Top 5 favoriete reisfoto's gemaakt in Chili

23 februari 2016

Vandaag is het weer tijd voor een top 5 met mooiste foto's. Dit keer is het de beurt aan Chili! Het is natuurlijk altijd lastig om maar 5 foto's te kunnen uitkiezen, maar onderstaande foto's zijn het geworden. Ik vertel je waar ze genomen zijn en een stukje achtergrond. Ik moet er overigens wel bij vertellen dat wij alleen het uiterste Noorden van Chili hebben bezocht. Het Midden-en Zuiden van Chili zijn zeker wat landschap betreft weer heel anders. Ik hoop dat je ze mooi vindt. Voor meer foto's van onze reizen kun je terecht op Gerben van der Waals Travelphotography.

Chili GvdW 1673

Grand dune in de Atacama desert. Het is een bekende plek om de zon achter de horizon te zien zakken en de Andes bloedrood te zien kleuren. Ik ben er vanuit het dorpje San Pedro de Atacama op de fiets naartoe gereden en wist hoe laat de zonsondergang zou zijn. Wat ik mooi vind aan deze foto is dat er een vlaag wind kwam die wat woestijnzand over de top van de duin blaast. Het geeft de foto net iets extra's. 

Chili GvdW 2202

Het El Tatio geyserveld. Eén van de grootste en 's werelds hoogste geiserveld. Vanuit San Pedro de Atacama vertrek je om vier uur in de morgen om voor zonsopkomst op deze plek te zijn. Want met name op dit moment van de dag zijn de fumaroles actief. Dit komt omdat vroeg in de morgen de condities precies goed zijn (koude luchttemperatuur in combinatie met nog een aantal factoren). Het aangezicht is magisch en het is echt een must-see wanneer je in de regio bent. Kleed je wel warm aan, want het kan er erg koud worden Afgesloten.

Chili GvdW 2710

Feest in San Pedro de Atacama. Vraag me niet precies waarom dit feest gaande was (iets met de Heilige maagd Maria), maar mooi om te zien was het zeker. Veel kleuren, gedans en muziek. Het om een mooie manier vastleggen van een festival is niet makkelijk. Om je heen zie je van alles gebeuren en er is veel beweging. Daarom is het goed vooraf te bedenken wat precies je wilt gaan vastleggen en hoe je dat wilt gaan doen. In dit geval wilde ik het dansen van de vrouwen extra benadrukken door bewegingsonscherpte te creëren. Het lijkt nu alsof er extra veel beweging en snelheid  is. Maar daarbij wilde ik wel een gezicht (of enkele gezichten) van de vrouwen scherp krijgen. In deze foto is dat goed gelukt. De felle kleuren geven de foto net iets extra's. De kunst bij het maken van een dergelijke foto zit 'm in de sluitertijd. Het kiezen van de juiste snelheid is belangrijk. In dit geval was dat een sluitertijd van 1/15. Daar zul je wat mee moeten spelen voordat je de juiste instellingen hebt. Voor dit soort momenten is het overigens handig als je je camera manueel weet te bedienen. Met voorgeprogrammeerde instellingen gaat het je niet lukken een dergelijke foto te maken (of je moet veel mazzel hebben Knipogen).

Chili GvdW 2621

Dit landschap is kenmerkend voor het Noorden van Chili. Droog, leeg, kaal en verlaten. Maar wel met prachtige vergezichten, dieren en kleuren. Gemiddeld bevind je je toch wel boven de 3500 meter hoogte in Chili, je zult het dus, zeker de eerste dagen, rustig aan moeten doen. Kleine afstanden lopen of, beter nog een auto huren. Deze foto is gemaakt in de omgeving van de El Tatio geiser.

Chili GvdW 2320

En dan tot slot een foto van de Et Tatio geisers zelf. Mensen staan te kijken naar het grootste blowhole terwijl de zon opkomt achter de bergen en een soort spookachtige omgeving creëert door de stoom van achteren te belichten. Dit is een ervaring die je niet snel zult vergeten en je doet beseffen hoe mooi en indrukwekkend de aarde toch is. Bij het maken van dit soort foto's zou ik de tip geven om foto's iets onder te belichten. Zo creëer je schaduwen en een omgeving die wat meer vragen oproept dan wanneer je je camera op de standaard belichting zou zetten.

Wat vind jij de mooiste foto?

@Chili @Zuid-Amerika #reizen #backpacken #fotografie #reisfotografie #chili

6 reacties

 • Co

  23 februari 2016 om 13:43

  Gave foto's! Toch Chili eens op mijn bucket list zetten. Vooral die met die geysers, wauw!

  Beantwoorden

  • gerben Co

   24 februari 2016 om 02:53

   Hoi Co, ja die plek met de geisers is echt een hoogtepunt (bijna letterlijk..). Als je veel reis dan zie je natuurlijk wel eens vaker geisers, maar deze in Chili zijn echt te gek! Moet je echt eens naartoe gaan...

 • Adi

  23 februari 2016 om 13:46

  Ik vind de mooiste foto die met de dansende dames; gewoon omdat er veel kleur in zit, het een ander "onderdeel van een land" belicht dan de prachtige landschappen en je er (zonder dat je er zelf bij bent) vrolijk van wordt. Overigens de foto van de fotograferende mensen van de geiser ik ook schitterend.
  Leuk onderdeel trouwens in jullie reisverslagen; de foto's met het verhaal erachter!

  Beantwoorden

  • gerben Adi

   24 februari 2016 om 02:56

   Hee Adi, leuk om te horen. En ook dat je deze foto mooi vindt :-). Ik merk dat veel mensen dit een leuk onderdeel vinden, dus daarvan gaan er meer volgen in de toekomst. Jullie succes met het plannen van jullie volgende reis!

 • Albert Lamme

  23 februari 2016 om 20:09

  Voor mij is de mooiste foto die van "Het El Tatio geyserveld". De verschillende lagen in de foto geeft voor mij de doorslag. De rustig ogende graspollen met daarachter de geisers die met geweld hun stoom uitblazen.. Dit tegen de rustige achtergrond van de opkomende zon. Prachtig weergegeven.
  (Het blijft wel moeilijk kiezen hoor, met al die gave beelden)

  Beantwoorden

  • gerben Albert Lamme

   24 februari 2016 om 02:58

   Hoi Albert, dankjewel voor je leuke reactie! :-) Altijd fijn om te horen wanneer mensen de foto's mooi vinden. En wat ik ook al schreef in mijn reactie op Co, dit geiserveld is echt ontzettend mooi. Mocht je een keer in die regio zijn, dan zou ik het absoluut niet overslaan. Je moet er overigens wel om 04:00 voor je bed uit :-(

   • Albert Lamme gerben

    24 februari 2016 om 10:37

    Het vroeg uit bed gaan is geen probleem. Nu de locatie nog :D Have fun!!

 • Margreet Pruis

  23 februari 2016 om 22:58

  Ik ga voor de droog , kaal, en verlaten ! Nr 4 dus ! Wauh een prachtige foto !

  Beantwoorden

  • gerben Margreet Pruis

   24 februari 2016 om 02:59

   Thanks Margreet, ik houd zelf ook wel van zulke omgevingen. Doen me denken aan Tibet en Mongolie... Maar leuk om te lezen!

 • Jeroen

  26 februari 2016 om 12:40

  Bij de eerste trekt de duin je heel mooi door de foto heen. Kan zo in een boekje over fotografie :-)
  De foto van het geiserveld had ik zelf net iets anders genomen maar het geeft wel een erg goede indruk van hoe indrukwekkend het er is. Met name de belichting van de vroege zon op de paar wolkjes maakt de foto helemaal af.
  De foto van de dansende dames was degene waar ik het langst naar bleef kijken. Precies goed en houd je aandacht lekker lang vast omdat er zoveel te zien is. De beweging maakt de foto.
  Tja en dan het heerlijke desolate... hier hou ik van. Zou het liefst nu op het vliegtuig stappen en er naar toe gaan. En dat desolate heb je dus heel goed weten te vangen in deze foto.
  En ja de laatste... volgens mij had ik al eens gezegd dat dit gewoon een top foto is! Alles helemaal top! Ik wou dat ik deze gemaakt had.

  Beantwoorden

 • gerben

  28 februari 2016 om 03:05

  Hee Jeroen! Bedankt weer voor je uitgebreide reactie! Leuk om je commentaar op de foto's te lezen :-) Ook welke je mooi vindt en welke minder. Denk dat Chili jou ook erg zou aanspreken, zeker met het oog op landschapsfotografie! Toch maar eens induiken ;-) ??
  Jij ook veel succes met fotograferen de komende tijd.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.