The story behind: birds everywhere in Costa Rica

08 december 2015

Costa Rica GvdW 6483

De naam van het artikel zegt het al en zou ik gebruikt kunnen hebben onder een post op Instagram #birdseverywhere. Want dat is namelijk het geval op sommige plekken in Costa Rica. Je hoeft je ogen maar te openen of er komt wel iets voorbij vliegen. Zo ook deze kolibrie. Je vindt ze in allerlei soorten en maten en ze hebben vaak de mooiste kleuren. Bovendien hebben ze de snelste vleugelslag in het dierenrijk; tot wel tachtig keer per seconde! Hierdoor zijn ze in staat te blijven hooveren. Een soort van stil hangen in de lucht zoals een helikopter dat doet. En ze kunnen, als enige vogel ter wereld, zelfs achteruit vliegen! Ze hebben deze eigenschappen nodig om stil te kunnen blijven hangen voor bloemen, waaruit ze met hun lange snavels de nectar halen. Ze hebben vaste planten waarbij ze één of meerdere keren per dag alle bloemen langs gaan. Ze leven van de nectar en helpen bij de bestuiving van bloemen en planten. Kolibries vliegen de hele dag door omdat ze veel suikers (uit de nectar) nodig hebben. Je kunt wel nagaan dat ze ontzettend veel energie verbruiken met al dat gefladder. Sommige soorten vullen hun dieet dan ook aan met het vangen van insecten. Zelfs wanneer het regent vliegen ze gewoon door, al kunnen ze dan wel lastiger aan nectar komen omdat veel bloemen sluiten bij regen. Wanneer het dan ook dagenlang achtereen regent kunnen kolibries zelfs het loodje leggen omdat ze verhongeren. In dat geval komt het goed uit dat ze door veel mensen worden bijgevoerd met suikerwater (al beweren andere mensen dat dit juist weer slecht voor ze is).

Fotograferen van kolibries. Kolibries zijn lastig op de foto te krijgen, vooral om dat ze zo snel zijn. Wanneer je je een beetje verdiept in deze beestjes, dan weet je dat ze een voorkeur hebben voor bepaalde planten. Zie je een kolibrie bij een bloem hooveren, dan kun je je camera wel pakken en deze alvast richten op een bloem in de buurt, dikke kans dat hij deze ook een bezoekje brengt. En dan stel je je camera natuurlijk in op een zo snel mogelijk sluitertijd, tenzij je de vleugelslag wilt bevriezen.

Deze foto is genomen in de omgeving van Sarapiqui, Costa Rica. Deze kolibrie ging even op een takje zitten om uit te rusten. Gelukkig zat ik net op de juiste plek, op het juiste moment. Ach, een beetje geluk moet je soms ook hebben. Ik heb deze foto genomen vroeg in de ochtend. Op dat moment, net als tijdens het einde van de middag, zijn veel vogels extra actief. Veelal zijn de dan op zoek naar voedsel. Het mooie aan deze foto vind ik zelf de scherpte/diepte verhouding. Het vogeltje zelf is nog haarscherp terwijl het takje dat er langs heen loopt al snel onscherp wordt, net als de achtergrond. Misschien was het nog mooier geweest als hij er in het geheel op had gestaan, het puntje van de staart ontbreekt nu. Maar dat mag wat mij betreft de pret niet drukken.

Fotografeer jij op reis ook regelmatig vogels? Of liever andere dieren?

@Costa Rica @Midden-Amerika #reizen #backpacken #fotografie #reisfotografie

1 reactie

 • Jeroen

  08 december 2015 om 08:57

  Toffe foto! Ja misschien had ik ook het puntje van de staart er bij willen zien maar met deze snelheidsduiveltjes ben je al lang blij als ze een keer stil zitten.
  Wil je de vleugels echt bevriezen in vlucht dan zul je denk ik echt met meerdere flitsers moeten gaan werken. Ze zijn gewoon te snel. Het schijnt zelfs dat ze tussen de regendruppels door vliegen voor zover mogelijk. Ze kunnen zich niet permitteren te nat te worden.
  En ja ik fotografeer zelf ook erg graag vogels. Het liefst in vlucht maar dat is dan direct weer 1 van de moeilijkste takken van sport. Wel ongelooflijk leuk om te doen. Om echt goede foto's te maken moet je echt het gedrag bestuderen, het juiste moment en plek is echt redelijk te voorspellen.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.