ons al helpen als we op de kaart stonden te kijken waar we heen moesten. Ben het wel een beetje met je eens over de highlights, al vond ik Central Park heerlijk. Maar vond juist de minder bekende dingen zo leuk zoals High Line Park en Meatpacking District vond ik erg leuk! En Brooklyn en Harlem... Ach zo zie je maar, we vinden niet allemaal hetzelfde leuk:-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda | Meisje van de Wereld

   21 januari 2015 om 13:57

   Leuk om jouw mening te horen Linda!

 • Anneloes

  21 januari 2015 om 09:28

  Oh jee.. Ik vertrek zaterdag voor m'n werk voor 6 dagen naar NYC en Washington. Ik heb er veel zin in, maar zou zelf ook niet zo snel een trip naar NYC plannen. Ben ook meer een 'rust en natuur' mens. Hopelijk vind ik het er toch leuk genoeg, want ik 'moet' de komende drie jaar steeds die kant op als begeleider van een studiereis=)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Anneloes

   21 januari 2015 om 13:56

   Vast Anneloes! Ik ben benieuwd hoe je het gaat vinden!

 • Jaimy

  21 januari 2015 om 09:50

  Haha eindelijk iemand die dezelfde mening deelt als ik! Ik vond New York ook heel erg tegenvallen om dezelfde redenen. Achja dan weet ik dat in ieder geval en er zijn zoveel mooie plekjes die me juist verrast hebben en waar ik wel terug zou willen.

  Beantwoorden

 • Sandra

  21 januari 2015 om 09:56

  Oef... Wat zonde dat dit je eerste kennismaking met de VS was... Er zit enorm veel verschil tussen oost en west en daarnaast is de American Dream al heel lang geleden uit elkaar gespat! Sowieso zijn de vliegvelden in de VS nier exhorbitant groot (zoals je wel zou verwachten). LAX is ook zo klein en dat voor een miljoenenstad... Maar dat komt omdat er vaak heel veel regionale vliegvelden zijn. Wij hebben in Nederland gewoon een uit de kluiten gewassen luchthaven ;-)!

  Ik vind Amerikanen echt de meest vriendelijke mensen die ik tot nu heb ontmoet (en waarbij ik mij niet ongemakkelijk voelde, zoals in Azië waar men ongeveer je voeten kust. Doe normaal!). Wat ik wel herken is dat in films alles mooier gemaakt wordt en dat dat weleens tegen kan vallen. Je bent eigenlijk met de verkeerde verwachtingen naar NY gegaan en dat is jammer. Geef in ieder geval de westkust *en liever niet de steden* een kans, ik weet zeker dat je het leuk gaat vinden. En anders moeten wij maar eens een wijntje gaan drinken samen om elkaar te overtuigen van elkaars bestemmingen Wendy en Gerben ;-)

  Beantwoorden

  • gerben van der waals Sandra

   21 januari 2015 om 13:04

   :-) Doe maar een voorstel! Altijd leuk om te kletsen over reizen!

  • Reismeisje Sandra

   21 januari 2015 om 13:56

   Goed plan San ;-). En ik had van jou als enorme VS fan niet anders verwacht ;-). Ik moet zeggen dat de natuur in de VS me wel echt te gek lijkt!

 • Resy

  21 januari 2015 om 10:09

  Zelf ben ik nog nooit in New York geweest, maar het staat dan ook niet hoog op mijn lijstje. Juist omdat ik al van een aantal mensen hoorde dat het er zo onwijs druk is en dat trekt mij niet. Mocht ik ook genoeg geld hebben, wie weet dat ik er dan heen zou gaan, maar dan wel tegelijk met het bezoeken van een heleboel andere plekken

  Beantwoorden

  • gerben van der waals Resy

   21 januari 2015 om 13:07

   Hoi Resy,

   Misschien dat je 'm zo kunt insteken dat het leuk is om 'm een keer mee te pakken. Bijvoorbeeld tijdens een stopover naar Midden- of Zuid-Amerika. In zo'n geval heb je het beste van beide werelden. En een te gekke vakantie naar een authentiek land en je hebt NY bezocht. En je bespaart ook nog eens een vliegticket uit :-)

 • Inge

  21 januari 2015 om 10:19

  Ik ga in juni voor het eerst naar New York! En inderdaad, je hoort van zoveel mensen de meest geweldige verhalen, hoe fantastisch New York wel niet is. En ja, ik ben echt enorm benieuwd naar de stad, waarom iedereen het zo geweldig vind. Maar ik ben ook zeker op mijn hoede. Ik had al het idee dat de mensen er niet zo vriendelijk zouden zijn en het feit dat Amerikanen zich vaak boven de rest van de wereld achten (zo is mijn idee) trekt mij ook niet zo.
  Hoe dan ook, ik kan niet wachten om naar New York te gaan!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Inge

   21 januari 2015 om 13:55

   Kan ik me voorstellen Inge. Heel veel plezier al vast!

 • Jennifer

  21 januari 2015 om 10:21

  In mei ga ik een reis maken door de USA, waarbij ik ook NY zal bezoeken. Ik heb hetzelfde idee over NY, maar nu ik toch naar de USA ga was/ben ik ook wel nieuwsgierig naar NY. Ik ben heel benieuwd wat ik er (in vergelijking met San Francisco en Houston) van zal vinden.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jennifer

   21 januari 2015 om 13:55

   Leuk Jennifer. Al vast heel veel plezier en ik ben benieuwd naar hoe het gaat zijn!

 • Koen

  21 januari 2015 om 11:41

  Jammer jammer jammer denk ik. Het schaatsen in central park is misschien niet wat je ervan verwacht had maarja, een park is dan ook meer dan water denk ik... Er zijn een hoop dingen te zien en het zit er vol met kunstenaars en straatartiesten. Ik heb me vooral verbaasd over de hoeveelheid hardlopers sochtens en er een ochtend prettig meegedaan. Het uitzicht op het empire State heb je vanzelfsprekend niet als je voor het gebouw staat... Zoek als je er volgende keer bent aan het eind van de middag een leuke rooftop bar op, dan heb je wel het uitzicht en met het uitzicht en het rustig invallen van de avond een betere ervaring. Voor wat betreft de drukte ben ik het wel met je eens, maar loop voor de grap eens met een toerist mee over de wallen, dan heb je waarschijnlijk dezelfde ervaringen als op Broadway.

  Ik heb echt een geweldige week gehad in nyc, er is makkelijk en veilig te reizen. Voor een beetje wandelaar is er een hoop in een paar dagen lopend te doen. Ik denk dat als je over 10 jaar een tweede keer gaat en je een beetje inleest op andere blogs en reisgidsen, je de plekjes die je nu niet kon vinden wel vind. en er ondanks dat het er soms zwart ziet van de mensen en niet overal iedereen even behulpzaam zijn een leukere ervaring hebt dan die je hier nu beschrijft want er is zeker meer uit te halen ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Koen

   21 januari 2015 om 13:54

   Leuk om jouw andere mening te horen Koen!

 • Kim

  21 januari 2015 om 13:15

  Ik ben vorig jaar in New York geweest. Ik herken wel een paar dingen. De mensen zijn inderdaad niet al te vriendelijk. New York was voor mij het startpunt voor een rondreis langs de Oostkust en hoe verder we van NY kwamen, hoe vriendelijker de mensen werden. Times Square vond ik zelf tegen vallen. Dat vond ik ook kleiner dan op tv. Ik wil wel nog een keer terug voor een broadway musical, maar verder was het vooral veel te druk inderdaad.

  Beantwoorden

 • Debby

  21 januari 2015 om 13:43

  Voor mij precies dezelfde ervaring in New York....

  Beantwoorden

  • Reismeisje Debby

   21 januari 2015 om 13:53

   ;-)

 • Mandy

  21 januari 2015 om 13:47

  Al ben ik nog nooit in NY geweest, ik denk dat ik hetzelfde gevoel zou hebben. Ik heb dat namelijk al met meerdere toeristische steden. Misschien komt het doordat ik meer een natuurliefhebber ben of van authentieke dingen houd. Maar toch wil ik het wel een keer zien, ooit.

  Beantwoorden

 • Tikva

  21 januari 2015 om 19:54

  Ik moet zeggen dat ik New York juist wel erg leuk vond. Ik vond het juist echter dan andere Amerikaanse steden waar ik geweest bent waar bijvoorbeeld de bediening zo over de top is. Maar goed ik ben ook echt gek op goede musea en dat heeft New York natuurlijk in overvloed. Zo'n plek als het MOMA of het Metropolitan Museum of art zou ik als ik de kans heb echt heerlijk een dag kunnen rondkijken, jammer genoeg mag dat niet van man en dochter.

  Beantwoorden

 • Jeroen

  22 januari 2015 om 08:44

  NY heeft op mij ook geen aantrekkingskracht. Behalve dan om misschien eens een paar dagen te fotograferen. Zou voor mij een hele uitdaging zijn om eens iets anders te doen als natuurfotografie.
  Over het algemeen vermijd ik de grote steden juist. Barcelona vond ik ook al niets en Parijs maar zo zo. Geef mij maar dat hutje op de hei... hoewel... laat dat hutje ook maar weg, red me zonder ook wel :-)

  Beantwoorden

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  22 januari 2015 om 10:10

  Ik vond New York heel leuk, maar ben het wel met je eens hoor. De highlights zijn in het minder leuker dan verwacht. Misschien dat we er te veel van verwachten. Over dat onaardige heb ik dan weer een heel andere ervaring. Ik vond iedereen juist super vriendelijk en soms een beetje op het slijmerige af. Dat ik me afvroeg of ze mijn schoenen nou echt zo mooi vonden, of dat ze maar deden alsof.

  Beantwoorden

 • Linda

  25 januari 2015 om 11:35

  Leuk om eens een niet-jubel betoog over NYC te lezen. Zelf ben ik erg nieuwsgierig en wie weet komt een bezoekje er dit jaar van. Waar ik zelf verliefd op ben geworden wat betreft USA (en ik ken niet veel, alleen Florida en dus m'n aanrader die zo komt) is Alaska! Jullie als avonturiers zijnde waarderen deze staat denk ik ook wel. De stilte, de natuur, ik wilde daar blijven! Ik ken Amerikanen ook als ubervriendelijk en beleefd, maar NewYorkers is misschien wat anders en wie weet wonen er wel weinig 'echte' Amerikanen, net als dat er bijna geen Belgen in Brussel wonen. ;)

  Beantwoorden

 • Niels

  25 januari 2015 om 12:13

  Ik volg je nu al een tijdje en dit is toch een post waarbij ik het niet kan laten om niet even te reageren. Ik vind het mooi om een tegengeluid te horen over NY. Zelf ga ik waarschijnlijk (als alles meezit) met mijn vriendin eind september naar NY met een stop (paar dagen) in Ijsland. Leuk contrast, mooie natuur en een drukke cultuur. Dus ben heel benieuwd hoe het gaat bevallen. Het gaat de eerste keer worden in Amerika en ben benieuwd. Je hoort er vooral positieve verhalen over, maar tot ik het zelf gezien heb ben ik vrij sceptisch. Het lijkt me vooral toeristisch en druk, maar het trekt me toch wel. De moderne architectuur en ben zelf ook benieuwd naar Central Park. Ik hoop alleen dat het niet tegen gaat vallen zoals jij hierboven beschrijft. Misschien ben jij iets te veel backpacker hiervoor en is het net allemaal te veel, te druk, te toeristisch. Ik hoop dat ik, als we er zijn een andere beeld kan vormen. Maar dat is het mooie van reizen. Iedereen beleeft het op een andere manier.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Niels

   25 januari 2015 om 13:54

   Hey Niels! Leuk dat je me al een poosje volgt ;-). Je zegt het precies goed inderdaad: het mooie van reizen is dat je een bestemming helemaal op je eigen manier kunt ervaren en voor iedereen is dat ook anders. NY is gewoon niet echt mijn ding, maar er zijn natuurlijk superveel mensen die het te gek vinden. Ben benieuwd hoe jij het gaat ervaren! IJsland is in elk geval echt supermooi en bijzonder. Al vast heel veel plezier!

 • Marcella

  28 januari 2015 om 11:37

  Ik vond New York leuker dan jij, maar ik was vooral verbaasd over al die enorme gaten in de weg en overal op straat stonden vuilniszakken. Slonziger dan ik me van deze wereldstad had voorgesteld!

  Beantwoorden

 • Filip

  17 november 2021 om 18:11

  Ik was in januari 2020 in Phoenix Arizona. Ik had mij ingeschreven voor de marathon, wat een leuke ervaring was. Niemand stond trouwens te drummen bij de start. Dat is in België en Nederland wel anders. Maar de stad zelf wist mij niet te bekoren. Er is minder te ontdekken dan in gelijk welke Nederlandse stad. Daarna ben ik naar San Diego gereisd. Dat loonde gelukkig wel de moeite. De autorit op zich was al imponerend, door de woestijn, langs de Mexicaanse grens. Op een bepaald moment kon ik het hek dat de twee landen scheidt bijna aanraken.

  Beantwoorden

 • Filip

  17 november 2021 om 18:11

  Ik was in januari 2020 in Phoenix Arizona. Ik had mij ingeschreven voor de marathon, wat een leuke ervaring was. Niemand stond trouwens te drummen bij de start. Dat is in België en Nederland wel anders. Maar de stad zelf wist mij niet te bekoren. Er is minder te ontdekken dan in gelijk welke Nederlandse stad. Daarna ben ik naar San Diego gereisd. Dat loonde gelukkig wel de moeite. De autorit op zich was al imponerend, door de woestijn, langs de Mexicaanse grens. Op een bepaald moment kon ik het hek dat de twee landen scheidt bijna aanraken.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.