Top 5 foto's van dieren tijdens de wereldreis

09 februari 2016

Op dit moment zijn wij zo'n 4.5 maand op wereldreis. Door Zuid-Amerika. Een continent met veel diversiteit, prachtige landschappen en... veel dieren. En mensen die mij een beetje kennen weten dat ik dol ben op dieren. Niet alleen om naar te kijken of mee te spelen, maar ook om te fotograferen. Ik vind het één van de leukste categorieën van fotografie. Dat gezegd hebbende is het voor als backpackende fotograaf ook erg lastig. Wil je je echt kunnen toeleggen om natuur en wildlife te fotograferen, dan heb je toch minimaal een 400mm of eigenlijk wel een 500mm lens nodig. Veel dieren zijn anders simpelweg onbereikbaar. En laat ik nou net die lens niet mee kunnen nemen op reis. Alle apparatuur die ik nu mee heb vind ik soms al op de grens zitten van het toelaatbare. Voor een backpacker dan he Knipogen. Maar gelukkig hebben we tot op heden al heel veel dieren gezien, ook van dichtbij. De meeste hebben we gespot in de Pantanal in Brazilië, de kust van Uruguay en Argentinië en de jungle van Ecuador. Ben je benieuwd naar mijn mooiste foto's van dieren tot nu toe? Check dan hieronder de foto's! De foto's zijn trouwens in willekeurige volgorde geplaatst en hierin zijn de Galapagos eilanden nog niet meegenomen, waar we NU zitten Lachen Deel 2 van deze serie volgt binnenkort. Wil je meer van mijn reisfoto's zien? Dat kan op mijn eigen website.

dieren GvdW 7901

Deze blue and yellow macaws hebben we gespot in de Pantanal. Vaak hoor je ze schel schreeuwen voordat je ze daadwerkelijk ziet. Deze vogels vormen een paartje voor het leven en worden soms wel 50 of 60 jaar. Vaak zie je ze ook als paartje vliegen. Gedurende de maanden september en oktober broeden ze in holle boomstammen. Het is niet gemakkelijk ze te fotograferen aangezien ze meestal hoog over vliegen en toch nog best snel zijn. Om deze foto te kunnen nemen heb ik gekozen voor een hoge sluitertijd op mijn camera, 1/2000ste van een seconde en de focus stand op predictive (3D). Dat betekent dat de camera je helpt bij het volgen van het onderwerp.

dieren GvdW 8816

Dit is een foto van een zeeleeuwen kolonie langs de kust in Uruguay, in het dorpje Cabo Polonio. Het is één van de grootste kolonies van Zuid-Amerika en de plek bij uitstek om deze dieren te fotograferen. Het voordeel is ook dat je erg dichtbij kunt komen. Deze foto is hét voorbeeld van een goede voorbereiding én vroeg opstaan. De dag ervoor ben ik al gaan kijken en toen viel me op dat de zon de volgende ochtend wel eens precies zou kunnen opkomen achter de zeeleeuwen kolonie. De volgende ochtend ben ik dus om vijf uur opgestaan en heb ik eerst een half uurtje in het schemerdonker zitten kijken en luisteren naar alle geluiden die deze dieren maken. Fantastisch gewoon! Toen het licht begon te worden ben ik gaan fotograferen en heb ik geprobeerd een rode zonsopkomst te creëren achter het silhouet van zeeleeuwen. Het liefste had ik gehad dat ze flink ruzie maakten (wat ze veel doen) precies op het moment dat de kleur het meest rood was. Dat gebeurde deels en heb ik vastgelegd op een andere foto. Het mooie aan deze foto vind ik echter de schemering van licht op de rotsen en ruggen van sommige zeeleeuwen in combinatie met de zonsopkomst. Wat mij betreft een te gekke ervaring en foto!

dieren GvdW 5236

Dit is een foto van een mannelijke Booted-rocket tail, één van de vele soorten kolibries. Hij heet zo vanwege zijn witte sokjes. Zijn die niet prachtig? De foto is genomen in het Santa Lucia Cloud Forest in Ecuador. Hier vind je 15 soorten kolibries die continu voorbij vliegen in de Santa Lucia Ecolodge. Kolibries zijn ontzettend snel, om ze dan ook goed op de foto te kunnen krijgen heb ik een snelle sluitertijd gehanteerd. In dit geval 1/1000ste van een seconde. En een diafragma van 5,6, om de achtergrond zo wazig mogelijk te krijgen en zoveel mogelijk de aandacht te richten op de kolibrie.

dieren GvdW 6350

Nachtwandelingen vind ik één van de leukste dingen om te doen wanneer je de jungle in gaat. Met je zaklampje loop je dan door het bos, op zoek naar dieren. Meestal tref je weinig groot wild aan, maar des temeer insecten en reptielen. Dus wandelende takken, sprinkhanen, spinnen, slangen en...kikkers. Deze kikker met prachtige ogen vond ik zelf verstopt tussen de bladeren van een soort varen. Verscholen zat hij te wachten op voorbij komende vliegjes en andere insecten. Een foto waar ik erg blij mee ben!

dieren GvdW 7520

Deze foto van een kaaiman is genomen in de Pantanal. Met ongeveer 10 miljoen van deze dieren in de regio (geen grap!) is het niet erg moeilijk er één te spotten. Je vind ze te pas en onpas in en langs de waterrand. Alleen hoe krijg je een kaaiman er nou eens nét anders op? Het leek mij leuk om een foto te creëren waarin het lijkt alsof de kaaiman uit het niets lijkt op te doemen. Hoe doe ik dat? Door een zo wazig mogelijk wateroppervlak te creëren! Dus heb ik gezocht naar een plek waar het water kalm was en gewacht tot er bijna geen rimpels meer waren. Vervolgens heb ik het water overbelicht door te kiezen voor een iets lagere sluitertijd. Hierdoor wordt het water witter van kleur en lijken de ogen uit het niets op te doemen. Er goed gelukt wat mij betreft.

Welke foto spreekt jullie het meeste aan?

@Zuid-Amerika #fotografie #reisfotografie #wildlife #natuur #backpacken #reizen

9 reacties

 • travelwink.nl

  09 februari 2016 om 16:36

  Wow!! Supermooie foto's! :)

  Beantwoorden

 • Sandra

  09 februari 2016 om 16:47

  Allemaal mooi....maar vind die kikker echt super

  Beantwoorden

 • Adi

  09 februari 2016 om 16:49

  Met zo'n diversiteit aan opnamen is het moeilijk kiezen; ik vind ze namelijk alle 5 erg mooi en de een is waarschijnlijk makkelijker te maken geweest dan een ander. De foto van de kikker vind ik echt geweldig (aandoenlijk) en prachtig qua belichting. Het lijkt wel alsof het kikkertje niet alleen op insecten wacht, maar speciaal voor jou poseert!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Adi

   09 februari 2016 om 16:59

   Haha, ja he?! En die voetjes, zo lief.

 • Mara Goorts

  09 februari 2016 om 18:34

  Hi Gerben, je maakt echt mooie foto's, leuk om te lezen welke overwegingen je hierbij maakt. Ik zag de link naar je eigen website, echt prachtige momenten heb je weten fotograferen. Ik ga je website in de gaten houden :)

  Beantwoorden

 • Laura

  09 februari 2016 om 19:15

  Mooi! Ik ga voor de kikker, krijg er een beetje slaap van.. :)

  Beantwoorden

 • bertine

  09 februari 2016 om 22:05

  super gave foto's Gerben. Ik ga ook absoluut voor de kikker. Hij kijkt zo tevreden uit z'n oogjes. echt heel bijzonder ! knap hoe je zo'n moment kunt vangen in een beeld. keep going on......
  daar is Marius vast weer erg blij mee ;-)

  Beantwoorden

 • Sander

  09 februari 2016 om 22:11

  De kolibri! Misschien is de kikker de mooiste foto, maar dat het je uberhaupt gelukt is om een kolibri zo scherp gefotografeerd is...

  Beantwoorden

 • Jeroen

  26 februari 2016 om 16:34

  Voor mij de macaws!
  Zijn allemaal goed maar hoe daar de scherpte op het oog van de voorste macaw ligt doet het em. Ik weet hoe moeilijk het is.
  Ook doe kolibrie is tof zeg! Leuke sokken heeft die aan :-)
  En ja, een goede voorbereiding is het halve werk, dat zie je wel bij de zeeleeuwen.
  Kortom, ga zo door!

  Beantwoorden

 • Gwen

  06 april 2016 om 22:04

  Wauw super mooie foto's!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.