The story behind: een marktdag in Gambia

28 januari 2016

Gambia GvdW 1850

In Gambia is de marktdag vaak de belangrijkste dag van de week. Sommige mensen vertrekken al midden in de nacht om maar op tijd te zijn. Met tassen onder de arm of een groep geiten om hen heen komen ze van heinde en verre om hun producten te verkopen. Voor hen is de markt zo’n belangrijke dag omdat de inkomsten die ze hier verdienen, vaak broodnodig zijn. Het is voor veel arme boertjes en mensen in kleine dorpjes één van de weinige manieren om aan geld te komen. Dus is het er vaak chaos en enorm druk. En juist dat maakt lokale markten voor toeristen zo leuk; ze puilen vaak uit van de mensen en spulletjes! Er ligt rommel op de grond, er wordt geschreeuwd en je ruikt allerlei vreemde, onbekende geuren. En vooral in Afrika is het vaak ook nog eens een heel kleurrijk gebeuren. Vrouwen dragen de meest felle kleuren, waardoor het er super vrolijk en frivool uit ziet.

The story behind. Deze foto is genomen op een drukke markt in Serrekunda, Gambia. De foto is genomen met mijn 70-300 telelens. Nu vraag je je misschien af wat ik met een telelens op een markt moet? De reden waarom ik hier met deze lens heb geschoten is omdat het nogal lastig was mensen te fotograferen. Zodra ze je zagen aankomen met een camera in de aanslag, begonnen ze te joelen en te jouwen. “Money, give me money” klinkt het te pas en te onpas. Zelfs voor een foto van het straatbeeld vroegen ze geld. Even drie meter voor iemand gaan staan en vragen om een leuke, authentieke foto was er dus niet bij. Daarom mijn keuze voor de telelens.

De vrouw op de foto zat rustig te wachten op een bankje. Net zoals zoveel vrouwen draagt ze wat spullen op haar hoofd in een tas (hoe ze het doen is me trouwens een raadsel Knipogen). Ze heeft me deze foto nooit zien nemen. Nu kun je je afvragen of dat wel helemaal mag en juist is, maar ik kies er wel voor dit op deze manier te doen. De foto roept bij mij vraagtekens op over wie deze vrouw is. Hoe oud is ze? Wat heeft ze in die tas op haar hoofd zitten? Zit ze op iemand te wachten? Het zou leuk zijn deze dingen te weten te komen van je onderwerp op de foto. Maar helaas gaat dat niet lukken. Daarom blijft dit voor mij een mooie foto. Wanneer je er over gaat nadenken, dan is de foto voor mij geslaagd.

Herken jij dit spektakel op lokale markten en neem je er ook graag foto’s?

@Afrika @Gambia #reizen #fotografie #reisfotografie #markten #gambia

2 reacties

 • Jeroen

  29 januari 2016 om 07:25

  Ik weet niet of ik ooit zou betalen voor een foto... Lijkt mij zo'n vreemd idee.
  Dus ja ik zou ook met tele werken in deze gevallen. Zo krijg je ook nog een mooie dof zodat het onderwerp nog wat extra goed uitkomt. Dat is hier ook juist goed te zien!

  Beantwoorden

 • Simone | Simone's Kitchen

  05 februari 2016 om 07:28

  O ja markten: daar kan ik echt uren over ronddwalen, maar dat probleem met mensen fotograferen herken ik wel. Ook als ze er geen geld voor willen hebben is het soms niet te doen. In Azie beginnen ze dan te poseren en dat is ook niet wat je wilt, dus die telelens begrijp ik wel. En vind ik ook vaak gewoon mooi.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.