10x waarom Ethiopië op je bucketlist moet staan

Reismeisje 20 november 2016

Ethiopie 3963

Het is alweer een aantal jaar geleden dat we in Ethiopië zijn geweest. Een jaar of vijf als ik me niet vergis. Maar soms denk ik met weemoed terug aan deze bestemming. En soms ook weer niet Knipogen. Gek is dat hé, dat je soms zo dubbel kunt denken over een bestemming. Aan de ene kant vond je het fantastisch en aan de andere kant hoef je er ook niet zo nodig weer heen. Ik vond Ethiopië erg fascinerend, anders en mooi. Maar het is ook echt een niet-standaard land om in te backpacken. En hoewel dat ons juist aanspreekt, van die rare bestemmingen, heeft dat ook wel een keerzijde. Zo is de infrastructuur er nogal beroerd en zijn de reisafstanden er enorm. En dan het eten en de accommodaties...Niet bepaald top; het vinden van leuke accommodaties en sfeervolle restaurantjes is op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Nogmaals, daar kies je voor en dat is ook wat de bestemming maakt, maar wanneer het je vakantie is dan is het ook wel eens lekker om op een plek te komen die gewoon super chill is waar je het liefst een paar dagen in een bungalow aan een rivier blijft hangen of zo. En dat heb je in Ethiopië gewoon niet. Waarom ik het dan toch een te gekke bestemming vind? Dat vertel ik je vandaag Lachen!

Ethiopie 4318

Landschap. Hoewel je misschien anders zou denken, is Ethiopië een prachtig en bij vlagen heel groen land. Het Zuiden is misschien het meest hoe je het je had voorgesteld. Vlak, droog en dor. Maar Centraal- en Noord-Ethiopië daarentegen bestaat voor een groot deel uit bergen. De Ethiopische hooglanden zijn zelfs het grootste en hoogste bergmassief van het Afrikaans continent. Met een hoogte van maar liefst 4.550 meter wordt het ook wel het dak van Afrika genoemd. Dat had je niet verwacht hè Lachen. Het bergmassief is ruig en woest en ziet er echt fan-tas-tisch uit. Echt, als je van mooie landschappen houdt, dan is dit je ding! Ik vond het in ieder geval helemaal te gek.

Ethiopie 3705

Hiken. Doordat je er te gekke bergen hebt, leent het land zich uitstekend voor (lange) hikes. Wanneer je van wandelen houdt, dan moet je zeker in het Simiën gebergte zijn. Dit is een deel van het Ethiopische hoogland met supermooie vergezichten. Je kunt er van één of twee dagen tot wel 14 dagen hiken. De meeste mensen kiezen voor een tocht van drie of vier nachten. Tijdens die tocht slaap je in tentjes (die voor je worden opgezet wanneer je een excursie boekt) en bezoek je in enkele dagen de meest gave plekken. Zo kijk je vanaf een punt dat The Abyss heet zo anderhalve kilometer de diepte in. Ook klim je naar Ras Dashen, dat met 4550 meter het hoogste punt van Ethiopië en het Simiën gebergte is. Je moet wel redelijk fit zijn om deze hike te kunnen doen, want je loopt grote delen op hoogte.

Weinig andere toeristen. Klopt. Veel andere toeristen kom je in Ethiopië niet tegen Tong uitsteken. Zo nu en dan zie je een groepje mensen die op een groepsreis zijn, maar andere backpackers zijn op een hand te tellen. En dat is na bestemmingen als Costa Rica, Bali of Thailand best eens lekker. En je merkt ook dat de mensen dat leuk vinden. Die zijn nog niet zo gewend aan buitenlanders en vinden het reuze interessant een babbeltje met je te maken.

Eten. Oké, de Ethiopische keuken staat dus niet te boek als de meest geweldige. Ze eten er vooral een soort pannenkoeken die gemaakt zijn van tef; injera. Dat is een soort graan maar het smaakt wat zuur. Het is niet zo erg als je de verhalen van andere reizigers mag geloven (althans, dat vonden wij), maar na een aantal dagen is de lol er toch wel af. Toch is het een heel andere keuken en kun je er na afloop vooral veel om lachen. En trouwens, de paar goede restaurants die in de hoofdstad Addis Abeba en sommige meer op toeristen ingestelde plekken vind, zijn echt wel oké hoor.

Ethiopie 4491

Super divers. Ethiopië is divers. In het centrale en noordelijke deel van het land vind je woeste bergen en volken die hierop zijn ingesteld. In het Noordoosten heb je de Danakil-depressie. Dit is één van de laagst gelegen plekken op aarde en is extreem heet. In de zomer kun je er eigenlijk nauwelijks naartoe. Maar het is aan te raden om het toch te proberen Lachen. Je vind er namelijk een super toegankelijke vulkaan waar je zo over de rand de krater in kunt kijken. 's Nachts kampeer je dan met je tentje op de kraterrand. Dit schijnt echt super vet te zijn. En dan heb je in het Zuiden nog grote vlaktes waar je nog best een aardige safari schijnt te kunnen maken. Maar om het hele land te zien moet je wel minimaal een week of 5 hebben. Of bereid zijn veel te vliegen...

Stammen. Ethiopië kent veel stammen. Die wonen bijna allemaal in het Zuiden en vormen een superrijk erfgoed. Van de Omo tot de Mursi; ze hebben allemaal hun eigen gebruiken en rituelen en dit is een spektakel om te zien! Denk bijvoorbeeld aan het koe-rennen. Mannen rennen, om hun mannelijkheid te bewijzen, over de ruggen van een rij koeien heen. Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar wacht maar tot je de koeien ziet Onbeslist.

Ethiopie 3798

Geschiedenis. Het geloof van een groot deel van de bevolking van Ethiopië komt het dichtste bij wat de Koptische stroming genoemd kan worden. Deze stroming heeft wel wat weg van het Orthodoxe geloof en het Jodendom. Ik weet niet of ik het daarmee helemaal goed omschrijf, maar het is in ieder geval en tikkeltje anders dan je gewend bent. Ethiopië was waarschijnlijk ook het eerste land ter wereld dat in de eerste eeuw het christendom aannam (er wordt getwijfeld tussen of dat nou Ethiopië of Armenië is geweest). Dit maakt het uniek in Afrika. Verder zou bijvoorbeeld, onder veel speculatie, de Ark des Verbond ergens in Ethiopië liggen. Dit was een draagbare kist waarin de tafels met de Tien Geboden zouden liggen. Bijzonder toch?

Ethiopie 3893

Wildlife. Oké, het is geen Kenia of Tanzania, maar Ethiopië heeft zeker wel wild. Met name in het Oosten en het Zuiden van het land kun je op safari. Verwacht geen leeuwen en giraffes. Maar je hebt er wel andere bijzondere dieren als de Ethiopische wolf, zwarte neushoorn, wilde honden, antilopen, Gelada bavianen, hyena's en lammergieren. Vooral die laatste zijn bijzonder om te zien. Met ruim twee meter in doorsnee zijn dit behoorlijk grote vogels die het beenmerg uit botten van dieren eten. Say what?! Knipogen. Ja, ze pakken botten van dieren en laten die van grote hoogten vallen zodat ze breken en eten er dan het merg uit.

Tip: wanneer je in de buurt van Harar bent, ga dan langs de hyena-man. In dat dorp woont een man die al jarenlang hyena's te eten geeft. De dieren zijn zo aan hem gewend geraakt dat ze het vlees uit zijn handen pakken. Bijzonder om deze wilde dieren van zo dichtbij te zien toch?!

Ethiopie 4166

Gelada baviaan. Deze dieren zijn zo'n beetje ook een reden op zich om naar Ethiopië te gaan Lachen. Gelada bavianen zijn endemisch voor Ethiopië en komen alleen voor op de hoogvlaktes. Daar leven ze in groepen van wel enkele honderden exemplaren. Het zijn echt prachtige beesten om te zien. Ze hebben lang, dik haar om zich te beschermen tegen de bijtende kou op die hoogte. En de mannetjes hebben van tijd tot tijd een grote, rode vlek op hun borst. Daarom worden ze soms ook wel "bleeding hart baboons" genoemd. Overdag zitten de apen in grote groepen gras te plukken, wat ze eten. Tijdens de nacht klimmen ze tegen de steile rotswanden aan om zich te beschermen tegen de kou en roofdieren. Wil je weten wat de bekende David Attenborough van zijn bezoek aan deze bavianen vond? Kijk dan hier.

Lalibela. Lalibela alleen is al een bezoek aan Ethiopië waard. In Lalibela vind je namelijk 11 verschillende rotskerken die onderling met elkaar verbonden zijn. Het is één van de meest heilige plaatsen in het land en meer dan het bezoeken waard. De kerken zijn behoorlijk groot en je vraagt je bij het zien er van echt af hoe ze dat ooit hebben klaargespeeld. Binnenin de kerken heerst een serene rust zoals je dat alleen aantreft in de meest bijzondere kerkjes. Oude mannen zitten op de grond hun bijbel te lezen, vrouwen branden een kaarsje. En als je mazzel hebt dan kun je zelfs een ceremonie meepakken. Echt een heel bijzondere ervaring! Tip: kom zo vroeg mogelijk. Het licht is dan nog mooi en het is er nog niet zo druk. Lalibela is absoluut de plaats met veruit de meeste toeristen.

Ik hoop dat je nu een beetje begrijpt waarom Ethiopië wat mij betreft toch echt de moeite waard zou zijn. Wil je ook een reis naar Ethiopië maken? Dan is het handig je visum voor Ethiopië van tevoren te regelen. Dat scheelt een hoop geregel al daar. Lijkt het je wat, een reis naar Ethiopië?

 

@Afrika @Ethiopië #reizen #backpacken #ethiopie #Afrika

4 reacties

 • Margreet Pruis

  20 november 2016 om 11:03

  Leuk dat je over Ethiopië schrijft. Ik was er in jan/ febr. zoals je wel weet. Ik vond het 1 van de mooiste landen die ik gezien heb. Prachtige natuur, zo groen en al die bezoeken in het zuiden bij die stammen, heel bijzonder. Lijkt me niet iets voor een back packer om daar naar toe te gaan trouwens, want ze leven erg geïsoleerd en je komt onderweg niemand tegen. Maar misschien vergis ik me daarin... De reis was zeer primitief zelfs met Djoser ! Stroom viel geregeld uit en er was vaak geen warm water of zelfs helemaal geen water, leuk ! Injera vond ik beslist niet lekker

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margreet Pruis

   20 november 2016 om 11:21

   Klopt inderdaad. Het is zeker heel primitief, maar wij hebben er toch 3 weken kunnen backpacken en er erg van genoten. Ik vond injera ook niet lekker hoor ;-). Brrrrr. Zeker als je het elke dag op je bord hebt liggen.

   • Margreet Pruis Reismeisjenl

    20 november 2016 om 11:33

    Ik bedoel het backpacken naar de stammen. Ik had nog een heel verhaal geschreven over het bull jumpen, maar dat kwam er niet op ... Door ik meen 4x heen en weer over de koeien heen en weer te rennen wordt de jongen een man ! Het is een heel ritueel, voorafgaande laten vrouwen (familie) zich tot bloedens toe met stokken slaan . Ze doorstaan deze pijn voor hem, zodat hij als man in moeilijke tijden er ook altijd voor die
    vrouwen zal zijn. Wij waren bij zo'n ritueel, dat uren en uren duurde. Heel bijzonder

  • gerben Margreet Pruis

   20 november 2016 om 13:59

   Leuk te horen Margreet. En inderdaad, het is een prachtig land. Geen backpack land pur sang, maar zeker te doen hoor. En injera is niet bepaald haute cuisine nee....

 • Stefanie

  12 maart 2017 om 23:01

  Ik ben een vrouw en zou graag alleen en ongeorganiseerd Door Ethiopië willen reizen.Ik ben een budgetreiziger.Ik zou graag alles van te voren willen plannen en zoveel mogelijk stammen willen zien.Iemand nog goede tips ?veiligheidseisen en hoe ik in contact kan komen met medereizigers of de lokale bevolking zijn ook welkom.

  Beantwoorden

 • Mayke Schrijnemakers

  25 juni 2017 om 10:52

  Het is het meest fascinerende land in Afrika! Ik mis eigenlijk de Danakil (zoutmijnen en woestijn) op je bucketlist. Prachtig daar en dan de zoutkaravanen ontmoeten. Ik denk dat het de laatste plek op aarde is waar het nog op deze manier vervoerd wordt.
  Mayke Tours.

  Beantwoorden

 • Kristel

  10 januari 2021 om 08:59

  Ethiopie is prachtig! Het is inderdaad zo divers en bijzonder. Zo bijzonder dat ik er ook een blog over begonnen ben (https://reizenethiopie.nl), omdat ik hoop dat meer mensen naar dit land gaan en de schoonheid ervan gaan ontdekken.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.