The story behind: contrast in Tibet

09 april 2016

fotografie GvdW 9398

Iedereen die wel eens in Tibet geweest is, begrijpt meteen wat ik bedoel met het contrast in bovenstaande foto. Met mijn camera slenterde ik wat op de Barkhor, de straat rondom de meest belangrijke tempel van de Tibetanen; de Jokhang. Hier zie je de hele dag devote boeddhisten rondjes lopen (oftewel prosterneren) rondom hun heiligdom. In hun handen tref je altijd, al draaiende, een gebedsmolen aan, waarmee ze gebeden de hemel in wensen. Maar juist omdat de Barkhor en de Jokhang de meest belangrijke spirituele plekken van het land zijn, is het ook een gebied van politieke betekenis. Politiek en religie gaan hier al eeuwenlang hand in hand. Vroeger werd het land in feite gerund door de adel en top monniken in de drie grote kloosters van Lhasa; Sera, Drepung, en Ganden. Vandaag de dag wordt Tibet echter niet meer bestuurd vanuit Lhasa, maar vanuit een regering in ballingschap. De Dalai Lama en zijn hele kabinet wonen al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in McLeod Ganj, in het Noorden van India. Maar wanneer Tibetanen willen protesteren tegen de bezetting door de Chinezen, dan gebeurt dat bijna altijd in het spirituele hart van het land; Lhasa. Daarom wordt het gebied rondom de Jokhang tempel door de Chinezen nauwlettend in de gaten gehouden.

Het trieste resultaat van deze inmenging is dat het op deze mooie en religieuze plek wemelt van de politie, het Chinese leger, spionnen en veiligheidsagenten. Op straathoeken staan militairen met automatische wapens en plexiglas schilden, verstopt achter barricades van autobanden. Door politie bemande camera’s zijn geïnstalleerd op daken rondom de Barkhor en altijd lopen er patrouillerende militairen over straat met als doel hun aanwezigheid zoveel mogelijk duidelijk te maken.

De foto. Voor mij zit het contrast in deze foto ‘m in goed versus kwaad. Tibet versus de Chinezen in Tibet. Op de voorgrond een prosternerende pelgrim, die de traditioneel boeddhistische levenswijze in Tibet vertegenwoordigt en erachter een groep in mars lopende Chinese militairen, symbool voor de helaas niet te stoppen toekomst waar Tibet op af dendert Wenkbrauw ophalen. Aan de blokjes onder de handen van de jongen kun je zien dat hij waarschijnlijk van ver komt. Goede kans dat hij maanden over zijn reis heeft gedaan en honderden kilometers heeft afgelegd. Kruipend! En dat alles om een bezoek te kunnen brengen aan een tempel. En eenmaal aangekomen blijkt de plek misschien toch wat minder spiritueel dan alle verhalen die hij erover heeft gehoord als kind. In plaats van lama’s en heiligen treft hij politieposten, checkpoints en hordes Chinezen aan. Voor mij komt dat allemaal min of meer samen in deze foto.

Ben jij al eens in Tibet geweest? Wat vond je er van?

@Azië @Tibet #tibet #reizen #reisfotografie #backpacken

4 reacties

  • Serge Van Cauwenbergh

    09 april 2016 om 16:15

    Ik ben al twee keer in Tibet geweest en dus ook telkens in Lhasa. De situatie die je beschrijft, is herkenbaar. Op elke straathoek staat politie, militairen marcheren door de straten, controleposten bovenop de daken. Heel bevreemdend allemaal. Tijdens mijn eerste bezoek liep ik met twee anderen 's avonds rond Barkhor alvorens een hapje te gaan eten. Wij werden gevolgd door politie of militair in burger en hij nam geregeld foto's van ons. In het restaurant was er aan onze tafel een plaatsje vrij en net op die plaats kwam die gast zitten. Hij stelde ons wat algemene vragen en wou onze foto's bekijken, zogezegd uit nieuwsgierigheid, maar we hapten niet toe. Alsof we het niet doorhadden waar hij naartoe wou.

    Beantwoorden

  • Lilian

    09 april 2016 om 23:29

    Heel herkenbaar... Ik heb ook een mooie foto van een vrouw met gebedsmolentje met in de hoek van de foto een checkppoint met militairen. Zo goed in beeld als op jouw foto durfde ik niet!

    Kort voordat wij in Lhasa arriveerden was er nog een zelfverbranding geweest op de bakhor. Daarom liepen veel militairen met brandblussers op hun rug. Van spionnen heb ik niet veel gemerkt. Omdat ik had gelezen dat ze overal kunnen zijn, konden we de situatie helaas niet goed met onze gids bespreken. Jammer, ik had graag meer gehoord over zijn kijk op verschillende zaken.

    Maar ik ben zo blij dat ik in Tibet geweest ben! Het was echt een prachtig land en een hele bijzondere ervaring!!!

    Beantwoorden

  • Jeroen

    11 april 2016 om 08:49

    Goed verhaal en zeer goed in beeld gebracht Gerben!
    Ondanks alle ellende daar vind ik ook dat de foto uitbeeld dat de monnik zich niet tegen laat houden en door gaat met zijn pelgrimstocht. Er spreekt voor mij dus ook hoop uit (of ik probeer het vanuit de meest positieve manier te bekijken).

    Beantwoorden

  • Ellen

    19 april 2016 om 20:07

    Was in januari jl. In Lhasa (was voor de 10e keer in Tibet). Toen was er op de Barkhor geen enkele militair en niet tot nauwelijks politie te bekennen. Natuurlijk wordt de Barkhor wel met camera's in de gaten gehouden. Maar op de Barkhor waren alleen Tibetaanse pelgrims en ik als een van een handje vol buitenlandse toeristen. Het was er geweldig! In 2010 en 2011 zag ik wel veel militairen en politie op de Barkhor, maar in de jaren daarna verdwenen die steeds meer uit beeld.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.