4 persoonlijke inzichten na 10 jaar reizen

Reismeisje 30 juli 2019

Backpacken. Het is ooit begonnen als betaalbare manier om te reizen. De wereld te verkennen. Rugzak op en gáán. Een stuk avontuur zat er ook in. Zeker. Het idee dat je elke dag weer op pad kunt gaan. Andere keuzes kunt maken. Van de gebaande paden kunt stappen. Dat kleefde voor mij allemaal aan backpacken. Mijn eerste backpack ervaring was in India. Niet per sé de meest logische bestemming als eerste verre reis Knipogen. Vreselijk intens vond ik 't. In het positieve en minder positieve. Maar het greep me wél. Meteen. Het smaakte naar meer en de jaren daarna sloeg ik mijn backpack veelvuldig over mijn schouder. Hoewel het ooit begon vanuit kostenbesparing en hang naar avontuur, ontdekte ik gaandeweg dat het backpacken me veel meer had gebracht dan dat alleen. Dat ik er van heb geleerd ook. Vandaag vertel ik je wát ik precies van het backpacken heb geleerd, na 10 jaar reizen. 4 van de inzichten die ik voor mezelf op heb gedaan. Ik ben benieuwd of 't herkenbaar voor je is!

Reizen plannen

Plannen heeft geen zin en is niet nodig

Vroeger dacht ik de controle te hebben. Met wat dan ook. Ik hield van plannen. Dingen gestructureerd en planmatig aanpakken. Prima aanpak ook voor reizen. Dacht ik. Think again Knipogen. Los even van dat er natuurlijk best zaken zijn die je kunt of zelfs moet regelen en plannen tijdens een reis, heb ik vooral geleerd dat niets écht te voorspellen valt. Dat een heel groot deel van de wereldbevolking met de dag leeft en wel ziet hoe 't loopt. Flexibel is en zich aanpast. Of het nu gaat om een bus die niet op komt dagen of de hele familie met aanhang die onverwachts voor 3 weken aan wipt. Het heeft me geleerd dat plannen zinloos is. En belangrijker; de spontaniteit in de weg kan zitten. De meest bijzondere, leuke, gekke momenten tijdens reizen waren voor mij juist de níet geplande dingen. Iets wat ik zeker ook heb mee genomen in het leven in Nederland.

Reizen weinig nodig

Ik heb heel weinig nodig

Van nature ben ik niet iemand die materialistisch is. Spullen doen me niet veel. Behalve het handjevol dingen waar dierbare herinneringen aan zitten. Maar kleding, auto's, een groot huis; het doet me weinig. En tóch kon ik tijdens de eerste jaren backpacken mijn rugzak vol stoppen met spullen. Onzinnige dingen. Nóg maar een lange broek, want je weet maar nooit. Een paar hakken er bij, want stél dat we een avondje wat chiquer gaan eten. En een tweede klamboe is ook niet weg; voor als die eerste kapot gaat. Wát een onzin Knipogen. Ik leerde 't ook al snel af moet ik zeggen. Je moet het allemaal maar mee slepen op je rug en uiteindelijk loop ik 3 weken lang in 3 setjes kleding. En die hakken heb ik op reis nog nooit gedragen. Tijdens de wereldreis had ik uiteindelijk zelfs maar 15 kilo bij me. Inclusief tent en handige spulletjes. Ik heb er een jaar mee rond gereisd en niets gemist. Helemaal niets. Het geeft me een goed gevoel om met weinig tevreden te zijn. Backpacken heeft me dat alleen nog maar meer geleerd.

Reizen Nederland

Dankbaarheid voor mijn Nederlandse wortels

Het klinkt misschien gek, maar het reizen heeft me veel bewuster van mijn Nederlandse wortels gemaakt. Tijdens een verre reis voelde ik me voor het eerst heel Nederlands. Daarvóór heb ik dat nooit zo gevoeld. Het was gewoon een feitelijk iets; ik heb een Nederlands paspoort. Zoiets. Door het reizen heb ik echter ontdekt dat veel van mijn opvattingen en percepties geworteld zijn in dat Nederlands zijn. Mijn liberale inslag bijvoorbeeld. Op tal van vlakken. Zo lang je in Europa bent, is dat redelijk gemeengoed. Verder weg denken mensen ineens heel anders. Vanuit hún wortels. Er zijn genoeg dingen aan het leven in Nederland die ik twijfelachtig vind. Lastig soms ook. De snelheid, het tempo van leven, het altijd maar méér willen, het niet stil kunnen staan en tevreden zijn. Het wordt allemaal zo groots. Zo ver van de basis vandaan. Met steeds minder aandacht voor elkaar en voor dat wat verbindt. En tegelijk ben ik ontzettend dankbaar voor mijn Nederlandse wortels. Voor de sterke basis die het me geeft. De mogelijkheden en kansen. De vrijheid en het kunnen zijn wie je bent. Het reizen heeft me daar nog bewuster van gemaakt. 

Reizen impact

Impact op de aarde

Nog zo'n bewustwordings ding. De impact die we met elkaar hebben op de aarde. Op de natuur. Ecologische systemen die in elkaar grijpen en dat steeds minder kunnen. Vanuit Europa merken we relatief weinig van de verandering van ons klimaat. De natuur die verandert. Natuurlijk, onze zomers zijn een stuk warmer, winters met sneeuw komen veel minder voor en de gletsjers in de Alpen smelten. Dat zijn dingen die we merken of horen. Maar heeft het ook daadwerkelijk impact op jouw leven? Minimaal denk ik. Bij mij is dat in elk geval wel zo. Door het backpacken is dat voor mij anders geworden. Ik heb met mijn eigen ogen gezien wat de ontbossing van de Amazone om sojavoer voor koeien te verbouwen met de natuur doet. Hoe het koraal zelfs in Frans Polynesië op sommige plekken dof begint te worden. Dat vissers in Oeganda niets meer te vissen hebben, omdat hun eeuwenoude meer vrijwel droog is komen te staan. En zo kan ik nog wel even door gaan. Helaas... Reizen heeft me enorm bewust gemaakt van de impact die wij als mensen hebben op de natuur. Op de aarde. Dat we de boel verstoren en dat dat consequenties heeft. Voor ons en al het leven op aarde. Ik draag er zelf ook aan bij. Met al dat gereis. Dat realiseer ik me heel goed. Juist daarom probeer ik daar omheen bewustere keuzes te maken. Groenere keuzes. Omdat ik geloof dat alle kleine beetjes bij elkaar helpen. 

Dat zijn 4 van de inzichten die ik door het reizen op heb gedaan. Het heeft me zó veel gebracht. Op allerlei vlakken. En wat is de wereld toch ook prachtig! Ik hoop er nog heel veel meer van te zien en te genieten. Hoe is dit voor jou? Wat heb jij geleerd van reizen?

#backpacken #reizen #persoonlijk

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.