10 onbekende weetjes over Ethiopië

Reismeisje 19 augustus 2013

Ethiopie

Bij Ethiopië denk je waarschijnlijk aan een gortdroog land, zware hongersnood en kindjes met vliegen in hun ooghoek. Hoewel dit beeld niet helemaal onjuist is, is ’t met name gebaseerd op de jaren 70 en 80 toen Ethiopië en het buurland Eritrea geteisterd werden door één van Afrika’s grootste hongersnoden. Ethiopië is nog steeds een enorm arm land en bij het plannen van een verre reis zal het waarschijnlijk niet bovenaan je lijstje prijken. Toch is ’t land zó de moeite waard! Ik vond ’t één van de meest bijzondere reizen die ik tot nu toe gemaakt hebt. Om ook een ander beeld van Ethiopië te laten zien, vind je hier een aantal dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over dit speciale land!

1. Het Noorden is super Christelijk. Niets geen typisch Afrikaanse stammen of inheemse religies in Noord-Ethiopië, maar een pure, rauwe vorm van het Christendom. Compleet met dominees in prachtige gewaden, beschilderde kerken en oude Bijbeltjes.

2. Koffie drinken is een ritueel. Ethiopië is het land van de koffie en dat zul je weten als toerist ;-). Er bestaat een hele ceremonie rondom koffie drinken heen, die je een keer mee gemaakt moet hebben. En het mag gezegd: de koffie smaakt heerlijk!

3. Vee slaapt in huis. Natuurlijk niet over al, maar op het platteland slapen de koeien, kippen en varkentjes in het huis van de boeren zelf. Er leven veel hyena’s in Ethiopië die ’s nachts op jacht gaan dus wordt het vee veilig binnen gehouden. Lekker warm meteen ;-).

4. Het jaar duurt 1 maand langer. In Ethiopië hanteren ze een alternatieve kalender, waardoor elke maand 30 dagen telt (behalve de laatste), het jaar standaard 13 maanden heeft en Nieuwjaar ergens in September wordt gevierd. Goed om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld een tourtje wilt boeken op een bepaalde datum!

5. Italiaanse invloeden. In een ver verleden hebben de Italianen in Ethiopië gezeten en dat merk je in steden als Addis en Gondar. Je kunt er namelijk behoorlijk goed gelukte cappuccino’s drinken en pasta’tjes eten.

6. The dream of becoming an athlete. Ethiopiërs scoren hoge ogen binnen de athletiek. Wereldwijd. Gevolg is dat bijna elke Ethiopiër hardlopen aangrijpt als mogelijke escape van de armoede die er heerst. ’s Ochtends vroeg zie je in de steden groepen jongeren samen trainen in de hoop ooit een wereldster te worden.

7. De heetste plek op Aarde. In ’t uiterste Noorden bevindt zich de Danakil Depressie; de heetste plek op Aarde, waar een temperatuur van 45-50°C heel normaal is. Het is helaas tegelijkertijd ook een conflict gebied, waardoor ik er zelf niet geweest ben :-(, maar ’t moet een bizar mooi landschap zijn!

8. Zure pannenkoeken. Het traditionele gerecht in Ethiopië is “injera”. Klinkt exotisch en misschien zelfs wel lekker, maar dat valt vies tegen. Het lijkt nog het meeste op een dikke, grijze pannenkoek die zuur smaakt. Als je er een paar hebt gehad, leer je ’t wel waarderen vind ik.

9. Hoge bergen. Ethiopië heeft veel hoge bergen. Sommigen rond 4.000 meter. Met name het Simien gebergte is fantastisch mooi; daar heb ik één van mijn mooiste meerdaagse treks ooit gelopen.

10. Kinderen krijgen een kuifje. Kleine kinderen op het platteland worden op een heel typische manier geknipt; met een kuifje midden op het hoofd. Dat doen ze, omdat Ethiopiërs geloven dat God de kinderen dan makkelijker “vast kan pakken” en ze de Hemel in kan trekken als hun tijd gekomen is. Klinkt een beetje vreemd en naar, maar het is in Ethiopië heel normaal om je kind zo’n kuifjes kapsel te geven.

@Ethiopië @Afrika #reizen #ethiopie #weetjes

3 reacties

 • manu

  27 mei 2018 om 11:35

  Ik ben ook in Ethiopië geweest en t was super leuk!

  Beantwoorden

 • luuk

  06 maart 2019 om 14:18

  tnkx nu kan ik mijn school opdracht beter maken

  Beantwoorden

 • drolletjes

  01 november 2022 om 16:19

  Dit werk echt goed! Ik heb vrijdag een pitch op school over Ethiopië en het heeft echt geholpen.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.