Kennismaken met Afrika on a shoestring

Reismeisje 25 september 2015

Oeganda budget 1

Afrika is niet het meest goedkope continent voor backpackers. Natuurlijk is er aardig wat verschil tussen de landen onderling, maar over het algemeen kun je wel stellen dat het geen Azië is Knipogen. Zeker als je voor het prachtige wildlife komt, wat toch voor veel mensen dé reden is om voor Afrika te kiezen. Safari’s en accommodaties die gunstig liggen om zo veel mogelijk wild te spotten, maken een reis in Afrika vaak erg duur. Vorig jaar heb ik echter een land in Afrika ontdekt waar de prijzen nog niet zo de pan uit rijzen. Waar je een authentieke kennismaking met Afrika kunt hebben, inclusief het wild, maar niet meteen de hoofdprijs betaalt. Oeganda it is!

Oeganda on a budget. Oeganda is misschien niet het land wat je als eerste op je vizier hebt als je een reis naar een Afrikaans land overweegt. Omringende landen als Tanzania en Kenia trekken over het algemeen de toeristen, terwijl Oeganda toch een wat minder veilig imago blijft houden. Tot een aantal jaren geleden was het uiterste Noorden van Oeganda, tegen de grens met Zuid Soedan, inderdaad niet heel veilig, maar tegenwoordig kun je er echt prima heen reizen. Sterker, ik vond het zelf één van de mooiste regio’s om wild te spotten! Juist omdat er minder toeristen komen en het nog niet zo is ingesteld op grote toeristenstromen. Waar je in Tanzania rustig met 20 andere auto’s naar een leeuw staat te kijken, sta je in Oeganda vaak in je eentje. Gaaf toch?! Je voelt je dan zo dicht bij de natuur. Prachtig.

Oeganda budget 2

Naast het uiterste Noorden, wat duidelijk wat meer off the beaten track is, zijn er verschillende andere national parken waar je superveel wild kunt spotten zonder dat je meteen in een hele groep toeristen verdwijnt. Van het intens groene Murchison aan de Nijl tot het weidse Queen Elisabeth en het dichte woud van Bwindi; stuk voor stuk zijn het pareltjes. En dus niet superduur. De meeste national parken rekenen rond €30 per persoon voor 24 uur toegang. Dat is dan wel ex auto, maar het mooie aan Oeganda is dat je er prima een roadtrip kunt doen met je eigen auto! Lekker flexibel en je betaalt maar een fractie ten opzichte van een auto moeten huren voor een safari. Voor een gids betaal je rond €10 per keer. Niet verplicht, maar wel de moeite om een aantal keren te doen.

 Oeganda budget 3

Naast de safari’s zijn het vaak de accommodaties die een flinke hap uit je budget nemen in Afrika. Oeganda heeft prachtige, luxe en ook zeker erg dure accommodaties midden in een national park, maar er zijn zeker ook alternatieven. Bij veel accommodaties kun je bijvoorbeeld kamperen. Als je via Roadtrip Uganda je eigen auto huurt (rond €60 per dag), krijg je daar een hele kampeerinstallatie bij Lachen. Perfect! Op die manier hebben wij serieus de kosten flink kunnen drukken vorig jaar, want kamperen kost meestal rond €7.50 voor twee personen. Ook heb je vaak de mogelijkheid te kiezen voor ingerichte tenten. Een soort Oegandese versie van glamping. Duurder natuurlijk dan dat je zelf je tent mee neemt, maar zeker een stuk goedkoper in vergelijking met een huisje bijvoorbeeld.

Kortom, er zijn in Oeganda echt goede opties om een prachtige en toch heel betaalbare reis te maken. Je leert het echte Afrika kennen, kunt genieten van het mooie wild en komt niet helemaal blut terug Knipogen. Spreekt een reis naar Oeganda jou aan?

@Afrika @Oeganda #oeganda #Afrika #budget

2 reacties

 • Richelle

  25 september 2015 om 09:02

  Toevallig net een ticket naar oeganda geboekt. Eerst twee weken vrijwilligerswerk doen met kids en dan nog een weekje reizen. Kun je wat meer vertellen over de mensen, cultuur, ov en of je malariapillen hebt geslikt?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Richelle

   25 september 2015 om 09:48

   Wat leuk Richelle! Oeganda is echt te gek. Ik vind de mensen erg aardig, behulpzaam en gastvrij. Je wordt snel bij mensen thuis uitgenodigd voor een kopje koffie. Het OV is ok in Oeganda, maar niet fantastisch. Wegen zijn (deels) erg slecht en er rijdt niet op elk traject een bus bijvoorbeeld. Vandaar dat wij hier een auto hebben gehuurd. Malariapillen heb ik toen wel geslikt ja, Lariam. Ik moet zeggen dat ik zelf meestal in Afrika wel malariapillen slik, omdat die vlieg heftiger schijnt te zijn dan bijv in Azie. Je vindt overigens bijna in alle accommodaties wel malarianetten, dat scheelt al. Heel veel plezier!!!

   • Yvonne Reismeisje

    25 september 2015 om 15:12

    Leuk! Nooit aan gedacht, Oeganda. Zuid-Afrika hoeft ook niet extreem duur te zijn. Wij hebben van de zomer een rondreis gemaakt en bij verschillende parken kun je slapen aan de rand van het park, net buiten de poort, om met eigen vervoer (auto huren kan al vanaf 15 euro per dag) op safari te gaan... in ons geval een dubbel voordeel omdat we met kleine kinderen reizen. Maar wel een andere ervaring dan IN zo'n park slapen en met een jeep op pad uiteraard. :) Dank je voor de tip!

    • Reismeisje Yvonne

     25 september 2015 om 16:30

     Zeker een aanrader! En jij ook dank voor de tip :-).

 • Rob

  24 februari 2016 om 14:55

  Mijn vriendin en ik zitten er ook aan te denken om Oeganda per auto te verkennen. Ik hoorde dat brandstof vrij duur kan zijn. Kun je aangeven hoeveel je hebt uitgegeven voor benzine? Is het verder een beetje te doen qua verkeer (wegen en medeweggebruikers) zowel binnen als buiten de stad? Ben je in het noorden naar Kidepo geweest? En ben je daar naar toe gereden? Veel vragen, maar ben erg benieuwd! ;)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.